Jó HELYek ismérvei a turizmus szempontjából

Mitől lesz turisztikailag is jó egy HELY, mi a jó helyek definíciója és arcéle – többek között ennek ered utána a Dunakavicsok turisztikai podcast 31. epizódja.

Az adás szerkesztői- Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István közép-európai szállodai menedzser – ismertetik a közelmúltban megrendezett hazai szakmai konferenciák témáit, beszámolnak az ott elhangzottakról.

Az adás elején tudósítást hallhatunk a Metropolitan Egyetem (METU) idei turizmus világnapjára szervezett ünnepi eseményéről, majd a Dunakavicsok stábja kilátogatott a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expóra. A kiállításon látott és hallott meglepő és sokkoló adatok mellet ismertetésre kerülnek azon új technológiák és cselekvési lehetőségek, amelyek reményt adhatnak a klímaválság enyhítésére, Földünk megbolydult társadalmi-, gazdasági- és ökológiai rendjének helyreállításra. Ezt követően a Kodolányi János Egyetemen szervezett Turizmusföldrajzi Szimpóziumról hallhatunk beszámolót, lehull a lepel, hogy mitől lesz egy hely JÓ HELY? Milyen ismérvei vannak a turisztikai jó helyeknek és kiderül az is, hogy mi a párhuzam Ray Oldenburg „harmadik hely” elmélete és az osztrák turizmus stratégiai mesterterve (Masterplan T) között.

Az adás második felében beszámolót hallhatunk az osztrák utazási irodák szövetségének, az Österreichischer Reiseverband (ÖRV) őszi itáliai kongresszusán megtapasztalt szakmai aktualitásokról. A podcast hallgatói megismerkedhetnek a kongresszus helyszínének, - a dél-olaszországi Kalábria régió - turisztikai adottságaival és jövőbeni terveivel. Természetesen a mostani adásból sem hiányozhatnak a „kis színes” történetek. Az adás vége felé közeledve a szerkesztők elárulják: milyen nagy dobásra készül a Michelin-útikalauz, illetve mit kapnak az osztrák államtól ajándékba a jövőre 18. születésnapjukat ünneplő fiatalok, s mi az ajándék relevanciája az újturizmus szempontjából. A friss Dunakavicsok podcast adást meghallgatva megérthetjük, hogy a turisztikai termékfejlesztés csúcsa az élményfejlesztés, a legtökéletesebb élményfejlesztés pedig az, ahol egyfajta transzformáció történik. Megtudjuk azt is, milyen tényező szükséges ahhoz, hogy az élmények hatása maradandó legyen.

A 31. podcast adást 2023. október 30-án délelőtt rögzítették online felvétel keretében Budapesten és Bécsben. Észrevételeiket várják a [email protected] címen, vagy a különböző podcast-megosztó csatornákon, illetve a Dunakavicsok turisztikai podcast FB oldalán, továbbá LinkedIn profilján keresztül is. Adásaink már a YouTube csatornán is elérhetőek hangsáv formátumban. Köszönjük a visszajelzéseket, jövőt formáló ötleteket, a követéseket és az értékeléseket! Az aktuális 31. epizód elérhető és a legkedveltebb csatornákon keresztül rögtön meg is hallgatható ITT.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.