Másfél millió kalória Észak-Magyarországon

Magyarország legmagasabb hegyvidékét a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik. Ezt fedeztük fel a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet közös szervezésű útjában.

A program rendezőinek az volt a célja, hogy a résztvevők megismerjék az északi régió egyik újrapozicionált és népszerű térségét, a Mátrát. Ez hazánknak olyan tájegysége, ahol a természetjárás és a hegyi wellness-szállodák kínálatát kiváló gasztronómiai élményekkel tetőzik. Magyarország legmagasabb hegyvidékét ugyanis a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik.

Üvegliftet terveznek a nagytemplom tornyába

Az újságírókat a Mátra fővárosában, a Tourinform Irodában fogadták, majd Benkő Bélának, a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet menedzserének kalauzolásával rövid városnéző sétára indultak. Először a közel egymilliárd forintos költséggel teljes felújításra váró zsinagógát Weisz Péter, a helyi zsidó hitközség vezetője mutatta be. A bazilikaszerű épület az eredetinek megfelelő porcelánkupolát kap, visszaállítják a régi ablakokat, illetve régi pompájában díszlenek majd a kupolán a Róth Miksa (1865-1944) által egykor festett színes üvegek is. A tervek szerint a zsinagógában egy kis éttermet is nyitnak majd, ahol kóser ételeket kínálnak.

Még több turistára számítanak az északi régióban

A rövid sétát követően a program a gyöngyösi Kékes Étteremben folytatódott, ahol az újságírók a város Borostyán Néptánc Együttesének produkcióját csodálhatták meg. A vendégeknek Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője tartott prezentációt. Kiemelte, hogy ez a régió hazánk harmadik legkedveltebb része, ahol több mint kétmillió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. Ez a szám tavaly tovább növekedett, és ez az irány az idei első két hónapban tovább is folytatódott. Céljuk, hogy a jövőben még több turista látogassa meg a régiót, és így bevétel is tovább nőhet.

Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra a Gasztroélmények évét hirdette meg. Ehhez az észak-magyarországi régió is csatlakozott, és megfogalmazta a tematikus ajánlatait. A TDM-ek bevonásával kampányt szerveznek, ezzel is szeretnék népszerűsíteni az éttermeket, a helyi termékeket és ízeket. Régiós gasztrokampányuk jelképes címe: Másfél millió kalória Észak-Magyarországon. Ezzel párhuzamosan elkészítik a térség gasztronómiai térképét is, valamint programokat szerveznek az érdeklődő nagyközönségnek. Így például nosztalgiavonatot indítanak Budapestről a régióba, továbbá együttműködéssel mutatkozik be az egri és a tokaji borvidék, hogy a legjobb termékeit népszerűsítse.

Ezt követően a Gyöngyös-Mátra TDM elnöke, Nagy Róbert arról beszélt, hogy hazánk legmagasabb hegyvidékén jelenleg is több ezren pihennek és túráznak. A Mátra egyre előkelőbb helyet tölt be a hazai turisztikai térképen, elsősorban a belföldiek körében vált kedvelt úti céllá. A vendégéjszakák száma alapján Gyöngyös a legnépszerűbb magyar településekből összeállított toplistán a 24. helyet foglalja el. Ezzel megelőzte Tihanyt, Székesfehérvárt és Velencét. Tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, összesen bruttó 1,4 milliárd forintot könyvelhettek el a szállásdíjbevételekből.

Tájjelegű sajtok, lekvárok és borok

Az elnök azt is kiemelte, hogy attrakciókban sincs hiány, mert a Kékestető - mint az ország legmagasabb pontja - önmagában is vonzerő. A megújult Sástó - amely hazánk legmagasabban fekvő tava -, az ott található kemping és az Oxigén Adrenalin Park, vagy a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa bővülő kínálattal szolgálja a térség turizmusát. A galyatetői kilátó pedig nemrég rangos nemzetközi díjat nyert, amely világviszonylatban is különlegességnek számít. Mindezek mellett a gyógyulásért, a különleges helyi ételekért, illetve borokért is érdemes felkeresni a Mátrát. A Gyöngyös-Mátra TDM a Mátra Jövője TDM-mel közösen a jövőben is igyekszik segíteni a turisztikai fejlesztéseket. A tájjellegű sajtok, lekvárok, borok mellett egy mátrai fűszerkeverék létrehozását is tervezik, emellett gasztronómiai tanösvény kialakítása is várható.

A tájékoztatók után Nagy Zoltán mesterszakács, királyi főszakács, a Fehér Asztal Lovagrend tagja mátrai gasztronómiai túrára invitálta az újságírókat. Hangsúlyozta, hogy a Kékes Étterem konyháján kiváló ételeket készítenek, melyekhez a mátrai történelmi borvidék ismert borászainak termékeit szolgálják fel.

Mikszáth Kálmán egyik ínyencsége volt

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mátra különleges helyzetben van, hiszen tavasztól télig folyamatosan kínálnak programokat. Idén is tartanak például bornapokat, konferenciákat, ősszel pedig szüreti napokat rendeznek. Arra is kitért, hogy ezen a vidéken élnek a palócok, akik speciális ételeket készítenek, így a vendégek figyelmébe ajánlotta a palóclevest, amelyet Mikszáth Kálmán egyik kedvencének tartottak.

Ezután ismertette a menüsort. Előételként medvehagymás kecskesajtot ajánlott, majd palócleves következett, főételként pedig a mátrai betyárról elnevezett Vidróczki pecsenyét kóstoltuk meg. A desszertnek epervelővel kínált túrógombócot szolgáltak fel, mindezekhez pedig kiváló mátrai szőlőből érlelt borokat töltöttek a poharakba.


Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.
Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.
Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben

Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben 

Három hónapostól a kilencvenévesig minden korosztály  részt vett a jubileumi eseményen.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.