Magyar szakácsért és cukrászért izgulhatunk a jövő héten

Magyar szakácsok és cukrászok a WACS világversenyen, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség gálavacsorája, országos tanulóverseny év végén - hírek az MNGSZ világából.

WACS Global Competitions – Thessaloniki

Már csak néhány nap, és elutaznak a versenyzők a világdöntő helyszínére, Thessalonikibe, ahol szeptember 23-án mutatják be a versenykonyhákat és az alapanyagokat a résztvevőknek. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) és commis-ja, Hack Barnabás kezdi majd a szereplést. Az élő szakács melegkonyhás verseny szeptember 25–26-án lesz, mindkét nap 10-10 versenyzővel. Ricsit és Barnabást a második napra sorsolták. Öt órájuk lesz, hogy elkészítsék négyfogásos versenymenüjüket 12 főre a megadott kötelező alapanyagokból, amelyek fél éve ismertek. Addig is gőzerővel tartanak az utolsó tréningek az Unilever Foodsolutions bemutatókonyhájában.

WACS Global Chefs Challenge / SZAKÁCS

4 fogás, 12 főre, 5 óra alatt - kötelező alapanyagok:

  • starter – libamáj
  • entreé – sterling halibut, skót lazac és fésűkagyló, wasabi
  • főétel – holland borjú
  • desszert – Valrhona csokoládé és Dilmah tea

Domonkos Dávid cukrász (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) és commis-ja, Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse) már hónapok óta gyakorolják versenymunkájukat, amelynek során nyolc óra alatt kell elkészíteniük egy legalább 60 centiméteres csokoládé díszmunkát (Dávidék munkája 160 centiméteres lesz), hat tányérdesszertet – amelynek kötelező alapanyaga a Dilmah tea és a Valrhona csokoládé – és egy tortát (gateau), amelynek súlya 1200–1400 gramm között kell, hogy legyen dísszel együtt. Szeptember 27-én versenyeznek majd, a cukrászok versenyében azonban már csak a világ minden pontjáról érkező tíz legjobb vesz részt. Gőzerővel készülnek, hiszen a csokoládéartisztika olyan terület, amelyben az ázsiaiak hihetetlen kompozíciókkal és új technológiákkal készülnek, évről évre meglepve mindenkit. Így az újpesti Sugár! Cukrászat műhelyében Dávid által olyan munkák és tervek készülnek hónapok óta, amilyen minőséget még senki sem produkált korábban Magyarországon.

Mestervacsora: november 5.

Idén november 5-én kerül megrendezésre a szövetség gálavacsorája, amelynek ezúttal a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior ad otthont a Mirbest támogatásával. A hosszú múltra visszatekintő esemény irányító séfje ezúttal Volenter István lesz, a kivitelezésben pedig részt vesznek azok a fiatalok is, akik Thessalonikiben képviselik hazánkat. A menü és az azt kísérő borsor egy hónappal az esemény előtt kerül bemutatásra. A résztvevők száma korlátozott, így aki részese kíván lenni a gasztronómiai élménynek, minél előbb jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információ: www.mngsz.hu

IV. Schnitta Sámuel országos szakmai verseny

Negyedik alkalommal indult útjára a Schnitta Sámuel országos tanulóverseny, amely egyedüliként teremt lehetőséget tanulóknak és csapataiknak – felkészítő tanáraiknak és iskolájuknak –, hogy a három szakma (szakács, cukrász és felszolgáló) egymás mellett és egymás munkáját kiegészítve tudja megmutatni tudása legjavát. A hét területi döntőt követően a legjobbak kerülnek be a 2017-es országos döntőbe, ahol új feladatokat kell megoldaniuk. Addig azonban először a területi döntők kerülnek sorra, amelyekre szeretettel várják a korábbi résztvevő és az új érdeklődő iskolákat is. Érdemes vállalni a kihívást, hiszen az újdonság megismerésével további lehetőségek tárulhatnak fel, és nemcsak a fiatalok, hanem az iskolák számára is. A területi versenyek 2016 novembere és 2017 januárja között zajlanak.

További információ: www.schnittaegyesulet.hu


Hamarosan startol a 40. Vivicittá

Hamarosan startol a 40. Vivicittá 

Április 12-én startol Budapesten a tavasz legnépszerűbb szabadidősport-eseménye, a negyvenedik, jubileumi Telekom Vivicittá.
 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
MSZÉSZ régiós ülések: fenntarthatósági gyakorlatok, osztrák piac jelentősége

MSZÉSZ régiós ülések: fenntarthatósági gyakorlatok, osztrák piac jelentősége 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.