Menzán innen – Menzán túl

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítása interaktív elemekkel, installációkkal hozza közelebb a menzához kapcsolódó érzéseket, hangulatokat.

Te is menzás vagy/voltál? Ez a kérdés generációk óta összeköt minket, mint egy cinkos összekacsintás. Az iskoláskorú gyermekek közel fele az oktatási intézményekben ebédel hosszú évtizedek óta.

Az egészséges, rendszeres táplálkozás ugyanolyan fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, mint a testmozgás: jobban teljesítenek az iskolában, és eredményesebbek a sportban is. A közös étkezés a társas kapcsolatok kialakításában is segít, ami szintén szükséges a sikeres felnőtt élethez.

Egy néprajzkutatókból és dietetikusokból álló kutatócsoport újszerű megközelítésben vizsgálta több településen a közétkeztetés elfogadottságát és a menza szerepét a családok hétköznapi étkezésében. A közétkeztetés témája nem túl gyakran került terítékre kiállításokon. Pedig a menza fontos. Akármilyen emléket is őrzünk róla, gyermek- és fiatalkorunk része, amely meghatározza felnőtt életünket. Itt és most a friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézzük fel a múltat és az elképzelhető jövőt is.

A kiállítás a jelen aktuális kérdéseit, helyzetét a friss kutatás segítségével ismerteti, 2018 és 2023 között néprajzkutatók és dietetikusok egy közös kutatás keretében kilenc településen nézték meg a menzák működését. Az iskolai élet részeként figyelték meg, hogyan és hol zajlik az étkezés, mit esznek a gyerekek a szünetekben. A kutatás eredményei többek közt hozzájárulnak a közétkeztetésre vonatkozó szabályok módosításához is.

A tárlat visszanyúlik a menzák őséhez, a népkonyhákhoz, mely a ma ismert közétkeztetés egyik első formája volt. A városi szegények ellátását biztosította. Budapesten az elsőt 1874-ben állították fel. Az 1910-es évektől a gyermekek ellátása a népkonyhák mellett egyre inkább az iskolákhoz kötődött. Az új iskolaépületekbe már ebédlőt és főzőkonyhákat is terveztek. Az 1950-es, 1960-as években a közétkeztetés állami kézbe került, az 1970-es évekre pedig a több mint 3 millió gyermek és felnőtt vett részt. Ezzel a gyermekek körében minimálisra csökkent az éhezés veszélye.

A jelen és a múlt mellett a menza jövőére is. Ma már automatákból is vehetünk magunknak ételt és italt. Felválthatják-e idővel a menzai konyhásnéniket a robotok? Kutatások bizonyítják, hogy jobban ízlik az étel, ha attól kapjuk, akit jól ismerünk. Lehet-e olyan fejlett fémtestben a mesterséges intelligencia, hogy egy géphez is olyan könnyen tudjunk kötődni, mint egy másik (számunkra kedves) emberhez? Izgalmas ezeket az ötleteket tovább gondolni.

A kiállítás interaktív elemekkel, installációkkal hozza még közelebb azokat, a menzához kapcsolódó érzéseket, hangulatokat, melyhez majdnem mindenki tud kapcsolódni korosztálytól, élethelyzettől függetlenül.

Megnyitó: 2023. szeptember 14., csütörtök, 17:00

Forrás: MVKM


Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.
 Műhelytitkok és épületséták: jön a Műtárgyak Éjszakája

Műhelytitkok és épületséták: jön a Műtárgyak Éjszakája  

Hetven fővárosi helyszínen, több mint 100 programmal rendezik a IX. Műtárgyak Éjszakája Fesztivált.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.