Ilyen volt a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Két év kihagyás után idén végre a személyes találkozás örömét hozta el a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely 17 napon keresztül helyszíneken és műfajokon átívelően hirdette, hogy ismét „Együtt a város!” Megújult koncepcióval és arculattal, mintegy 170 eseményből álló programsorozat várta a városlakókat közel 100 helyszínen Budafoktól Rákospalotáig, a Római-parttól Józsefvárosig. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából és kizárólagos támogatásával a Budapest Brand nZrt. az évtizedes előzményekhez méltó, egyúttal jövőbe mutató programsorozatot állított össze - tájékoztatta lapunkat a Budapest Brand nZrt.

A 2022-es Budapesti Tavaszi Fesztivál példátlan szakmai összefogással, közel 60 partner bevonásával valósult meg. Nemzetközi sztárok és fiatal tehetségek, helyi kezdeményezések és autonóm szakmai műhelyek egymást kiegészítő, gyakran össze is kapcsolódó megjelenései adták ki a minden korábbinál színesebb összképet – mondta el Gáspár Máté, a fesztivál programigazgatója. – A kerületi együttműködések révén idén már hét városrész csatlakozott a fesztiválhoz, ami új központi helyszínt is avatott a Margitszigeten, az egykori ásványvízpalackozóban nyíló Kristály Színtérrel.A fesztivál alatt a kerületek sajátos kulturális életébe is betekinthettek a látogatók a rendkívül izgalmas programok során. A XV. kerület köztereit és a Budapesti Közművek ottani telephelyét éppúgy felfedezhették, mint a Római-part történeteit és az egykori Goldberger gyárat Óbudán, vagy a XXII. kerületben található Art Quarter Budapest privát alkotóházat, és a budafoki pincéket, udvarokat, rehabilitált Dunapart-szakaszt. Bekapcsolódva a Tavaszi Fesztivál kulturális vérkeringésébe, ezek a kevésbé szem előtt lévő városrészek teljesítették ki igazán a városi fesztiválélményt.

A legtöbb program ingyenesen látogatható, köztéri esemény volt, így azok is találkozhattak a BTF-fel, akik a hagyományos fesztiválkínálathoz valószínűleg nem fértek volna hozzá. Sok közülük lehetőséget nyújtott a bekapcsolódásra, a közös tapasztalat megélésére, a formák kialakítására. Ettől lesz egyedi, izgalmas és kortárs a fesztivál. Különösen jól sikerültek a korábban alulreprezentált közösségeket megszólító programok, mint az első JazzFest Budapest, a tánciskolák által benépesített Tavaszi TáncTér, vagy a digitális alkotásokat bemutató Cinema Mystica kiállítás, amely június elejéig még látható a margitszigeti Kristály Színtérben.A Tavaszi Fesztivál megőrizte nemzetközi jellegét is, bemutatott fotóművészt Svájcból, dizájnereket Németországból, zenészeket az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztriából, performansz művészeket Hollandiából és Kínából, színtársulatot Lengyelországból, táncosokat Szlovéniából és cirkuszművészeket Belgiumból.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja volt idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint a KirakArt - Színház és kiállítás a kirakatban, az Anyacsak1 színházi fesztivál a szülővé válásról, a Zsinór nélkül független bábos fesztivál felnőtteknek, a művészet szabadságát hirdető Freeszemle, vagy az ALT.BP szubkulturális minifesztivál.Jövőre a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi év keretében jelentkezik újra a Budapesti Tavaszi Fesztivál.


Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com

Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com 

A GVH feltárta, hogy az egyik legnagyobb, globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát.
Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja

Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja 

Az idén 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel.
Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre

Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre 

Pop up kiállítással indul útjára a fiatal festőtehetségek támogatása Balatonfüreden.
Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.