Megoldások keresése a vendéglátás munkaerő-problémáira

Interjú Böröcz Lajossal, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) főtitkárával.

Végéhez közeledik a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBM) közös projektje. A részletekről kérdeztük Böröcz Lajost, a VIMOSZ főtitkárát.

 

A rendezvénysorozat zárószakaszára május 5-én Szegeden került sor, ahol konferenciát szerveztek a turizmus-vendéglátás munkaerőhelyzetéről. Mi volt a projekt fókuszában?

Elsődlegesen a hazai turisztikai szektorra kíván hatást kifejteni, és területileg az ország hat kevésbé fejlett régiójára összpontosít. Sajnos az elmúlt időszakban tapasztalt gazdasági, világpolitikai tendenciák is okoznak munkaerőpiaci gondokat, aminek természetes velejárója, hogy megnehezíti a szálláshelyek és a vendéglátóhelyek számára a minőségi szolgáltatás szinten tartását. Nem titok, hogy a munkaerőhiány hatalmas probléma az ágazat számára, ezért is vágtunk bele a projektbe, hisz a szakma fő célja megoldásokat keresni és főleg találni a gondokra, amelyekbe naponta beleütközünk. Nem véletlen, hogy a pályázatunk fókuszába a legaktuálisabb témákat helyeztük, mint például a turizmus munkaadói és munkavállalói oldala közötti hatékonyabb együttműködést és kommunikációt vagy a pandémia munkavégzésre gyakorolt hatásait. A szegedi konferencián a projekt és a kutatási eredmények ismertetése mellett alkalmunk volt egyéb aktuális témákat érintő eszmecserére is.

Milyen kutatás, adatfeldolgozás készült a projekt során?

A projekt során szekunder és primer kutatás is készült: előbbi folyamán hazai és nemzetközi forrásból származó adatokat dolgoztak fel, és ennek eredményeképp elkészült egy munkaerőpiaci tanulmány. Utóbbi során pedig feltérképezték a turizmus-vendéglátás ágazat munkaadói és munkavállalói oldalának aktuális helyzetét, különös tekintettel a pandémia hatásaira. A kutatás eredményeiből egyébként tananyag is készült.

Megállítható az ágazatban a munkaerő csökkenésének folyamata?

Az elmúlt évek adatai azt igazolják, hogy nem csupán a meglévő munkaerő kopik, hanem erős lemorzsolódás is tapasztalható az újak részéről. Ezt alátámasztják a számok: 2019-ben Magyarországon egyetemek turizmus-vendéglátás szakjaira még több mint 12 ezren jelentkeztek, 2021-ben viszont már csak 7960 diák, ami 35 százalékos visszaesés, ami aztán nyilvánvalóan visszaüt a már említett minőségi szolgáltatásnyújtásban. 

Mi lehetne a kilábalás iránya?

A hazai és nemzetközi pályázataink eredményei alapján egy fokozatos, mozaikszerű építkezés megkezdését javasoljuk, hisz ezt a problémát egy csapásra senki sem tudná megoldani. A mozaik elemei között szerepel például az atipikus foglalkoztatás arányának növelése, családbarát megoldások alkalmazása, a vendéglátásban végzett munka előnyeinek népszerűsítése. De a leglényegesebb mozaikelem a képzés, amely egyébként az EU által beindított, nagyszabású kezdeményezés több tízmilliárd eurós finanszírozással. A mozaiknak ugyanakkor része még a hatékonyság növelése, a szervezési innovációk vagy a befektetések könnyítése. Úgy vélem, a szakirányos tűszerű képzések, a hozzáadott érték növelése, a rendelkezésre álló új technológiák szélesebb körű használata, a csapatmegtartás, a szakemberek ügyes visszacsábítása jelenthetik a megoldás részét. Ám ehhez szükséges az érintett felnőttképző intézmények teljes körének bekapcsolódása is.

Forrás: Turizmus Online


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.