Időutazás az Astoria ikonikus tereiben, retrovacsorával

Új programot szerveztek a szálloda vendégeinek és a fővárosban, valamint a vidéken élőknek. Mindazoknak, akiket érdekel, milyen volt az élet - és milyen ma - a főváros egyik történelmi szállodájában. A bemutató programon jártunk.

Az idén 50 éves Danubius Hotels szállodái különleges múlttal rendelkeznek, ikonikus találkahelyek, mindig kitalálnak valamit amitől az élet szép és zajlik, nincs ez másképp az Astoria esetében sem. Hiszen minden budapesti tudja, hol van a Danubius Hotel Astoria. A szálloda, amiről metrómegállót is elneveztek, több, mint egy évszázada várja látogatóit a világ minden pontjáról. 

Az őszi-téli szezonban a ház vezetősége és a hosszúlépés járunk? csapata különleges, vacsorával egybekötött épületbájárást szervezett közösen, igazi utazásra invitálva az érdeklődőket a szálloda falain belül.

Az egyórás időtartamú séta során az időutazók felfedezik a szálloda - gyakran a vendégek számára is hozzáférhetetlen - szegleteit. Kiderül, hogyan lett az új grand hotel Károlyi Mihály főhadiszállása az őszirózsás forradalom idején, és melyik szobákat bérelte ki a Nemzeti Tanács. Az emeleten járva azt is szemügyre vehetik a látogatók, hogy milyen ma a szálloda hajdanvolt legelegánsabb lakosztálya és melyik magyar filmeket forgatták a hotel falai között.

A szálloda mélye felé lesétálva pedig megismerhetik a sétálók a Danubius Hotel Astoria történetének legsötétebb fejezetét. A második világháború alatt a Pest szívében található szálloda ismét sorsdöntő események helyszíne volt: a Gestapo az épület pincéjében tartotta fogva például a korabeli Magyarország leggazdagabb gyárosát, Chorin Ferencet, aki végül teljes vagyona átengedésének fejében távozhatott az országból.

Továbbra is a szálloda jelenleg elzárt részein maradva, bemutatják a séta szervezői az egykori bárt, ahol tényleg megállt az idő, még néha a hajdanvolt Nyugati Cigaretták nyomai is felfedezhetők. Híres magyar revüsztárok szokásairól, a bár teljes programjáról és különös vendégeiről mesél a sétavezető.

Utána pedig elmondja azt is a jelentkezőknek, hogyan alakult a hotel sorsa a háborút követő években, amikor a bepoloskázott szállodában még csettinteni sem lehetett lehallgatás nélkül.

Az is kiderül, hogy a városban a kötelező menza szolgáltatásnak köszönhetően megjelentek az ötórai teára érkező úrihölgyek helyett a bablevesező bölcsészlányok a környező egyetemről beesve a déli órákban.

A séta a békebeli csillogást idéző Empire-teremben zárul. Itt várja a látogatókat az a retrovacsora, amelyet a régi korok gasztronómiai  leírása és régi fotók alapján állítottak össze a konyhán. A hosszúlépés.járunk? és a Danubius Hotel Astoria csapata elővarázsolta az archívumok nélyen lapuló menüsorokat és életre keltették a szálloda történetének leghíresebb receptjeit - mindegyiket egy kortárs csavarral elkészítve. A különleges estén egy pohár pezsgő után a következő menüsort kóstolhatják a sétára jelentkezők:

  • Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban
  • Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával
  • Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal
  • Marhapofa wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel
  • Astoria desszert válogatás. Lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong

Forrás: Danubius / Turizmus Online


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?