Magyar szakácsért és cukrászért izgulhatunk a jövő héten

Magyar szakácsok és cukrászok a WACS világversenyen, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség gálavacsorája, országos tanulóverseny év végén - hírek az MNGSZ világából.

WACS Global Competitions – Thessaloniki

Már csak néhány nap, és elutaznak a versenyzők a világdöntő helyszínére, Thessalonikibe, ahol szeptember 23-án mutatják be a versenykonyhákat és az alapanyagokat a résztvevőknek. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) és commis-ja, Hack Barnabás kezdi majd a szereplést. Az élő szakács melegkonyhás verseny szeptember 25–26-án lesz, mindkét nap 10-10 versenyzővel. Ricsit és Barnabást a második napra sorsolták. Öt órájuk lesz, hogy elkészítsék négyfogásos versenymenüjüket 12 főre a megadott kötelező alapanyagokból, amelyek fél éve ismertek. Addig is gőzerővel tartanak az utolsó tréningek az Unilever Foodsolutions bemutatókonyhájában.

WACS Global Chefs Challenge / SZAKÁCS

4 fogás, 12 főre, 5 óra alatt - kötelező alapanyagok:

  • starter – libamáj
  • entreé – sterling halibut, skót lazac és fésűkagyló, wasabi
  • főétel – holland borjú
  • desszert – Valrhona csokoládé és Dilmah tea

Domonkos Dávid cukrász (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) és commis-ja, Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse) már hónapok óta gyakorolják versenymunkájukat, amelynek során nyolc óra alatt kell elkészíteniük egy legalább 60 centiméteres csokoládé díszmunkát (Dávidék munkája 160 centiméteres lesz), hat tányérdesszertet – amelynek kötelező alapanyaga a Dilmah tea és a Valrhona csokoládé – és egy tortát (gateau), amelynek súlya 1200–1400 gramm között kell, hogy legyen dísszel együtt. Szeptember 27-én versenyeznek majd, a cukrászok versenyében azonban már csak a világ minden pontjáról érkező tíz legjobb vesz részt. Gőzerővel készülnek, hiszen a csokoládéartisztika olyan terület, amelyben az ázsiaiak hihetetlen kompozíciókkal és új technológiákkal készülnek, évről évre meglepve mindenkit. Így az újpesti Sugár! Cukrászat műhelyében Dávid által olyan munkák és tervek készülnek hónapok óta, amilyen minőséget még senki sem produkált korábban Magyarországon.

Mestervacsora: november 5.

Idén november 5-én kerül megrendezésre a szövetség gálavacsorája, amelynek ezúttal a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior ad otthont a Mirbest támogatásával. A hosszú múltra visszatekintő esemény irányító séfje ezúttal Volenter István lesz, a kivitelezésben pedig részt vesznek azok a fiatalok is, akik Thessalonikiben képviselik hazánkat. A menü és az azt kísérő borsor egy hónappal az esemény előtt kerül bemutatásra. A résztvevők száma korlátozott, így aki részese kíván lenni a gasztronómiai élménynek, minél előbb jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információ: www.mngsz.hu

IV. Schnitta Sámuel országos szakmai verseny

Negyedik alkalommal indult útjára a Schnitta Sámuel országos tanulóverseny, amely egyedüliként teremt lehetőséget tanulóknak és csapataiknak – felkészítő tanáraiknak és iskolájuknak –, hogy a három szakma (szakács, cukrász és felszolgáló) egymás mellett és egymás munkáját kiegészítve tudja megmutatni tudása legjavát. A hét területi döntőt követően a legjobbak kerülnek be a 2017-es országos döntőbe, ahol új feladatokat kell megoldaniuk. Addig azonban először a területi döntők kerülnek sorra, amelyekre szeretettel várják a korábbi résztvevő és az új érdeklődő iskolákat is. Érdemes vállalni a kihívást, hiszen az újdonság megismerésével további lehetőségek tárulhatnak fel, és nemcsak a fiatalok, hanem az iskolák számára is. A területi versenyek 2016 novembere és 2017 januárja között zajlanak.

További információ: www.schnittaegyesulet.hu


Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja

Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja 

Bejelentették a teljes zenei programot a STRAND Fesztivál szervezői.
Halló, itt a Kiscelli Múzeum!

Halló, itt a Kiscelli Múzeum! 

A telefonálás történetébe nyújt bepillantást a Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása.
Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben

Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben 

Közel 2000 úszóval rekordot döntött a 3. MOL Campus Öbölúszás.
Jelentős növekedés várható az utasbiztosítások piacán

Jelentős növekedés várható az utasbiztosítások piacán 

Az utazók zöme Európában nyaral, belföldön is sokan terveznek üdülni.
Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson

Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson 

A Balaton-átúszás 5,2 km-es távján 10500-an vágnak majd neki, hogy Révfülöpről átússzanak Balatonboglárra.
Ízek, illatok, zongora, Balaton

Ízek, illatok, zongora, Balaton 

Nem minden nap láthatunk olyan zongorát a balatoni utcákon, amelyet külön biztonsági szakemberek őriznek.
Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden

Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden 

Közel kétszáz, a Balaton térségében tanuló általános és középiskolás ismerkedhetett meg a vitorlázással három napon keresztül Balatonfüreden, a Kékszalag Portban.
Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján

Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján 

Van egy hely Budapesten, ahol a tudomány több száz éves öröksége, legendás történetek és modern kérdések találkoznak.
Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten

Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten 

Június 26–27-én Budapestre érkezik a China Brand Fair, Közép-Európa egyik legnagyobb kínai üzleti és kulturális rendezvénye.
Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén

Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén 

Mintegy 140 cigányzenekar szórakoztatta a magyar vendéglátóhelyek közönségét a Dankó Pista Emléknapon.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.