A bejelentési kötelezettségen kívül változott a magánfőző definíciója is. Mostantól csak az számít ebbe a kategóriába, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
Csak a család
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad. Az Európai Bíróság korábbi döntésének értelmében az otthoni pálinkafőzés ingyenessége is megszűnt: a magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint.
A bérfőzés sem ingyenes
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.
Forrás: Élelmiszer Online/Origo