Így lehet zöldebb és költséghatékonyabb az üzleti utaztatás

Az üzleti utaztatásra szakosodott Weco-Travel azt mutatta be partnereinek a Barceló Budapest Hotelben tartott csütörtöki szakmai eseményén, miként lehet összeegyeztetni a hivatásturisztikai utakat a felelősségteljes és klímatudatos gondolkozással. 

Horváth Balázs, a Weco-Travel ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy büszke arra, hogy régiós szinten partnerük az Amadeus, és közösen olyan technológiai megoldásokat tudnak biztosítani ügyfeleiknek, amelyekkel könnyen, hatékonyan és átláthatóan bonyolíthatóak az üzleti utazásokkal kapcsolatos szervezési feladatok. Az Amadeus country menedzsere, Szula Márk társaságukat bemutatva elmondta, hogy 1987-ben négy légitársaság összefogásaként jött létre cégük. A Lufthansa, az Air France, az Iberia és a SAS azzal a céllal alapították, hogy megkönnyítsék a repülőjegy-értékesítést partnereik számára. Azóta óriási termék bővülésen ment keresztül a cég, amely mára a teljes utazási szolgáltatási palettát lefedi, a repülőjegy- és szállásfoglalástól kezdve az autóbérlésen át a tengeri hajóutakig. Ezenkívül a társaság utaskezelési rendszereket is biztosít 400 légitársaság számára. A szakember hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemből számos területen veszi ki a részét az Amadeus, ilyen az energia-, a víz-, és papírhasználtban történő takarékoskodás, fontos célkitűzése pedig, hogy szerverparkjait 2030-ra teljesen megújuló energiával üzemeltesse. 15 ezer alkalmazottjuk a bolygó védelmében rendszeresen végez olyan önkéntes munkákat, mint a szemétgyűjtés és a faültetés. Ezenkívül a társaság termékskálájában is megmutatkozik a felelősségteljes szemlélet, hiszen olyan zöld utazási megoldásokat fejlesztettek ki, mint a karbonlábnyomot számoló foglalási rendszerek, amelyek az ajánlatokat is a minél alacsonyabb CO2 kibocsátás jegyében listázzák.

Könnyen kordában tarthatók a kiadások
Fehér Krisztina, a Weco-Travel IT-vezetője az Amadeus Cytric foglalási rendszerének előnyeit ismertette. A szakember elmondta, hogy a termék teljeskörűen lefedi az üzleti utaztatás szolgáltatásait: repülőjegy- vonatjegy foglalására, autóbérlésre, szálláshelyfoglalásra is kiválóan alkalmas. A piacon elérhető egyéb rendszerektől az különbözteti meg, hogy kifejezetten a vállalati utaztatás igényeire rendezkedett be. Az utaztató és az utazó egyaránt kezelheti, utóbbi a kollégája számára is foglalhat. A rendszerben a széleskörű beállítási lehetőségeknek köszönhetően a cég dolgozói a vállalat utazási szabályzatával összhangban álló szolgáltatásokat tudnak foglalni. Így a társaság pontosan nyomon követheti alkalmazottja mennyit és milyen céllal utazott, esetleg miért a travel policy-től eltérő szolgáltatást választott. Jó beállításokkal tűpontos riportok nyerhetők ki a rendszerből, nemcsak a költségekre, hanem akár a CO2 kibocsátásra vonatkozóan is. Mindezeknek köszönhetően az üzleti utazásokra fordított költségek, pontosan monitorozhatók és racionalizálhatók. Fehér Krisztina a rendszer előnyeként még kiemelte, hogy felhasználóbarát, átlátható a felülete, a hét minden napján, minden órájában elérhető és nagyon könnyen, akár mobilapplikációs alkalmazáson keresztül is kezelhető. Emellett maximálisan az ügyfél utazási szokásaira szabható, ráadásul a preferenciák tárolhatók is benne, ami a foglalás menetét nagymértékben megkönnyíti és lerövidíti. Ez különösen nagy előny azok számára, akik rendszeresen ugyanabba az úti célba és feltételekkel utaznak. Akár az ételintoleranciára vonatkozó kényelmi szolgáltatások is beállthatók benne, az alacsony karbonlábnyomú repülés pedig kifejezetten előnyt élvez: szűrő segítségével a rendszer a legalacsonyabb CO2 kibocsátású járatokat ajánlja fel az adott útra, sőt, közeli úti célokra a vasúti alternatívát is felkínálja, ha pedig úgy állítjuk be, bizonyos várospároknál kizárólag a vonatot ajánlja fel. Egy kolléga távozásával pedig rugalmasan és könnyen átparaméterezhető a Cytric.

Hasznos segítség, ha baj van
Szabó Krisztián, az Amadeus Magyarország account menedzsere az Amadeus Mobile Messenger-t (AMM) mutatta be a résztvevőknek. „Erre a termékre akkor van szükség, amikor valamilyen válsághelyzet történik a világban. A turizmust hirtelen letaglózó váratlan események az utóbbi években érezhetően sokasodnak: időjárási vis maior, természeti katasztrófa, sztrájk, terrorizmus, egészségügyi válsághelyzetek. Mindezek hatékony kezelésére szolgál az AMM. Ez jóval több, mint egy üzenetküldő alkalmazás. Az applikáció a személyes útvonalterv és a GPS adatok alapján beazonosítja az utazók helyét, kommunikál velük és az utaztató bevonásával személyre szabott segítséget is képes nyújtani egyetlen platformra épülve. Az AMM előnye a valós idejűség, hiszen az Amadeus, széleskörű légitársasági partnerhálózatából világszinten talán a legrövidebb idő alatt kap friss információkat a légi járatokat illetően. A járatokat egyébként a felhasználók is nyomon követhetik. A hatékony és gyors incidenskezelést két külső partner segíti elő, az országonként naprakész utazási információkkal, külön Covid mikrosite-tal is rendelkező Riskline, és a technológiai hátteret biztosító smartcomlabs, amelynek alapítója, az sms feltalálója, Matti Makkonen. Az AMM applikációt, miután cége megvásárolta, ingyenes letöltheti az utazó, a rendszer pedig az utazási irodához vagy az általa kiszolgált vállalathoz is telepíthető” – emelte ki a szakember.

Zöldebb jövő: SAF és karbonlábnyom-számítás
Sztankóné Szabó Judit, a Weco-Travel értékesítési vezetője arról számolt be, hogy cégük részt vett a Global Sustainable Tourism Council egyhónapos utaztatók számára szolgáló tréningjén. Elmondta, hogy addig is, amíg teljesül a IATA célkitűzése, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé váljon a légiközlekedés, társaságuk azon igyekszik, hogy a lehetőség szerint leginkább klímabarát módon utaztassák ügyfeleiket. Érdekes adatként említette, hogy a szállodaipar a globális CO2 kibocsátásból 1 százalékkal, a légiközlekedés 3 százalékkal részesedik, ami elenyésző hozzájárulásnak tűnhet, sokkoló viszont a tény, hogy az utazásokhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátásnak 91 százalékáért a repülés felelős. Reményre ad okot, hogy a technológiai fejlődés közelebb hozhatja az ágazatot a célhoz: a fenntartható forrásból származó üzemanyag (SAF) alkalmazása 65 százalékban járulhat hozzá ahhoz, hogy 2050-re karbonsemlegessé válhasson a légiközlekedés. A szakember elmondta, cégük a fenntartható turizmus támogatására létrejött brit társaság, a Thrust Carbon módszertanát használva kínál olyan zöld szolgáltatást ügyfeleinek, amellyel csökkenthetik ökológiai lábnyomukat. A LowCO2 névre keresztelt komplett riportjuk méri az adott út során a szállodai tartózkodás, a repülő- és vonatút, az autóbérlés, valamint a taxihasználat közben keletkezett CO2 kibocsátást. A légi és közúti közlekedés esetében az ICAO a DEFRA, a szállodák esetében a Cornell Index szorzóját veszik alapul kiegészítve az adott utazásra jellemző számos egyéb paraméterrel, hogy a lehető legpontosabb adatot kapják mind a teljes útra, mind az egyes szolgáltatásokra nézve. 

 Tóth Réka Anna

 

 


„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) elnökével beszélgettünk.
Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben

Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben 

A nagyközönséget várja hétvégén az idei Utazás Kiállítás a Hungexpon.
Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben 

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben.
 Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás

Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás 

A március 1-3. közt megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal.
EKF Veszprém: indul a felmérés a programról

EKF Veszprém: indul a felmérés a programról 

Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja.
A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás

A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás 

Pár éve elérkezett az online utazásfoglalás korszaka. Ennek tudatában, vajon van-e létjogosultsága egy, az utasokat közvetlenül, személyes találkozások alkalmával megszólító nagyközönségi kiállításnak?
Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.
A régi társasjátékok reneszánsza

A régi társasjátékok reneszánsza 

Jó hír a "társasozás" szerelmeseinek: új társasjátékszalon nyílt Budapest belvárosában - több, mint 250 játék és speciality kávék mellett élvezhetjük a közös játék örömét.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.