Mátra – a kultúra és vallás vonzásában

A Mátra lábánál kevesebb, mint tíz kilométerre található egymástól a buddhista sztúpa és az épp felújított, kultikus Mária-kegyhely, de Gyöngyöspatán egy hófehér, gótikus templomba is betérhetünk.

A Magyar Turizmus Zrt. két napos kulturális és vallásturisztikai tanulmányutat szervezett a Mátra térségében, a meghívottak különböző sajtóorgánumok képviselői voltak.

A Keleti pályaudvaron, rövid bevezetőt követően kis csapatunk felszállt a Hatvanba tartó vonatra. A mintegy egy órás út során nemcsak fizikailag, de szellemileg is sikerült eltávolodni a főváros zajától. Hatvanban már vártak bennünket: Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság marketing igazgatója, valamint Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület menedzsere koordinálták kulturális kalandozásunkat. Az első nap programfolyamán Dala László idegenvezető segítette munkánkat. A nagy tudású szakember színes beszámolói még érdekesebbé tették az egyébként is változatos utazást.

Az első állomás Tar volt, ahol Balogh Zsolt lelki vezetővel és Láma Csöpellel egy beszélgetést követően a Kőrösi Csoma Emlékhelyet, a Sztúpát és imamalmot, valamint templomot néztük meg. A buddhista zarándokhely teaházzal és gazdag kínálatú ajándékbolttal várja a látogatókat. Az ajándékbolt és teaház autentikus kivonata a tibeti kultúrának, buddhista életformának teakeverékek, különleges keleti fűszerek, megannyi füstölő, használati és dísztárgyak sokaságával. A nyári időszakban a komplexum reggel 8-tól este 8-ig tárt kapukkal várja a turistákat. A vezetők elmondása szerint a központ iránt óriási az érdeklődés, sokan érkeznek lelki gyakorlatra, napjaink rohanó világában egyre többen fordulnak önmaguk felé, ebben a központban lehetőségük van elvonulni, ha harmóniára, nyugalomra vágynak. 1992-ben a Sztúpát személyesen a Dalai Láma avatta fel. A Buddhista Főiskoláról többen is ebben a központban igyekeznek az elméletben tanultakat átültetni a gyakorlatba. A park talán leglenyűgözőbb látványossága a zöld környezetből színeivel kiemelkedő templom, melyben rendszeresen összegyűlnek, ezeken az alkalmakon bárki részt vehet.

A lelki feltöltődés jegyében

Ezután továbbindultunk Szentkútra, a Mária-kegyhelyhez. A helyszínen vendéglátóink beszámolót tartottak a Mátraverebély-Szentkút fejlesztésére irányuló projektről, mely 2013-ban vette kezdetét, és május végére teljesen befejeződött, mára új fényében pompázik a kegyhely, új kiszolgáló létesítmények épültek, a közlekedési tereken bazaltkockás térkövezés készült, a létesítmény komfortosabb, igényesebb lett. A projekt hét elemből állt: új kegytárgy üzlet, információs központ, ferences galéria és több vizesblokk igyekszik kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A szentkúti kegyhely éves szinten 120.000 látogatót fogad, nagyrészt csoportosan, busszal közelítik meg a helyszínt, a kereslet pedig egyre inkább fiatalodik, a központ szeretne nyitni az ő irányukba is. Főként kiemelt események, búcsúk idején koncentrálódik a látogatók száma, egyetlen nap leforgása alatt akár 4500 vendég is megfordul a területen, ezért szükség volt a nagy, tágas terekre, zárt térre. Kialakításra került továbbá két különálló épület, egy zarándokház, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva, mely egy szállodához nagyon hasonló szolgáltatásokat nyújt 25 szobával, minden szobához saját zuhanyzó tartozik. Valamint egy igen modern megjelenésű zarándokszállás, amelyben 8, 10 és 14 ágyas szobák összesen 110 férőhelyet biztosítanak. Ebben az épületben három külön blokkot alakítottak ki, minden blokk teakonyhával rendelkezik. A zarándokház a nyújtott szolgáltatásokhoz képest igen kedvező árakon vehető igénybe. Felépült továbbá a Szent Jakab Étterem, mely a zarándokházhoz kapcsolódik, itt a’la carte rendelés is lehetséges. Itt fogyasztottuk el ebédünket, mely egyik különleges fogása a Mátrai betyárleves volt szarvashússal és vargányával. A kellemes étkezést követően Tihamér atya szórakoztató előadása következett, melyet a kegyhely padsorai közt hallgattunk meg. Tihamér atya kiemelte, hogy a legfőbb cél a fejlesztésekkel az volt, hogy a nagyszámú látogatót megfelelő színvonalon szolgálhassák ki, valamint amellett, hogy a zarándokok jól érezzék magukat, fontos, hogy az itt élő három szerzetes nyugalma is biztosított legyen.

A május végén átadott komplexumban a szabadtéri oltár és az új létesítmények felszentelését szeptember 5-én Erdő Péter bíboros, érsek végzi majd. A látogatók minden információt, az év főbb eseményeit megtalálják a www.szentkut.hu weboldalon.

Ezt követően továbbindultunk Gyöngyösre, de útközben még megálltunk néhány percre a gyöngyöspatai hófehér gótikus templomnál. Gyöngyös, ez a bájos, rendezett, enyhe mediterrán hangulattal rendelkező kisváros eddig mérsékelt figyelmet kapott turisztikai szempontból, ám a TDM szervezet megújult vezetéssel és nagy lendülettel kész változtatni ezen. A városközpontot Dala László kalauzolásával tekintettük meg. A Fő tér és a Szent Bertalan templom után az Egyházi kincstár szépségeivel ismerkedtünk. Kázmér atya jókedélyű vezetést tartott a csapatnak az Alsóvárosi Ferences Plébánia, Rendház és Műemlékkönyvtár épületegyüttesében. A templom sok érdekességgel, titokkal szolgál. Előzetes bejelentkezés után maguk a szerzetesek vezetik körbe a turistákat a Rendház falai között. A Ferences Könyvtár páratlanul gazdag gyűjteménnyel rendelkezik.

Kultúra után jöhet egy kis természe

Felkerestük a Mátra Múzeumot is, vezetőnk segítségével bebarangoltuk a családok számára tartalmas kikapcsolódást biztosító létesítményt. A múzeum Gyöngyös egyik fő attrakciója, múzeumpedagógiai foglalkozásokat és interaktív elemeket is alkalmaz sok érdekességgel. Mi is kipróbálhattuk a régészetet kicsiben, leleteket ástunk ki, majd elemezhettük azokat. A múzeumban mindenki kedvence, a mamutcsontváz is megtekinthető.

Az élménydús nap záróakkordja a gyöngyösi Borpalota megtekintése és borkóstoló volt. Vendéglátónk a borászat ügyvezetője, a TDM szervezet alelnöke és a Pannónia Női Borrend nagymestere, Dunai György Sándorné volt. A látogatás a labirintusszerűen kanyargó pincében kezdődött, itt megcsodálhattuk az egykoron használt hatalmas hordókat, a modern acéltartályokat és olyan további különlegességeket, mint például a falazott bortartályok. A szőlőfeldolgozást egészen a palackozásig végig lehet követni. A kóstolópincében már terített asztal várt bennünket, rusztikus és mégis elegáns környezetben költöttük el vacsoránkat. Háziasszonyunk bevezette a csapatot a borkóstolás metódusába, olyan tételeket kóstolhattunk, melyek a pincészet zászlósborai: a könnyű Irsai Olivér, illatos rozé mellett kellemes vörösbort és egy különleges desszertbort is kóstoltunk, melyhez jól illett a somlói galuska. A finom borok, jó hangulat, patinás környezet garantálták az este szép lecsengését. Vendéglátónk szerint ma már elengedhetetlen, hogy a borászatok különleges körülmények között fogadják az igényes vendégeket.

Az éjszakát Mátraházán, a Hotel Residence Ózonban töltöttük. A szálloda fekvése, elhelyezkedése magáért beszél, a Mátra vonulatait akár a külső medencékből is figyelhetjük. A hotel finom ízlésvilággal rendelkezik, a mai elvárásoknak megfelelő minőségi szolgáltatásokkal. Másnap reggel a panorámateraszon fogyasztottuk el napindító kávénkat. Kijelentkezés után indultunk Hatvanba, kirándulásunk kezdő- és végpontjára. Hatvan az utóbbi években az uniós és állami forrásoknak köszönhetően nagy változáson ment át. Megújult a város szíve, itt található a Hatvany Lajos Múzem is. 2014 ősze óta a Grassalkovich Antal építtette egykori Sörház épülete teljes rekonstrukción ment keresztül, már méltó körülmények között látogatható a gyűjtemény, Hatvan visszakapta kulturális öntudatát. A múzeumban Ferencz Beatrix, a Széchenyi Zsigmond Könyvtár igazgatója vezetett körbe. Az intézményben néprajzi gyűjtemény, várostörténeti kiállítás és régészeti leletanyag is helyet kapott. A Lesznai Anna életművét bemutató gyűjtemény gazdagsága egyedülálló az országban. A kézműves sörfőzdében pedig frissen csapolt világos, búza-, és feketesör kóstolható. A fejlődés, valamint az ilyen jellegű vonzerők meghozhatják az áttörést a városnak.

Vadak, lézerfegyverek, magaslesek

A Kossuth téren átsétálva a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban folytattuk a napot. A 250 éves Grassalkovich kastélyban, három szinten ismerkedhettünk a tárlatok nyújtotta anyaggal. Állandó tárlatok mellett időszaki kiállítások, családi és szakmai programok, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik a rendezvények sorát. Az interaktív eszközökkel is felszerelt tárlat látványos, gyerekek számára is ajánlott. Az Élménytérben kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a lézerfegyvereket, melyekkel magaslesről indíthatnak lövéseket. Van még íjászpálya, óriáscsúszda, sövénylabirintus a kastélypark hátsó részén.

A múzeumban csatlakozott hozzánk Szinyei András, Hatvan alpolgármestere, akivel aztán a szomszédos Grassalkovich Étteremben egy finom ebéd mellett tovább beszélgethettünk. Hatvanban eddig nem helyeztek kellően nagy hangsúlyt a turizmus tudatos építésére, nincs a városban tourinform iroda, nem csatlakoztak még TDM szervezethez sem, továbbá nem rendelkeznek megfelelő szálláshellyel, amely a turizmus egyik alapfeltétele lenne. Az infrastrukturális beruházások, új vasúti híd, új kerékpáros híd azonban kedvezően hatnak. Az étkezést megkoronázta a szuvidolt vaddisznópofa áfonyamártással tálalva. Az étterem a vadászati múzeum közelsége révén változatos vadételeket is felvett étlapjára.

Kora délután a hatvani vasútállomáson a study tour véget ért. Elbúcsúztunk figyelmes vendéglátóinktól, és a Keleti pályaudvarra tartó vonattal a főváros felé vettük az irányt.


Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból

Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból 

A beton új generációja a jövő generációjáért.
Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok

Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban

Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban 

A hőmérséklet napról napra növekszik, egyre többet süt a nap, ami csak egy valamit jelent: közeledik a nyaralás, a pihenés időpontja. Hamarosan már a forróságban tölthetjük a mindennapokat, ami azt is jelenti, hogy bárhova is indulunk, bármilyen rövid az út, a klímaberendezésnek szinte mindig mennie kell, hogy elviselhető legyen a hőség.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.