Megfordult a trend: az utolsó negyedévben visszaesett Budapest turizmusa

Bár 2015-ben összességében nőtt a turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma Budapesten, az év utolsó három hónapjában rendre visszaesést mutatnak a statisztikai adatok.

A kumulált adatok szerint a 2015. január-december időszakban 3.775.649 vendég összesen 8.712.571 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein, amely az egész évre nézve 7,6% illetve 6,8%-os emelkedésnek felel meg, 2015 utolsó negyedéve azonban nem alakult túl fényesen Budapest turizmusát tekintve, 2014-hez viszonyítva.

A KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshely adatai szerint 2015 decemberében 278.453 vendég 630.895 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ami 0,6%-os, illetve 2,55%-os csökkenést jelent 2014 decemberéhez képest.

Októberben, novemberben és decemberben a külföldivendég-éjszakák száma folyamatos visszaesést mutatott Budapesten, amely főként a migránshelyzetnek tudható be. A novemberi STR riport adatai szerint azonban a visszaeső nemzetközi utazások a közép-kelet-európai fővárosok között csak Budapestet érintették, ahol a hotelek kihasználtága 62,3%-ra esett vissza a 2014-es 65,6%-ról. Ezzel szemben nőtt a szállodák foglaltsága Prágában, Bécsben, Pozsonyban és Varsóban is. Ez a mutató Prágában 68,9% (+4,2 százalékpont), Bécsben 71,8% (+2,2 százalékpont), Pozsonyban 60,6% (+1,7 százalékpont), Varsóban 77,8% (+3,4 százalékpont) lett.

Egy héttel ezelőtt két forrásból rendelkeztünk decemberi budapesti vendégforgalmi statisztikákkal: az STR Trendriportja szerint a múlt év utolsó hónapjában a budapesti szállodák szobafoglaltsága 59,1%-ra romlott a 2014 decemberi 60,4%-ról Budapesten, a 82 fővárosi szálloda adatait figyelembe vevő, a Xellum Kft. által készített Hotel Monitor felmérése szerint azonban a szobafoglaltság tavaly decemberben bár minimálisan, de nőtt: a 2014-es 59,4%-ról 59,8%-ra. Éppen ezért nagyon vártuk a KSH adatait, amely a legpontosabb képet adja a hazai és azon belül is a budapesti vendégéjszakák számáról, illetve a szállodai szobafoglaltság arányáról. Sajnos azonban a KSH-s adatok is a csökkenést erősítették meg, mely szerint a turisták száma 0,6%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 2,55%-kal csökkent decemberben 2014 azonos időszakához képest.

A visszaesés a KSH számai tükrében már október óta tart: míg szeptemberben a külföldivendég-éjszakák száma még 8,4%-kal tudott növekedni Budapesten az előző év azonos időszakához képest, addig októberben már 2,5%-os visszaesést látunk, novemberben 4,8%-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek fővárosunkban a külföldiek, míg decemberben a külföldivendég-éjszakák száma 4,2%-os visszaesést mutat (az összes vendégéjszakák száma pedig a már említett 2,55%-kal csökkent.)

Külföldivendég-éjszakák száma Budapesten 2015-ben:A szállásdíjbevételek nőttek

Bár a vendégéjszakák száma 2015 decemberében enyhén csökkent, a kereskedelmi szálláshelyek mégis jobb évet zártak, mivel forintban mért bruttó szállásdíjbevételeik tovább emelkedtek, decemberben 2,3%-kal, a január-decemberi időszakban pedig 15,5%-kal.

2015. január és december között Budapest kereskedelmi szálláshelyein az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) bruttó 13.719 Ft volt, ami 13,4 %-os növekedést jelent 2014. azonos időszakához képest.

Budapest „küldő országainak” rangsorában továbbra is első helyen áll Magyarország és a trend növekedést mutat. 2015. január és december között a belföldi vendégéjszakák száma átlépte az egymilliót; pontosan 1.002.969 volt, azaz 6,8%-kal több mint az előző év megegyező időszakában.

A külföldi küldő piacok között 811.200 vendégéjszakával (+18,4%) vezet az Egyesült Királyság, ezt követte Németország 595.759 vendégéjszakával (-2,2%).

Ázsiából 25,4%-kal több vendégéjszakát realizáltak Budapest kereskedelmi szálláshelyei a 2015. január-decemberi időszakban. 73%-kal nőtt az indiai, 43%-kal a kínai, 12%-kal a koreai, 14%-kal az izraeli és 25%-kal az egyéb ázsiai vendégéjszakák száma. Az Amerikai Egyesült Államokból 13,3, Ausztráliából pedig 14,4%-kal többen érkeztek mint 2014-ben.

A Budapestre utazók legfőbb motivációja a városlátogatás, a rokonlátogatás, az üzleti utazás volt.

Az adatok negyedévenkénti KSH elemzése szerint a külföldi turisták egyre többször rövid városlátogatásra érkeznek az országba, és ebből leginkább Budapest profitál. A Budapestre érkező külföldiek száma 2015. évben 3.249.430, az eltöltött vendégéjszakák száma 7.709.602.

Mind december hónapban, mind a 2015. január-december időszakban, a legtöbb vendégéjszakát az V. kerület realizálta, a Budapestre érkező külföldi vendégek 39%-a választotta ezt a kerületet. Belváros-Lipótvárost követi a VII. kerület, ahol a vendégek 16%-a szállt meg. A harmadik legkedveltebb a VI. kerület, melyet a vendégek közel 10%-a választott budapesti tartózkodása alatt.

Budapest az Utazás kiállításon

A látványosan emelkedő belföldi vendégszám is indokolja, hogy Budapest legyen a 2016-os budapesti Utazás kiállítás belföldi díszvendége. A közel 40 éves múltra visszatekintő – elsősorban a belföldi vendégek részvételére számító – Utazás kiállítás a Hungexpo Zrt. szervezésében, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai közreműködésével idén március 3-6. között kerül megrendezésre.

A Főváros képviseletében hivatalosan a díszvendégséggel járó szervezési feladatokat, a tartalmi és formai megjelenést, generális és operatív módon a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ látja el. A közel 500 nm-es Budapest standon, a fővárost, mint a „Négy évszak, a kultúra és a szellemi értékek világvárosát” kívánja a BFTK képviselni: Bemutatja és helyet biztosít Budapest értékeit, látnivalóit képviselő fővárosi társaságoknak, úgy mint a gyógyfürdőknek, az állatkertnek, a fővárosi színházaknak, múzeumoknak, és az elmúlt években történt látványos fejlesztéseknek mint a 4-es Metró, vagy a Vársikló.

Az eseményen kerül bemutatásra a BFTK legújabb terméke, a Belföldi Budapest Card.


Családi programkavalkád a Balatonnál: ilyen volt a 6. Bondoró Fesztivál

Családi programkavalkád a Balatonnál: ilyen volt a 6. Bondoró Fesztivál 

A fesztiválon a világ minden tájáról érkező előadók kápráztatták el a közönséget, varázslatos élményekkel ajándékozva meg a résztvevőket.
Így alakult a magyar turizmus versenyképessége az elmúlt néhány évben

Így alakult a magyar turizmus versenyképessége az elmúlt néhány évben 

Szép eredményeket hozott hazánk számára a Világgazdasági Fórum közelmúltban közzétett turizmus versenyképességi indexe.
Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com

Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com 

A GVH feltárta, hogy az egyik legnagyobb, globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát.
Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja

Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja 

Az idén 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel.
Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre

Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre 

Pop up kiállítással indul útjára a fiatal festőtehetségek támogatása Balatonfüreden.
Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.