Klasszis TopDesign 2023: íme, egy újabb zsűritag

Pozsár Péter építész, Hello Wood-alapító a verseny indulása óta zsűritagunk. Szakmai tudásával, tűpontos megállapításaival mindig segíti a bírálatok korrektségét és magas minőségét.

Mennyire változtak az utóbbi években a hazai szállodai építészeti, belsőépítészeti megoldásai? Milyen ön szerint a hazai szállodák enteriőrjének ötletessége, eredetisége?

Számomra úgy tűnik, a legsikeresebb és leginnovatívabb szállodai projektek elsősorban felújítások, azaz inkább az újra gondolt, a kor igényeihez igazított épületekben és belső terekben jelennek meg idehaza. A historikus épületek külső homlokzati és belsőépítészeti átalakítása, esetleges bővítése, világszínvonalú eredményeket hozott, és jelenleg is több hasonló projekt van fejlesztés alatt.  Ezeknél a folytonosság, a kulturális kapcsolódások jól érzékelhetők, éppen úgy, ahogy az adott kor szellemisége. Az új építésű szállodák viszont többnyire elmaradnak a nemzetközi színvonaltól, mind koncepciójukat, mind pedig megvalósításuk módját illetően. Itt sajnos gyakran hiányzik a szellemesség vagy éppen a korszellem, ami nélkül nem jöhetnek létre hosszú távon is maradandó, jól értelmezhető építészeti értékek.

Vajon mennyire veszik figyelembe a külföldi trendeket a hazai építészek és belsőépítészek? Mintha külhonban előrébb járnának merészségben, vagy akár a fenntartható tárgyak, kellékek felhasználásában, a poénos kontrasztok megteremtésében, mint  ahazai házak esetén.

A kommunikáció globalizációjával ma minden információ azonnal elérhető, mindenki számára. Ennek okán a nemzetközi trendek soha nem látott mértékben mindenütt láthatóvá váltak. Én úgy látom, hogy  ma már Budapest tele van olyan szállodákkal és éttermekkel, amelyek a világ bármely pontján működhetnének, és bárhol megállnák helyüket.

A tulajdonosok, az üzemeltetők és a tervezők is rendelkeznek már azzal a tájékozottsággal, ami ahhoz szükséges, hogy egy-egy ilyen hely megszülethessen. Ma sokat utazunk, és személyesen ismerjük meg a világ legmeghatározóbb turisztikai célpontjait. Úgy vélem, azok a megoldások lehetnek a jövőben érdekesek, amelyek a helyi értékeket, hagyományokat, lokális sajátosságokat képesek bemutatni. Ma, amikor a világ bármely pontja gyorsan elérhető, az utazók a helyi értékeket, a finom különbségeket, a sajátosságokat keresik. Ettől válik egy hely megjegyezhetővé, igazán szerethetővé.

A mai környezetben mennyire fontos ez a verseny?  

Az elmúlt években mindenki számára egyértelművé vált, hogy a klímaváltozás nem egy jövőben bekövetkező, hanem már a mindennapjainkat is meghatározó jelenség. Ezért olyan vendégterek létrehozására érdemes törekedni, amelyek az ezzel kapcsolatos üzeneteket képesek pozitív, motiváló módon megfogalmazni.

A mi versenyünk értékrendet képvisel. Célja, hogy ezeket az értékeket a turizmus szereplői számára, illetve a széles közönségnek kommunikálják, láthatóvá tegyék a szektor eredményeit, és értékeljék a kihívásokra adott jó válaszokat. Olyan kor előtt állunk, ahol az ágazat komoly átalakuláson kell, hogy keresztül menjen. A változás és a célok megfogalmazására pedig az egyik legjobb eszköz a megmérettetés, a jó gyakorlatok bemutatása és értékelése.

Forrás: Turizmus Online


Nagy Márton: az idei főszezon minden várakozást felülmúlt

Nagy Márton: az idei főszezon minden várakozást felülmúlt 

A turizmusért felelős tárcavezető értékelte a nyári időszakot.
Borisz kitombolta magát a Balatonnál

Borisz kitombolta magát a Balatonnál  

Különösen jó hír, hogy a meteorológusok szerint a hét közepére már napsütéses idő és enyhébb szelek várhatók.
Több mint száz szolgáltató kedvez a bringásoknak a Kerékpárosbarát hétvégén

Több mint száz szolgáltató kedvez a bringásoknak a Kerékpárosbarát hétvégén 

A Kerékpárosbarát applikációban immár több, mint nyolcszáz szolgáltató található meg.
Teljes erdőlátogatási tilalom Gemencen

Teljes erdőlátogatási tilalom Gemencen 

Megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok, mentik a vadállományt, leáll az erdei vasút, elmaradó ökoturisztikai programok.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Lezárták a Margitszigetet

Lezárták a Margitszigetet 

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán.
Fotókiállítás Frida Kahlo gyűjteményéből

Fotókiállítás Frida Kahlo gyűjteményéből 

Frida Kahlo fotógyűjteménye október 18-tól látható a Mai Manó Házban.
Véget ért a szegedi ballon világverseny

Véget ért a szegedi ballon világverseny  

A résztvevő 31 ország 120 versenyzője közül a francia Clement Seigeot szerezte meg az aranyérmet a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságon.
Búcsúzik a kisgyerekes anyukák kedvenc kávézója

Búcsúzik a kisgyerekes anyukák kedvenc kávézója  

A hetedik kerületi Csányi utcában található népszerű HelloAnyu nem pusztán kávézó volt, hanem egy hiánypótló közösségi tér.
  Merész és modern: megnyílt a POP&ROLL Art Gallery legújabb kiállítása

Merész és modern: megnyílt a POP&ROLL Art Gallery legújabb kiállítása 

A KEEP SMILING kiállítás szeptember 13-tól november 10-ig ingyenesen megtekinthető a város szívében.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.