Magyar szakácsért és cukrászért izgulhatunk a jövő héten

Magyar szakácsok és cukrászok a WACS világversenyen, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség gálavacsorája, országos tanulóverseny év végén - hírek az MNGSZ világából.

WACS Global Competitions – Thessaloniki

Már csak néhány nap, és elutaznak a versenyzők a világdöntő helyszínére, Thessalonikibe, ahol szeptember 23-án mutatják be a versenykonyhákat és az alapanyagokat a résztvevőknek. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) és commis-ja, Hack Barnabás kezdi majd a szereplést. Az élő szakács melegkonyhás verseny szeptember 25–26-án lesz, mindkét nap 10-10 versenyzővel. Ricsit és Barnabást a második napra sorsolták. Öt órájuk lesz, hogy elkészítsék négyfogásos versenymenüjüket 12 főre a megadott kötelező alapanyagokból, amelyek fél éve ismertek. Addig is gőzerővel tartanak az utolsó tréningek az Unilever Foodsolutions bemutatókonyhájában.

WACS Global Chefs Challenge / SZAKÁCS

4 fogás, 12 főre, 5 óra alatt - kötelező alapanyagok:

  • starter – libamáj
  • entreé – sterling halibut, skót lazac és fésűkagyló, wasabi
  • főétel – holland borjú
  • desszert – Valrhona csokoládé és Dilmah tea

Domonkos Dávid cukrász (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) és commis-ja, Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse) már hónapok óta gyakorolják versenymunkájukat, amelynek során nyolc óra alatt kell elkészíteniük egy legalább 60 centiméteres csokoládé díszmunkát (Dávidék munkája 160 centiméteres lesz), hat tányérdesszertet – amelynek kötelező alapanyaga a Dilmah tea és a Valrhona csokoládé – és egy tortát (gateau), amelynek súlya 1200–1400 gramm között kell, hogy legyen dísszel együtt. Szeptember 27-én versenyeznek majd, a cukrászok versenyében azonban már csak a világ minden pontjáról érkező tíz legjobb vesz részt. Gőzerővel készülnek, hiszen a csokoládéartisztika olyan terület, amelyben az ázsiaiak hihetetlen kompozíciókkal és új technológiákkal készülnek, évről évre meglepve mindenkit. Így az újpesti Sugár! Cukrászat műhelyében Dávid által olyan munkák és tervek készülnek hónapok óta, amilyen minőséget még senki sem produkált korábban Magyarországon.

Mestervacsora: november 5.

Idén november 5-én kerül megrendezésre a szövetség gálavacsorája, amelynek ezúttal a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior ad otthont a Mirbest támogatásával. A hosszú múltra visszatekintő esemény irányító séfje ezúttal Volenter István lesz, a kivitelezésben pedig részt vesznek azok a fiatalok is, akik Thessalonikiben képviselik hazánkat. A menü és az azt kísérő borsor egy hónappal az esemény előtt kerül bemutatásra. A résztvevők száma korlátozott, így aki részese kíván lenni a gasztronómiai élménynek, minél előbb jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információ: www.mngsz.hu

IV. Schnitta Sámuel országos szakmai verseny

Negyedik alkalommal indult útjára a Schnitta Sámuel országos tanulóverseny, amely egyedüliként teremt lehetőséget tanulóknak és csapataiknak – felkészítő tanáraiknak és iskolájuknak –, hogy a három szakma (szakács, cukrász és felszolgáló) egymás mellett és egymás munkáját kiegészítve tudja megmutatni tudása legjavát. A hét területi döntőt követően a legjobbak kerülnek be a 2017-es országos döntőbe, ahol új feladatokat kell megoldaniuk. Addig azonban először a területi döntők kerülnek sorra, amelyekre szeretettel várják a korábbi résztvevő és az új érdeklődő iskolákat is. Érdemes vállalni a kihívást, hiszen az újdonság megismerésével további lehetőségek tárulhatnak fel, és nemcsak a fiatalok, hanem az iskolák számára is. A területi versenyek 2016 novembere és 2017 januárja között zajlanak.

További információ: www.schnittaegyesulet.hu


 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.