Jó HELYek ismérvei a turizmus szempontjából

Mitől lesz turisztikailag is jó egy HELY, mi a jó helyek definíciója és arcéle – többek között ennek ered utána a Dunakavicsok turisztikai podcast 31. epizódja.

Az adás szerkesztői- Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István közép-európai szállodai menedzser – ismertetik a közelmúltban megrendezett hazai szakmai konferenciák témáit, beszámolnak az ott elhangzottakról.

Az adás elején tudósítást hallhatunk a Metropolitan Egyetem (METU) idei turizmus világnapjára szervezett ünnepi eseményéről, majd a Dunakavicsok stábja kilátogatott a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expóra. A kiállításon látott és hallott meglepő és sokkoló adatok mellet ismertetésre kerülnek azon új technológiák és cselekvési lehetőségek, amelyek reményt adhatnak a klímaválság enyhítésére, Földünk megbolydult társadalmi-, gazdasági- és ökológiai rendjének helyreállításra. Ezt követően a Kodolányi János Egyetemen szervezett Turizmusföldrajzi Szimpóziumról hallhatunk beszámolót, lehull a lepel, hogy mitől lesz egy hely JÓ HELY? Milyen ismérvei vannak a turisztikai jó helyeknek és kiderül az is, hogy mi a párhuzam Ray Oldenburg „harmadik hely” elmélete és az osztrák turizmus stratégiai mesterterve (Masterplan T) között.

Az adás második felében beszámolót hallhatunk az osztrák utazási irodák szövetségének, az Österreichischer Reiseverband (ÖRV) őszi itáliai kongresszusán megtapasztalt szakmai aktualitásokról. A podcast hallgatói megismerkedhetnek a kongresszus helyszínének, - a dél-olaszországi Kalábria régió - turisztikai adottságaival és jövőbeni terveivel. Természetesen a mostani adásból sem hiányozhatnak a „kis színes” történetek. Az adás vége felé közeledve a szerkesztők elárulják: milyen nagy dobásra készül a Michelin-útikalauz, illetve mit kapnak az osztrák államtól ajándékba a jövőre 18. születésnapjukat ünneplő fiatalok, s mi az ajándék relevanciája az újturizmus szempontjából. A friss Dunakavicsok podcast adást meghallgatva megérthetjük, hogy a turisztikai termékfejlesztés csúcsa az élményfejlesztés, a legtökéletesebb élményfejlesztés pedig az, ahol egyfajta transzformáció történik. Megtudjuk azt is, milyen tényező szükséges ahhoz, hogy az élmények hatása maradandó legyen.

A 31. podcast adást 2023. október 30-án délelőtt rögzítették online felvétel keretében Budapesten és Bécsben. Észrevételeiket várják a [email protected] címen, vagy a különböző podcast-megosztó csatornákon, illetve a Dunakavicsok turisztikai podcast FB oldalán, továbbá LinkedIn profilján keresztül is. Adásaink már a YouTube csatornán is elérhetőek hangsáv formátumban. Köszönjük a visszajelzéseket, jövőt formáló ötleteket, a követéseket és az értékeléseket! Az aktuális 31. epizód elérhető és a legkedveltebb csatornákon keresztül rögtön meg is hallgatható ITT.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.