Időutazás az Astoria ikonikus tereiben, retrovacsorával

Új programot szerveztek a szálloda vendégeinek és a fővárosban, valamint a vidéken élőknek. Mindazoknak, akiket érdekel, milyen volt az élet - és milyen ma - a főváros egyik történelmi szállodájában. A bemutató programon jártunk.

Az idén 50 éves Danubius Hotels szállodái különleges múlttal rendelkeznek, ikonikus találkahelyek, mindig kitalálnak valamit amitől az élet szép és zajlik, nincs ez másképp az Astoria esetében sem. Hiszen minden budapesti tudja, hol van a Danubius Hotel Astoria. A szálloda, amiről metrómegállót is elneveztek, több, mint egy évszázada várja látogatóit a világ minden pontjáról. 

Az őszi-téli szezonban a ház vezetősége és a hosszúlépés járunk? csapata különleges, vacsorával egybekötött épületbájárást szervezett közösen, igazi utazásra invitálva az érdeklődőket a szálloda falain belül.

Az egyórás időtartamú séta során az időutazók felfedezik a szálloda - gyakran a vendégek számára is hozzáférhetetlen - szegleteit. Kiderül, hogyan lett az új grand hotel Károlyi Mihály főhadiszállása az őszirózsás forradalom idején, és melyik szobákat bérelte ki a Nemzeti Tanács. Az emeleten járva azt is szemügyre vehetik a látogatók, hogy milyen ma a szálloda hajdanvolt legelegánsabb lakosztálya és melyik magyar filmeket forgatták a hotel falai között.

A szálloda mélye felé lesétálva pedig megismerhetik a sétálók a Danubius Hotel Astoria történetének legsötétebb fejezetét. A második világháború alatt a Pest szívében található szálloda ismét sorsdöntő események helyszíne volt: a Gestapo az épület pincéjében tartotta fogva például a korabeli Magyarország leggazdagabb gyárosát, Chorin Ferencet, aki végül teljes vagyona átengedésének fejében távozhatott az országból.

Továbbra is a szálloda jelenleg elzárt részein maradva, bemutatják a séta szervezői az egykori bárt, ahol tényleg megállt az idő, még néha a hajdanvolt Nyugati Cigaretták nyomai is felfedezhetők. Híres magyar revüsztárok szokásairól, a bár teljes programjáról és különös vendégeiről mesél a sétavezető.

Utána pedig elmondja azt is a jelentkezőknek, hogyan alakult a hotel sorsa a háborút követő években, amikor a bepoloskázott szállodában még csettinteni sem lehetett lehallgatás nélkül.

Az is kiderül, hogy a városban a kötelező menza szolgáltatásnak köszönhetően megjelentek az ötórai teára érkező úrihölgyek helyett a bablevesező bölcsészlányok a környező egyetemről beesve a déli órákban.

A séta a békebeli csillogást idéző Empire-teremben zárul. Itt várja a látogatókat az a retrovacsora, amelyet a régi korok gasztronómiai  leírása és régi fotók alapján állítottak össze a konyhán. A hosszúlépés.járunk? és a Danubius Hotel Astoria csapata elővarázsolta az archívumok nélyen lapuló menüsorokat és életre keltették a szálloda történetének leghíresebb receptjeit - mindegyiket egy kortárs csavarral elkészítve. A különleges estén egy pohár pezsgő után a következő menüsort kóstolhatják a sétára jelentkezők:

  • Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban
  • Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával
  • Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal
  • Marhapofa wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel
  • Astoria desszert válogatás. Lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong

Forrás: Danubius / Turizmus Online


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.