Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Sokan 15-20 százakkal nagyobb forgalmat bonyolítottak, mint tavaly, olvasható a storeinsider.hu tudósításában.

Mint írják, idén csak

a Balaton Fagyijából mintegy 15 ezer gombócot adtak el, ami annak bizonyítéka, hogy a korábban megszervezett fagyis verseny nem csak a szakmát, de a balatoni turistákat is megmozgatta

- összegezte a 2024-es fagylaltszezont Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fekete Tamás elmondta:

az idén májusban megrendezett Balaton Fagyija versenynek nagyobb sajtóvisszhangja volt, mint mondjuk a füredi Anna-bálnak vagy a Kékszalag versenynek. A megmérettetésről több mint száz cikk, rádiós és híradós tudósítás jelent meg a május  - augusztusi időszakban. Ennek hatása a fagylaltozók nyári forgalmán is lemérhető volt.

Fagylaltok / Forrás: Depositphotos
Fagylaltok / Forrás: Depositphotos

Az idei  verseny győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház fagylaltmestere, Vadócz Jenő lett a Balatoni mámor nevű fagylaltkreációval, ami egy vörösboros, fügével ízesített diófagylalt. Ebből 15 000 gombócot adtak el.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az új ízzel kapcsolatban, a szakmabeliek is dicsérték. Természetesen egész nyáron a pultban volt, és amíg az időjárás engedi, ősszel is találkozhatnak vele a vendégeink, mert kimagaslóan magas rá a kereslet.

A balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó Fűszeres nyári este nevű fagylaltja különdíjas lett a Balaton Fagyija versenyen Márton Sándor fagylaltmester elmondta, náluk is több fogyott az új ízből.

Keresték a vendégek, természetesen minden nap kint van a pultban, nem lehet kihagyni. Volt olyan nap, hogy 4-5 tégellyel is eladtunk belőle, ami nagyjából 20 kg-t jelent, de hétvégén még ennél is többen keresték. Kijelenthetjük, hogy kiemelkedően több gombóc fogyott belőle, és remélem a tendencia megmarad, hiszen októberig 15-ig nyitva leszünk.

A másik különdíjas a balatonmáriafürdői Pingvin fagyizó és cukrászda CsuDIjÓ nevű, ugyancsak diós fagyija lett. Wilheim Dávid elmondta, hogy náluk is nyerő íz volt az újdonság, főleg a verseny utáni hetekben.

Volt visszhangja a különdíjnak, sokan csak ezért kóstolták meg a fagyit. Idén összességében is több fagylalt fogyott, de ez nyilván a forró nyári időjárásnak is betudható. Balatonmária amúgy is a fagylalt Mekkája, hisz itt van a Florida és a Vitorlás fagyizó is-

A harmadik különdíjas egy  új nevező lett a Balaton Fagyija versenyen. A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Pesztós ricotta zamatos fügével fagylaltja is nagy sikert aratott a vendégek körében. Hakkel Zsófia büszke arra, hogy náluk is bőven fogyott az új ízből.

Naponta 4-5 kilót mi is eladtunk, a nyári hétvégén többet is.


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.