Magyar szakácsért és cukrászért izgulhatunk a jövő héten

Magyar szakácsok és cukrászok a WACS világversenyen, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség gálavacsorája, országos tanulóverseny év végén - hírek az MNGSZ világából.

WACS Global Competitions – Thessaloniki

Már csak néhány nap, és elutaznak a versenyzők a világdöntő helyszínére, Thessalonikibe, ahol szeptember 23-án mutatják be a versenykonyhákat és az alapanyagokat a résztvevőknek. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) és commis-ja, Hack Barnabás kezdi majd a szereplést. Az élő szakács melegkonyhás verseny szeptember 25–26-án lesz, mindkét nap 10-10 versenyzővel. Ricsit és Barnabást a második napra sorsolták. Öt órájuk lesz, hogy elkészítsék négyfogásos versenymenüjüket 12 főre a megadott kötelező alapanyagokból, amelyek fél éve ismertek. Addig is gőzerővel tartanak az utolsó tréningek az Unilever Foodsolutions bemutatókonyhájában.

WACS Global Chefs Challenge / SZAKÁCS

4 fogás, 12 főre, 5 óra alatt - kötelező alapanyagok:

  • starter – libamáj
  • entreé – sterling halibut, skót lazac és fésűkagyló, wasabi
  • főétel – holland borjú
  • desszert – Valrhona csokoládé és Dilmah tea

Domonkos Dávid cukrász (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) és commis-ja, Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse) már hónapok óta gyakorolják versenymunkájukat, amelynek során nyolc óra alatt kell elkészíteniük egy legalább 60 centiméteres csokoládé díszmunkát (Dávidék munkája 160 centiméteres lesz), hat tányérdesszertet – amelynek kötelező alapanyaga a Dilmah tea és a Valrhona csokoládé – és egy tortát (gateau), amelynek súlya 1200–1400 gramm között kell, hogy legyen dísszel együtt. Szeptember 27-én versenyeznek majd, a cukrászok versenyében azonban már csak a világ minden pontjáról érkező tíz legjobb vesz részt. Gőzerővel készülnek, hiszen a csokoládéartisztika olyan terület, amelyben az ázsiaiak hihetetlen kompozíciókkal és új technológiákkal készülnek, évről évre meglepve mindenkit. Így az újpesti Sugár! Cukrászat műhelyében Dávid által olyan munkák és tervek készülnek hónapok óta, amilyen minőséget még senki sem produkált korábban Magyarországon.

Mestervacsora: november 5.

Idén november 5-én kerül megrendezésre a szövetség gálavacsorája, amelynek ezúttal a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior ad otthont a Mirbest támogatásával. A hosszú múltra visszatekintő esemény irányító séfje ezúttal Volenter István lesz, a kivitelezésben pedig részt vesznek azok a fiatalok is, akik Thessalonikiben képviselik hazánkat. A menü és az azt kísérő borsor egy hónappal az esemény előtt kerül bemutatásra. A résztvevők száma korlátozott, így aki részese kíván lenni a gasztronómiai élménynek, minél előbb jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információ: www.mngsz.hu

IV. Schnitta Sámuel országos szakmai verseny

Negyedik alkalommal indult útjára a Schnitta Sámuel országos tanulóverseny, amely egyedüliként teremt lehetőséget tanulóknak és csapataiknak – felkészítő tanáraiknak és iskolájuknak –, hogy a három szakma (szakács, cukrász és felszolgáló) egymás mellett és egymás munkáját kiegészítve tudja megmutatni tudása legjavát. A hét területi döntőt követően a legjobbak kerülnek be a 2017-es országos döntőbe, ahol új feladatokat kell megoldaniuk. Addig azonban először a területi döntők kerülnek sorra, amelyekre szeretettel várják a korábbi résztvevő és az új érdeklődő iskolákat is. Érdemes vállalni a kihívást, hiszen az újdonság megismerésével további lehetőségek tárulhatnak fel, és nemcsak a fiatalok, hanem az iskolák számára is. A területi versenyek 2016 novembere és 2017 januárja között zajlanak.

További információ: www.schnittaegyesulet.hu


Megnyitott a KRESZ Park

Megnyitott a KRESZ Park 

 A felújítás során bővítették a zöldfelületeket és különös figyelmet fordítottak a biztonságos és akadálymentes hozzáférésre.
Újra nyitva ez a Balaton-környéki emlékmúzeum

Újra nyitva ez a Balaton-környéki emlékmúzeum 

A Kunffy Lajos Emlékmúzeum nemrégiben újra megnyitotta kapuját a nagyközönség számára.
Erdészek vetélkednek egymással a szakmai elismerésért

Erdészek vetélkednek egymással a szakmai elismerésért  

A jó hangulatú programon az indulók mindegyike rendkívül jó felkészültségről tett tanúbizonyságot, ám nyertes csupán egy lehetett közülük.
Kékfestéstől a csipkevarráson át - Pünkösd a Skanzenben

Kékfestéstől a csipkevarráson át - Pünkösd a Skanzenben 

A Pünkösdi Örökség Ünnep bepillantást enged élő örökség közösségeink színes hagyományaiba.
Új sétapontokkal bővült a Budapest Bejáró

Új sétapontokkal bővült a Budapest Bejáró 

20 új helyszín az EU-csatlakozás évfordulójára.
Az op-art mester és a bolygó meghódítása

Az op-art mester és a bolygó meghódítása 

Egy soha el nem mesélt történet: egyedülálló Vasarely-Fajó tárlat nyílik a Hungarian Art & Business művészeti központban.
Bemutatták a Kéktúráról készült magyar filmet

Bemutatták a Kéktúráról készült magyar filmet 

A magyar túrázok először láthatnak nagyvásznon az Európa lehosszabb egybefüggő túraútvonaláról készült filmet.
Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél

Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél 

Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot.
Hiánypótló beruházás a Tisza-tónál

Hiánypótló beruházás a Tisza-tónál 

Megnyitotta kapuit a tiszafüredi Kérész Központ.
Erdők és csillagok nyomában a Zselicben

Erdők és csillagok nyomában a Zselicben 

Második alkalommal szervezi meg a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület a Somogyi Erdők Napja elnevezésű családi programot a zselici erdőben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.