Magyar szakácsért és cukrászért izgulhatunk a jövő héten

Magyar szakácsok és cukrászok a WACS világversenyen, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség gálavacsorája, országos tanulóverseny év végén - hírek az MNGSZ világából.

WACS Global Competitions – Thessaloniki

Már csak néhány nap, és elutaznak a versenyzők a világdöntő helyszínére, Thessalonikibe, ahol szeptember 23-án mutatják be a versenykonyhákat és az alapanyagokat a résztvevőknek. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) és commis-ja, Hack Barnabás kezdi majd a szereplést. Az élő szakács melegkonyhás verseny szeptember 25–26-án lesz, mindkét nap 10-10 versenyzővel. Ricsit és Barnabást a második napra sorsolták. Öt órájuk lesz, hogy elkészítsék négyfogásos versenymenüjüket 12 főre a megadott kötelező alapanyagokból, amelyek fél éve ismertek. Addig is gőzerővel tartanak az utolsó tréningek az Unilever Foodsolutions bemutatókonyhájában.

WACS Global Chefs Challenge / SZAKÁCS

4 fogás, 12 főre, 5 óra alatt - kötelező alapanyagok:

  • starter – libamáj
  • entreé – sterling halibut, skót lazac és fésűkagyló, wasabi
  • főétel – holland borjú
  • desszert – Valrhona csokoládé és Dilmah tea

Domonkos Dávid cukrász (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) és commis-ja, Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse) már hónapok óta gyakorolják versenymunkájukat, amelynek során nyolc óra alatt kell elkészíteniük egy legalább 60 centiméteres csokoládé díszmunkát (Dávidék munkája 160 centiméteres lesz), hat tányérdesszertet – amelynek kötelező alapanyaga a Dilmah tea és a Valrhona csokoládé – és egy tortát (gateau), amelynek súlya 1200–1400 gramm között kell, hogy legyen dísszel együtt. Szeptember 27-én versenyeznek majd, a cukrászok versenyében azonban már csak a világ minden pontjáról érkező tíz legjobb vesz részt. Gőzerővel készülnek, hiszen a csokoládéartisztika olyan terület, amelyben az ázsiaiak hihetetlen kompozíciókkal és új technológiákkal készülnek, évről évre meglepve mindenkit. Így az újpesti Sugár! Cukrászat műhelyében Dávid által olyan munkák és tervek készülnek hónapok óta, amilyen minőséget még senki sem produkált korábban Magyarországon.

Mestervacsora: november 5.

Idén november 5-én kerül megrendezésre a szövetség gálavacsorája, amelynek ezúttal a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior ad otthont a Mirbest támogatásával. A hosszú múltra visszatekintő esemény irányító séfje ezúttal Volenter István lesz, a kivitelezésben pedig részt vesznek azok a fiatalok is, akik Thessalonikiben képviselik hazánkat. A menü és az azt kísérő borsor egy hónappal az esemény előtt kerül bemutatásra. A résztvevők száma korlátozott, így aki részese kíván lenni a gasztronómiai élménynek, minél előbb jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információ: www.mngsz.hu

IV. Schnitta Sámuel országos szakmai verseny

Negyedik alkalommal indult útjára a Schnitta Sámuel országos tanulóverseny, amely egyedüliként teremt lehetőséget tanulóknak és csapataiknak – felkészítő tanáraiknak és iskolájuknak –, hogy a három szakma (szakács, cukrász és felszolgáló) egymás mellett és egymás munkáját kiegészítve tudja megmutatni tudása legjavát. A hét területi döntőt követően a legjobbak kerülnek be a 2017-es országos döntőbe, ahol új feladatokat kell megoldaniuk. Addig azonban először a területi döntők kerülnek sorra, amelyekre szeretettel várják a korábbi résztvevő és az új érdeklődő iskolákat is. Érdemes vállalni a kihívást, hiszen az újdonság megismerésével további lehetőségek tárulhatnak fel, és nemcsak a fiatalok, hanem az iskolák számára is. A területi versenyek 2016 novembere és 2017 januárja között zajlanak.

További információ: www.schnittaegyesulet.hu


Most Budapesten Kuba szívében érezheti magát

Most Budapesten Kuba szívében érezheti magát 

Lüktető ritmusok, magukkal ragadó dallomok: A kubai szenvedély Budapestre érkezik.
Fókuszban a gólyavédelmi program

Fókuszban a gólyavédelmi program 

A fenntartható örökség fókuszába került a Bodrogkeresztúron az elmúlt években megvalósult gólyavédelmi program.
Egy hét alatt két platinum szintű Good Travel Seal minősítés Magyarországon

Egy hét alatt két platinum szintű Good Travel Seal minősítés Magyarországon 

Az elmúlt egy hétben két magyarországi turisztikai szolgáltatás is megszerezte a Good Travel Seal Platinum minősítését.
Valentin-napi különleges programok a budapesti fürdőkben

Valentin-napi különleges programok a budapesti fürdőkben 

Több helyen pezsgő vagy Valentin-napi koktél is jár e napon a fürdőbe való jegyhez.
Rekordszámú kiállító az idei képzőművészeti vásáron a Bálnában

Rekordszámú kiállító az idei képzőművészeti vásáron a Bálnában 

Csütörtökön megnyitja kapuit az ország legjelentősebb művészeti seregszemléje, az Art and Antique Budapest.
Inváziós faj fenyegeti a Kis-Balatont

Inváziós faj fenyegeti a Kis-Balatont 

Felbukkant egy új, veszélyes betolakodó: a nutria.
Virtuálisan bejárható a BOTANIQ Turai Kastély

Virtuálisan bejárható a BOTANIQ Turai Kastély 

Az érdeklődők egy digitális időutazás során egyszerre fedezhetik fel az épület egykori lepusztult állapotát és a felújított kastélyt.
Szegeden már virágzik az orchidea – tematikus sétákon megtekinthető

Szegeden már virágzik az orchidea – tematikus sétákon megtekinthető 

Tematikus sétákon mutatják be a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit e hét szombaton, majd február 22-én is.
Budapestről indul, Esztergomban zárul a legnagyobb idei hazai kerékpáros körverseny

Budapestről indul, Esztergomban zárul a legnagyobb idei hazai kerékpáros körverseny 

A száz évvel korábbi legelső kiíráshoz hasonlóan a budapesti Szent Gellért térről indul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny, amely az esztergomi bazilikánál zárul.
Közösségi élmény és időtlen stílusikonok a BCEFW Fashion Hub jubileumi programjában

Közösségi élmény és időtlen stílusikonok a BCEFW Fashion Hub jubileumi programjában 

Tizenötödik szezonjára készül a Budapest Central European Fashion Week.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.