Borutak helyett borösvények?

Borutak helyett borösvények? 

BorÉrt elnevezéssel félnapos szakmai konferenciát szerveztek a Vajdahunyad Várban január 26-án, ahol fő témaként a hazai borturizmus létjogosultsága szerepelt.
Szakmai nap a borturizmus jegyében

Szakmai nap a borturizmus jegyében 

A jövőt érintő kérdésekkel foglalkozik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia és Bortúra 2023. január 26-án, amelyet ötödik alkalommal rendeznek a Vajdahunyadvárban. 

A hazai borturizmus fellegvára lehet Sopron? 

A Soproni borvidék évezredes hagyományait élénkíti fel a térség turisztikai szakértőinek és borászainak közössége – fogalmaz cikkében a vg.hu. Céljuk, hogy újra méltó helyére kerüljön a kultúrtáj presztízse.
Borturizmus konferencia Portugáliában

Borturizmus konferencia Portugáliában 

A borturizmus fellendítésének lehetőségeit vitatták meg az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) ötödik globális borturisztikai konferenciáján, a portugáliai Monsaraz-ben.
A borturizmus áll az őszi kampány fókuszában

A borturizmus áll az őszi kampány fókuszában 

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indít, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Ezzel egyidőben elindul a megújult bor.hu, amely még gazdagabb tartalommal és praktikus funkciókkal segíti a turisták tájékozódását - közölte az MTÜ.

Új támogatás a vendéglátásra termelő borászok számára 

2020. augusztus 10-24. között nyújthatják be igényüket átmeneti támogatásra a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők a 38/2020. (VII.30.) AM rendelet és a 83/2020 (VIII.3.) Kincstári közlemény alapján.

Intenzívebb állami bormarketing 

Ez év elejétől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a magyar borral kapcsolatos egységes állami kommunikációért és a borturizmusért felel, míg az Agrárminisztérium (AM) irányítása alatt működő Agrármarketing Centrum (AMC) a közösségi bormarketing állami feladatait látja el.

A bornak lehet saját évszaka 

Augusztus közepétől egészen novemberig ünneplik a Borőszt Alsó-Ausztriában, mely során a helyiek több ezer turistával közösen élvezik a helyi borokat és gasztronómiát. Ez az időszak a nyárutó, vagy vénasszonyok nyara, amikor a legszebb arcukat mutatják és aranysárga, gesztenyebarna színben pompáznak a szőlőskertek. 
A legkedveltebb hazai boros úticélok

A legkedveltebb hazai boros úticélok 

2018‐ban immáron harmadik éve indult el a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb boros kutatása. Az előző évek sikere idén is folytatódott, összesen közel 22 000 fő töltötte ki a kérdőívet. Az eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, a szakmai partner Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával bekerült új kérdések pedig további szempontokra világítottak rá.

Sikeresen debütált hazánk az IWINETC szervezőjeként 

Több mint 300 borturizmusban érdekelt cég és szakember; 29 különböző ország; 23 előadás, kerekasztalbeszélgetés és szeminárium; 860 üzleti tárgyalás: április 10-től öt napon keresztül Magyarország látta vendégül a világ borszakmai és borturisztikai szektorát a hazánkban megrendezett Nemzetközi Borturisztikai Konferencián és Kiállításon.

Magyarországra figyel a borturisztikai világ 

Elkezdődött a világ legnagyobb borturisztikai eseménye, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) tizedik, jubileumi rendezvénye Budapesten.

Jövőre Budapesten rendezik meg a nemzetközi borturisztikai konferenciát 

A magyar főváros nyerte el a lehetőséget, hogy megszervezze az IWINETC (International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényét 2018 tavaszán – jelentették be az idei borturisztikai konferencia zárónapján, 2017. március 29-én, Cataniában. 

A turizmust is támogatja a készülő bormarketing-koncepció 

A jövő év elejére várhatóan elkészül a középtávú bormarketing-koncepció.

Másfél millió kalória Észak-Magyarországon 

Magyarország legmagasabb hegyvidékét a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik. Ezt fedeztük fel a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet közös szervezésű útjában.

Barcelonában mutatkoztak be a magyar borok 

2016. április 7-én zárta kapuit a 8. IWINETC (International Wine Tourism Conference), vagyis a Nemzetközi Borturisztikai Konferencia Barcelonában.

Nyitott pincék a Badacsonyban 

Februártól júniusig minden szombaton más és más borászat nyitja meg az ajtaját és szervez különleges programoz azoknak, akik jobban megismernék a környék borait

Franciaország: fókuszban a borturizmus 

A francia diplomácia angol-francia kétnyelvű internetes oldalt (www.visitfrenchwine.com) indított kedden a borturizmus erősítésére.

Franciaország: fókuszban a borturizmus 

A francia diplomácia angol-francia kétnyelvű internetes oldalt (www.visitfrenchwine.com) indított kedden a borturizmus erősítésére.

Tradíció és innováció a borturizmusban 

Miként viszi előre az innováció a borászatot, és hogyan erősíthető tovább a gasztronómia és borturizmus? Ez volt a témája annak az egri konferenciának, melyre az ország különböző borvidékéről jöttek el szakemberek.

Imádják a szlovákok a magyar bort és fürdőket 

Megnyitotta kapuit Pozsonyban csütörtökön az a magyar bort és a fürdőturizmust bemutató és népszerűsítő egynapos miniexpó, amelyet az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal hozott tető alá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. valamint a WineArt társaság.

A bor- és gasztroturizmust hirdeti Románia 

A statisztikák szerint az érintetlen természeti kincsekre, vadregényes tájakra hajazó, az elmúlt években készült turisztikai reklámfilmek nem hozták lázba a külföldieket, mert a szaktárca most stratégiát váltott.

Bor, élmény, kaland, felfedezés 

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

Megnyílt az Almagyar Borkemping 

Vasárnap nyitotta meg a vendégek előtt kapuit Eger új borturisztikai attrakciója, az Almagyar Borkemping, Borkemping és VenyigeSpa, dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és a koncepciót kiötlő Mészáros Péter grafikus beruházásában. A koncepciójában és építészetileg is avantgarde helyszín Eger és Magyarország új borturisztikai látványossága lehet.

A bor, mint iránytű 

A borok és gasztronómia – a mindennapokon túl – egyre meghatározóbb szempont a következő úti cél kiválasztásakor is. Ezért az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón résztvevő hazai és osztrák borászok erről és két ország közös kihívásairól cserélnek majd tapasztalatot a DiVino Borbárban.

EU-s támogatás a bor- és gyógyturizmus fejlesztésére 

December elején Bécsben találkoznak az Európai Unió által támogatott Danube Limes Brand projektben résztvevő nyolc Duna-menti ország képviselői. Ezen részt vesznek a partner nemzetek örökségvédelmi intézményeinek szakemberei is, hogy együttesen vitassák meg, milyen turisztikai termékeket ajánlanak a projekt megvalósítására.

Interaktív borturisztikai kiállítás a Zsolnay negyedben 

Tovább bővült Pécs turisztikai szolgáltatásainak sokszínű palettája. A Zsolnay Kulturális Negyedben, az egykori üvegházban WineSpiration néven interaktív borturisztikai kiállítás nyílt. 

Megújult a Festetics szőlőbirtok Bormustra-háza 

Ünnepélyes keretek között adták át a Pannon Egyetem Georgikon Karának felújított Bormustra-házát Cserszegtomajon szeptember 13-án. A közel 200 éves épület épület falai között dolgozott korábban Asbóth János, a Festetics szőlőbirtok szakembere és Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő is.

Határon átnyúló borturisztikai fejlesztés a Dél-Dunántúlon 

Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre 405 ezer eurót költenek.

Hamarosan nyílik a Basilicus Borkultúra Központ 

Hamarosan megnyílik a tokaji régió első, teljes körű turisztikai szolgáltatásokat és információkat nyújtó modern központja. Az Európai Unió és Magyarország az Észak-Magyarországi Operatív Program ÉMOP-2.1.1/C-11 pályázat keretében 48 829 130 Ft vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a Basilicus BORkulTÚRA Központ megvalósításához és ezzel a tokaji régió turisztikai szolgáltatásainak fejlesztéséhez, valamint programkínálatának bővítéséhez. A most lezárult projekt fellendítheti a tokaj-hegyaljai kistérség idegenforgalmát.

Indul az országos őszi kampány! 

Bor és gasztronómia tematikus kampányt indított szeptemberben a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSzÉSz). A kampány egyik célja, hogy a lakosságot a még kint lévő üdülési csekkek érvényességi időn belüli beváltására ösztönözze a szálláshelyeken, illetve hogy a SZÉP kártya szálláshelyi felhasználását erősítse a belföldi turizmus élénkítése érdekében.

Nagy lehetőség a biciklis és borturizmusnak 

A kerékpáros- és borturizmus számára is rendkívüli jelentőségű az a múlt héten életbe lépett jogszabály módosítás, ami a főútvonalak kivételével mostantól lehetővé teszi, hogy a biciklisek alkoholt fogyasszanak.

A borturizmus és jótékony hatásai 

A borturizmus a borok kóstolása, fogyasztása, készítésének megismerése által motivált utazás. A pincelátogatások, a borkóstolás, a borral kapcsolatos események egyre sikeresebbek, de a borturizmus önmagán túl is jelentős mértékben hozzájárul a turizmus fejlődéséhez.

Nyit a Mátra első borhotelje 

Várhatóan az elkövetkező napokban nyitják meg Gyöngyösön, a farkasmályi történelmi pincesornál a Mátra első borhoteljét.

Nyitott pincék Bécsben is 

Nyitott pinceajtókkal várják az érdeklődőket 2012. április 20-21-én a bécsi borászok. A negyedik alkalommal megrendezett bortúra sztárja a Wiener Gemischter Satz lesz.

Hamarosan ismét nyílnak a pincék 

A Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. ugyanis idén, hetedik alkalommal is meghirdeti a Nyitott Pince Napokat. Pünkösd idején – 2012. május 26-28. között – így érdemes lesz felkeresni Magyarország borvidékeit és bortermő helyeit, mivel az akcióhoz csatlakozott pincék ebben az évben is számos kedvezményt kínálnak. A pincelátogatás népszerűsítését és a hazai borturizmus élénkítését szolgáló nagysikerű akció idén egy új rendezvénnyel, a Pünkösdi Bortúrával is bővül.

A világ 10 legjobb boros úti célja közt Tokaj 

A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt.

Új borturisztikai látványközpont Tokajban 

Tokaj város Képviselő Testülete december 7-én döntött arról, hogy a korábban elnyert Világörökségi Bormúzeum címen, a projekt továbbfejlesztésével megépíti a Mathiász látványközpontot - közölte pénteken Tokaj önkormányzata.

A Liszkay-birtok preopening menedzsere: 

A tervek szerint 2012. márciusban nyitja kapuit a Káli-medencében fekvő monoszlói Liszkay Wine & Lodging Experience.

Turistaroham – szüret előtt 

Igazán csodálatra méltó, hogy alig néhány évtized alatt a világ csúcsborai közé küzdötték fel magukat a kaliforniai borászatok. Ennél csak az fantasztikusabb, hogy a két völgy közel sok száz borászata közös erőfeszítéssel igazán trendivé tette a borászkodást, a borkultúrát és a borturizmust. Érvelés és indoklás helyett csupán egy szám: évente 4,5 millió turista keresi fel a völgyek borászatait. S nem csak egy napra…

Garantált borkóstoló program Egerben 

Április 4-én elindult az egri Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet (Művészetek Háza Eger Nonprofit K. K. Kft.) garantált szépasszonyvölgyi borkóstoló programja. 

Bor, pálinka és szivartrezor 

Nem csupán bort, de pálinkát is kóstolhatnak és a szivarjaikat is tárolhatják a Császártöltésen megvalósult borturisztikai központban.

Borházat avattak Zalaszabarban 

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 18. században épült pince és a rá újonnan felhúzott vendégfogadó átadásán kiemelte: "gyógyítani" kell a vidék elvesztett karakterét, hagyományait, s meg kell találni azokat a népi ízeket és tradíciókat, amelyek ehhez hozzájárulhatnak.

Borban az igazság, gyógyvízben az egészség 

A Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága, a Bormarketing Műhely kft. és a Pannon Termál Klaszter az Operettszínházban kedden országos sajtóbemutatót tartott Borban az igazság, gyógyvízben az egészség! címmel annak szemléltetésére, hogy milyen módon tudják a csúcsidőn kívül is erősíteni a régió látogatottságát.

Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter alakult 

Új formában fogtak össze a Pannon Borrégió borturisztikai szolgáltatói, szakmai szervezetei és vállalkozásai, hogy elsősorban két területen, a bormarketing és a borturizmus terén tegyék ismertebbé és eladhatóbbá a térséget. A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter a Dél-Dunántúli Operatív Program keretén belül a "Turisztikai klaszterek fejlesztése" tárgyú pályázaton kapott 20 hónapos támogatást.

Átadták a Prímás Pincét Esztergomban 

A magyar borkultúra és borturizmus központjává alakították át az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással újítottak fel.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!