Másfél millió kalória Észak-Magyarországon

Magyarország legmagasabb hegyvidékét a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik. Ezt fedeztük fel a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet közös szervezésű útjában.

A program rendezőinek az volt a célja, hogy a résztvevők megismerjék az északi régió egyik újrapozicionált és népszerű térségét, a Mátrát. Ez hazánknak olyan tájegysége, ahol a természetjárás és a hegyi wellness-szállodák kínálatát kiváló gasztronómiai élményekkel tetőzik. Magyarország legmagasabb hegyvidékét ugyanis a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik.

Üvegliftet terveznek a nagytemplom tornyába

Az újságírókat a Mátra fővárosában, a Tourinform Irodában fogadták, majd Benkő Bélának, a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet menedzserének kalauzolásával rövid városnéző sétára indultak. Először a közel egymilliárd forintos költséggel teljes felújításra váró zsinagógát Weisz Péter, a helyi zsidó hitközség vezetője mutatta be. A bazilikaszerű épület az eredetinek megfelelő porcelánkupolát kap, visszaállítják a régi ablakokat, illetve régi pompájában díszlenek majd a kupolán a Róth Miksa (1865-1944) által egykor festett színes üvegek is. A tervek szerint a zsinagógában egy kis éttermet is nyitnak majd, ahol kóser ételeket kínálnak.

Még több turistára számítanak az északi régióban

A rövid sétát követően a program a gyöngyösi Kékes Étteremben folytatódott, ahol az újságírók a város Borostyán Néptánc Együttesének produkcióját csodálhatták meg. A vendégeknek Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője tartott prezentációt. Kiemelte, hogy ez a régió hazánk harmadik legkedveltebb része, ahol több mint kétmillió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. Ez a szám tavaly tovább növekedett, és ez az irány az idei első két hónapban tovább is folytatódott. Céljuk, hogy a jövőben még több turista látogassa meg a régiót, és így bevétel is tovább nőhet.

Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra a Gasztroélmények évét hirdette meg. Ehhez az észak-magyarországi régió is csatlakozott, és megfogalmazta a tematikus ajánlatait. A TDM-ek bevonásával kampányt szerveznek, ezzel is szeretnék népszerűsíteni az éttermeket, a helyi termékeket és ízeket. Régiós gasztrokampányuk jelképes címe: Másfél millió kalória Észak-Magyarországon. Ezzel párhuzamosan elkészítik a térség gasztronómiai térképét is, valamint programokat szerveznek az érdeklődő nagyközönségnek. Így például nosztalgiavonatot indítanak Budapestről a régióba, továbbá együttműködéssel mutatkozik be az egri és a tokaji borvidék, hogy a legjobb termékeit népszerűsítse.

Ezt követően a Gyöngyös-Mátra TDM elnöke, Nagy Róbert arról beszélt, hogy hazánk legmagasabb hegyvidékén jelenleg is több ezren pihennek és túráznak. A Mátra egyre előkelőbb helyet tölt be a hazai turisztikai térképen, elsősorban a belföldiek körében vált kedvelt úti céllá. A vendégéjszakák száma alapján Gyöngyös a legnépszerűbb magyar településekből összeállított toplistán a 24. helyet foglalja el. Ezzel megelőzte Tihanyt, Székesfehérvárt és Velencét. Tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, összesen bruttó 1,4 milliárd forintot könyvelhettek el a szállásdíjbevételekből.

Tájjelegű sajtok, lekvárok és borok

Az elnök azt is kiemelte, hogy attrakciókban sincs hiány, mert a Kékestető - mint az ország legmagasabb pontja - önmagában is vonzerő. A megújult Sástó - amely hazánk legmagasabban fekvő tava -, az ott található kemping és az Oxigén Adrenalin Park, vagy a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa bővülő kínálattal szolgálja a térség turizmusát. A galyatetői kilátó pedig nemrég rangos nemzetközi díjat nyert, amely világviszonylatban is különlegességnek számít. Mindezek mellett a gyógyulásért, a különleges helyi ételekért, illetve borokért is érdemes felkeresni a Mátrát. A Gyöngyös-Mátra TDM a Mátra Jövője TDM-mel közösen a jövőben is igyekszik segíteni a turisztikai fejlesztéseket. A tájjellegű sajtok, lekvárok, borok mellett egy mátrai fűszerkeverék létrehozását is tervezik, emellett gasztronómiai tanösvény kialakítása is várható.

A tájékoztatók után Nagy Zoltán mesterszakács, királyi főszakács, a Fehér Asztal Lovagrend tagja mátrai gasztronómiai túrára invitálta az újságírókat. Hangsúlyozta, hogy a Kékes Étterem konyháján kiváló ételeket készítenek, melyekhez a mátrai történelmi borvidék ismert borászainak termékeit szolgálják fel.

Mikszáth Kálmán egyik ínyencsége volt

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mátra különleges helyzetben van, hiszen tavasztól télig folyamatosan kínálnak programokat. Idén is tartanak például bornapokat, konferenciákat, ősszel pedig szüreti napokat rendeznek. Arra is kitért, hogy ezen a vidéken élnek a palócok, akik speciális ételeket készítenek, így a vendégek figyelmébe ajánlotta a palóclevest, amelyet Mikszáth Kálmán egyik kedvencének tartottak.

Ezután ismertette a menüsort. Előételként medvehagymás kecskesajtot ajánlott, majd palócleves következett, főételként pedig a mátrai betyárról elnevezett Vidróczki pecsenyét kóstoltuk meg. A desszertnek epervelővel kínált túrógombócot szolgáltak fel, mindezekhez pedig kiváló mátrai szőlőből érlelt borokat töltöttek a poharakba.


Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.