Klasszis TopDesign 2023: íme, egy újabb zsűritag

Pozsár Péter építész, Hello Wood-alapító a verseny indulása óta zsűritagunk. Szakmai tudásával, tűpontos megállapításaival mindig segíti a bírálatok korrektségét és magas minőségét.

Mennyire változtak az utóbbi években a hazai szállodai építészeti, belsőépítészeti megoldásai? Milyen ön szerint a hazai szállodák enteriőrjének ötletessége, eredetisége?

Számomra úgy tűnik, a legsikeresebb és leginnovatívabb szállodai projektek elsősorban felújítások, azaz inkább az újra gondolt, a kor igényeihez igazított épületekben és belső terekben jelennek meg idehaza. A historikus épületek külső homlokzati és belsőépítészeti átalakítása, esetleges bővítése, világszínvonalú eredményeket hozott, és jelenleg is több hasonló projekt van fejlesztés alatt.  Ezeknél a folytonosság, a kulturális kapcsolódások jól érzékelhetők, éppen úgy, ahogy az adott kor szellemisége. Az új építésű szállodák viszont többnyire elmaradnak a nemzetközi színvonaltól, mind koncepciójukat, mind pedig megvalósításuk módját illetően. Itt sajnos gyakran hiányzik a szellemesség vagy éppen a korszellem, ami nélkül nem jöhetnek létre hosszú távon is maradandó, jól értelmezhető építészeti értékek.

Vajon mennyire veszik figyelembe a külföldi trendeket a hazai építészek és belsőépítészek? Mintha külhonban előrébb járnának merészségben, vagy akár a fenntartható tárgyak, kellékek felhasználásában, a poénos kontrasztok megteremtésében, mint  ahazai házak esetén.

A kommunikáció globalizációjával ma minden információ azonnal elérhető, mindenki számára. Ennek okán a nemzetközi trendek soha nem látott mértékben mindenütt láthatóvá váltak. Én úgy látom, hogy  ma már Budapest tele van olyan szállodákkal és éttermekkel, amelyek a világ bármely pontján működhetnének, és bárhol megállnák helyüket.

A tulajdonosok, az üzemeltetők és a tervezők is rendelkeznek már azzal a tájékozottsággal, ami ahhoz szükséges, hogy egy-egy ilyen hely megszülethessen. Ma sokat utazunk, és személyesen ismerjük meg a világ legmeghatározóbb turisztikai célpontjait. Úgy vélem, azok a megoldások lehetnek a jövőben érdekesek, amelyek a helyi értékeket, hagyományokat, lokális sajátosságokat képesek bemutatni. Ma, amikor a világ bármely pontja gyorsan elérhető, az utazók a helyi értékeket, a finom különbségeket, a sajátosságokat keresik. Ettől válik egy hely megjegyezhetővé, igazán szerethetővé.

A mai környezetben mennyire fontos ez a verseny?  

Az elmúlt években mindenki számára egyértelművé vált, hogy a klímaváltozás nem egy jövőben bekövetkező, hanem már a mindennapjainkat is meghatározó jelenség. Ezért olyan vendégterek létrehozására érdemes törekedni, amelyek az ezzel kapcsolatos üzeneteket képesek pozitív, motiváló módon megfogalmazni.

A mi versenyünk értékrendet képvisel. Célja, hogy ezeket az értékeket a turizmus szereplői számára, illetve a széles közönségnek kommunikálják, láthatóvá tegyék a szektor eredményeit, és értékeljék a kihívásokra adott jó válaszokat. Olyan kor előtt állunk, ahol az ágazat komoly átalakuláson kell, hogy keresztül menjen. A változás és a célok megfogalmazására pedig az egyik legjobb eszköz a megmérettetés, a jó gyakorlatok bemutatása és értékelése.

Forrás: Turizmus Online


Rendkívüli a helyzet: már a teljes BDPST cégcsoport is beszállt a védekezésbe

Rendkívüli a helyzet: már a teljes BDPST cégcsoport is beszállt a védekezésbe 

A cégcsoport többek közt helyszíni munkával, pénzbeli támogatással, adománygyűjtéssel, kamionok és logisztikai kapacitás felajánlásával száll be az árvízi segítségnyújtásba.
Az árhullám Budapest fürdőit is veszélybe sodorhatja

Az árhullám Budapest fürdőit is veszélybe sodorhatja 

A Dunán levonuló árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti.
Több mint 200 design tárgy és műalkotás a 360 Design Budapest kiállításon

Több mint 200 design tárgy és műalkotás a 360 Design Budapest kiállításon 

A felhívásra minden korábbi évet meghaladó pályamű, több mint 90 munka érkezett be
Mi lesz a turistákkal, ha nem lesz Airbnb?

Mi lesz a turistákkal, ha nem lesz Airbnb? 

A terézvárosi döntés következményeképpen a kormánypárt is már országos tiltásról beszél.
Nagy Márton: az idei főszezon minden várakozást felülmúlt

Nagy Márton: az idei főszezon minden várakozást felülmúlt 

A turizmusért felelős tárcavezető értékelte a nyári időszakot.
Borisz kitombolta magát a Balatonnál

Borisz kitombolta magát a Balatonnál  

Különösen jó hír, hogy a meteorológusok szerint a hét közepére már napsütéses idő és enyhébb szelek várhatók.
Több mint száz szolgáltató kedvez a bringásoknak a Kerékpárosbarát hétvégén

Több mint száz szolgáltató kedvez a bringásoknak a Kerékpárosbarát hétvégén 

A Kerékpárosbarát applikációban immár több, mint nyolcszáz szolgáltató található meg.
Teljes erdőlátogatási tilalom Gemencen

Teljes erdőlátogatási tilalom Gemencen 

Megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok, mentik a vadállományt, leáll az erdei vasút, elmaradó ökoturisztikai programok.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Lezárták a Margitszigetet

Lezárták a Margitszigetet 

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.