Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Sokan 15-20 százakkal nagyobb forgalmat bonyolítottak, mint tavaly, olvasható a storeinsider.hu tudósításában.

Mint írják, idén csak

a Balaton Fagyijából mintegy 15 ezer gombócot adtak el, ami annak bizonyítéka, hogy a korábban megszervezett fagyis verseny nem csak a szakmát, de a balatoni turistákat is megmozgatta

- összegezte a 2024-es fagylaltszezont Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fekete Tamás elmondta:

az idén májusban megrendezett Balaton Fagyija versenynek nagyobb sajtóvisszhangja volt, mint mondjuk a füredi Anna-bálnak vagy a Kékszalag versenynek. A megmérettetésről több mint száz cikk, rádiós és híradós tudósítás jelent meg a május  - augusztusi időszakban. Ennek hatása a fagylaltozók nyári forgalmán is lemérhető volt.

Fagylaltok / Forrás: Depositphotos
Fagylaltok / Forrás: Depositphotos

Az idei  verseny győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház fagylaltmestere, Vadócz Jenő lett a Balatoni mámor nevű fagylaltkreációval, ami egy vörösboros, fügével ízesített diófagylalt. Ebből 15 000 gombócot adtak el.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az új ízzel kapcsolatban, a szakmabeliek is dicsérték. Természetesen egész nyáron a pultban volt, és amíg az időjárás engedi, ősszel is találkozhatnak vele a vendégeink, mert kimagaslóan magas rá a kereslet.

A balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó Fűszeres nyári este nevű fagylaltja különdíjas lett a Balaton Fagyija versenyen Márton Sándor fagylaltmester elmondta, náluk is több fogyott az új ízből.

Keresték a vendégek, természetesen minden nap kint van a pultban, nem lehet kihagyni. Volt olyan nap, hogy 4-5 tégellyel is eladtunk belőle, ami nagyjából 20 kg-t jelent, de hétvégén még ennél is többen keresték. Kijelenthetjük, hogy kiemelkedően több gombóc fogyott belőle, és remélem a tendencia megmarad, hiszen októberig 15-ig nyitva leszünk.

A másik különdíjas a balatonmáriafürdői Pingvin fagyizó és cukrászda CsuDIjÓ nevű, ugyancsak diós fagyija lett. Wilheim Dávid elmondta, hogy náluk is nyerő íz volt az újdonság, főleg a verseny utáni hetekben.

Volt visszhangja a különdíjnak, sokan csak ezért kóstolták meg a fagyit. Idén összességében is több fagylalt fogyott, de ez nyilván a forró nyári időjárásnak is betudható. Balatonmária amúgy is a fagylalt Mekkája, hisz itt van a Florida és a Vitorlás fagyizó is-

A harmadik különdíjas egy  új nevező lett a Balaton Fagyija versenyen. A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Pesztós ricotta zamatos fügével fagylaltja is nagy sikert aratott a vendégek körében. Hakkel Zsófia büszke arra, hogy náluk is bőven fogyott az új ízből.

Naponta 4-5 kilót mi is eladtunk, a nyári hétvégén többet is.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.