Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében?

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

A hétfői bejárásra a Zsidai Csoport két független szakértőt, Miskolczi Sándor élelmiszer-higiénikus szakértőt és Neményi Andrást a konyhatechnológiai csúcskészülékeket árusító és kivitelező Coninvest ügyvezetőjét is meghívta a Várba, a Táncsics Mihály utca 25. szám alatti központi termelőüzembe. Itt a-la carte ételkészítés nem folyik, csak kész és félkész termékeket készítenek, innen szállítják továbbá a péksüteményeket, a cukrásztermékeket Csoport valamennyi éttermi egységébe.

Tisztaság és rend

Először a szárazárú raktárba pillanthattunk be, ahol minden alapanyag szépen, felcímkézve sorakozott a kivehető és mosogatógépben is patyolattisztára mosható polcokon. A tisztaság és a rend az egész üzemben általános volt. A cukrászüzemben éppen egy finom süti készült a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel.

Miskolczi Sándor szakértő bemutatta, hogy a konyha olyan szuperhűtőkkel van felszerelve, melyek állandóan mutatják az aktuális hőmérsékletet, kinyitás után pedig addig, míg újra el nem éri a kívánt hőmérsékletet, nem is lehet a hűtőt kinyitni a keletkező vákum miatt. Azonban, ha sokáig nyitva marad - mint ahogyan ez az ellenőrzés során is történt - felmegy a hőmérséklet benne. Mindig van azonban külön kontrollhőmérő és maghőmérő is, mellyel pontosan mérhető az élelmiszerek belső hőmérséklete is. A dolgozók kötelesek Intézkedési Naplót vezetni, amennyiben bármilyen szabálytalanság vagy hiba történik.

A Hatóság kifogásai

Miskolczi Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hatóság által kifogásolt növényi tejszín minőségmegőrzési ideje, melyet nem használtak és nem is kívántak használni, éppen 3 nappal az ellenőrzés előtt járt le. Ez az idő azonban nem azonos a fogyaszthatósági idővel, azt jelzi, hogy a termék nem értékesíthető, melyre nem is került sor. A termék megsemmisítésre várt a raktárban, azonban annyiban hiba történhetett, hogy nem volt megfelelően jelölve, a jegyzőkönyv azonban nem bizonyította a szabálytalanságot. Jelenleg arra sincs jogszabály, hogy ezeket a termékeket mennyi idő múlva kell elszállítatni.

A szakértő hozzátette, hogy a 10 db növényi tejszínre a tételenként kiszabott 15 ezer forintos bírságot első fokon 10-szeres szorzóval állapították meg, mely nincs egyensúlyban a szabálytalanság mértékével, hiszen nem állt fel közvetlen élelmiszerbiztonségi veszély. Miskoczi Sándor azt is kiemelte, hogy az ellenőrzés során nem voltak a fogyasztóra közvetlenül veszélyt jelentő szabálytalanságok.

A másik felmerült probléma, mely a HVG cikkében is megjelent, az „ömlesztett hús” tárolása, mely a szakértő szerint egy tévedés, ugyanis a húsok le voltak csomagolva és fóliázva, melyek ily módon szabályosan voltak elhelyezve a hűtőben egy légtérben.

Fontos a nyomonkövethetőség

A Hatóság kifogása volt még a nyomonkövethetőség, mely szerint az élelmiszereken levő címke nem volt alkalmas erre. A címke tartalmazta mind a fagyasztási, mind a lejárati időt és a cég saját HACCP rendszerében teljesen nyomonkövethető volt. Az élelmiszer-higiénikus szakértő szerint a HACCP rendszer mindig egy adott egységre épül, tehát nem várható el egy egységes jelölési mód. Miskolczi Sándor azonban javasolta a Zsidai Csoportnak, hogy a fagyasztási és a lejárati időn túl írják rá a címkére a szállítólevél és a számlaszámot is, hogy bármikor könnyen visszakövethető legyen, hogy kitől és mikor kapták a szállítmányt. A cimkén a séf is jelezze aláírásával, hogy mikor használt fel belőle. Ez a rendszer bármilyen fogyasztói panasz esetén a vendéglátóst is védi, hiszen nyomonkövethető a fogyasztásra kínált étel már a kezdetektől.

Világszínvonalú konyhatechnológia

Neményi András, konyhatechnológiai szakértő, a Coninvest Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Zsidai Csoport a létező legmodernebb, világszínvonalú gépekkel, felszerelésekkel dolgozik. A 2 kombi sütő például saját tisztítórendszerrel is rendelkezik, csak egy tisztítópatront kell a műszak végén behelyezni a gépekbe és az öntisztítási folyamat automatikusan elindul.

Engedélyek, jogviszony

Az Opera Gasztronómia Kft, mely termelőüzemének idén május 30-án adta ki az önkormányzat a működési engedélyt, cáfolja a HVG-ben megjelent jegyző állítását, miszerint november 30-ával megszűnt volna az önkormányzat és a köztük levő jogviszony. „Élő szerződésünk van, fizetjük a bérleti díjat és azóta is rendszeresen átvesszük a leveleket” - állítja Juhász Emese, a Zsida Csoport munkatársa.

Az egység állategészségügyi engedéllyel is rendelkezik, használatbavételi engedélye azonban valóban nincs. Miskolczi Sándor szakértő véleménye szerint azonban erre nincs is szükség, hiszen nem kell külön engedély egy olyan vállalkozásnak, mely egy régebbi étterem konyhájában (egykori Király étterem konyhájában) dolgozik.

A Jamie-lánc is ellenőriz

A termelőüzem folyamatosan kap ellenőrzéseket a Jamie-lánctól is, így teljes egészében megfelel az angol élelmiszerhigiéniai rendszernek is. Az előre nyomtatott címkéken így idegen nyelven is láthatók a szükséges információk. Látogatásunkkor például éppen sütőtökkrémleves készítettek elő a Jamie-láncnak, melyet elkészülte után vákumoztak és címkéztek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.