Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében?

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

A hétfői bejárásra a Zsidai Csoport két független szakértőt, Miskolczi Sándor élelmiszer-higiénikus szakértőt és Neményi Andrást a konyhatechnológiai csúcskészülékeket árusító és kivitelező Coninvest ügyvezetőjét is meghívta a Várba, a Táncsics Mihály utca 25. szám alatti központi termelőüzembe. Itt a-la carte ételkészítés nem folyik, csak kész és félkész termékeket készítenek, innen szállítják továbbá a péksüteményeket, a cukrásztermékeket Csoport valamennyi éttermi egységébe.

Tisztaság és rend

Először a szárazárú raktárba pillanthattunk be, ahol minden alapanyag szépen, felcímkézve sorakozott a kivehető és mosogatógépben is patyolattisztára mosható polcokon. A tisztaság és a rend az egész üzemben általános volt. A cukrászüzemben éppen egy finom süti készült a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel.

Miskolczi Sándor szakértő bemutatta, hogy a konyha olyan szuperhűtőkkel van felszerelve, melyek állandóan mutatják az aktuális hőmérsékletet, kinyitás után pedig addig, míg újra el nem éri a kívánt hőmérsékletet, nem is lehet a hűtőt kinyitni a keletkező vákum miatt. Azonban, ha sokáig nyitva marad - mint ahogyan ez az ellenőrzés során is történt - felmegy a hőmérséklet benne. Mindig van azonban külön kontrollhőmérő és maghőmérő is, mellyel pontosan mérhető az élelmiszerek belső hőmérséklete is. A dolgozók kötelesek Intézkedési Naplót vezetni, amennyiben bármilyen szabálytalanság vagy hiba történik.

A Hatóság kifogásai

Miskolczi Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hatóság által kifogásolt növényi tejszín minőségmegőrzési ideje, melyet nem használtak és nem is kívántak használni, éppen 3 nappal az ellenőrzés előtt járt le. Ez az idő azonban nem azonos a fogyaszthatósági idővel, azt jelzi, hogy a termék nem értékesíthető, melyre nem is került sor. A termék megsemmisítésre várt a raktárban, azonban annyiban hiba történhetett, hogy nem volt megfelelően jelölve, a jegyzőkönyv azonban nem bizonyította a szabálytalanságot. Jelenleg arra sincs jogszabály, hogy ezeket a termékeket mennyi idő múlva kell elszállítatni.

A szakértő hozzátette, hogy a 10 db növényi tejszínre a tételenként kiszabott 15 ezer forintos bírságot első fokon 10-szeres szorzóval állapították meg, mely nincs egyensúlyban a szabálytalanság mértékével, hiszen nem állt fel közvetlen élelmiszerbiztonségi veszély. Miskoczi Sándor azt is kiemelte, hogy az ellenőrzés során nem voltak a fogyasztóra közvetlenül veszélyt jelentő szabálytalanságok.

A másik felmerült probléma, mely a HVG cikkében is megjelent, az „ömlesztett hús” tárolása, mely a szakértő szerint egy tévedés, ugyanis a húsok le voltak csomagolva és fóliázva, melyek ily módon szabályosan voltak elhelyezve a hűtőben egy légtérben.

Fontos a nyomonkövethetőség

A Hatóság kifogása volt még a nyomonkövethetőség, mely szerint az élelmiszereken levő címke nem volt alkalmas erre. A címke tartalmazta mind a fagyasztási, mind a lejárati időt és a cég saját HACCP rendszerében teljesen nyomonkövethető volt. Az élelmiszer-higiénikus szakértő szerint a HACCP rendszer mindig egy adott egységre épül, tehát nem várható el egy egységes jelölési mód. Miskolczi Sándor azonban javasolta a Zsidai Csoportnak, hogy a fagyasztási és a lejárati időn túl írják rá a címkére a szállítólevél és a számlaszámot is, hogy bármikor könnyen visszakövethető legyen, hogy kitől és mikor kapták a szállítmányt. A cimkén a séf is jelezze aláírásával, hogy mikor használt fel belőle. Ez a rendszer bármilyen fogyasztói panasz esetén a vendéglátóst is védi, hiszen nyomonkövethető a fogyasztásra kínált étel már a kezdetektől.

Világszínvonalú konyhatechnológia

Neményi András, konyhatechnológiai szakértő, a Coninvest Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Zsidai Csoport a létező legmodernebb, világszínvonalú gépekkel, felszerelésekkel dolgozik. A 2 kombi sütő például saját tisztítórendszerrel is rendelkezik, csak egy tisztítópatront kell a műszak végén behelyezni a gépekbe és az öntisztítási folyamat automatikusan elindul.

Engedélyek, jogviszony

Az Opera Gasztronómia Kft, mely termelőüzemének idén május 30-án adta ki az önkormányzat a működési engedélyt, cáfolja a HVG-ben megjelent jegyző állítását, miszerint november 30-ával megszűnt volna az önkormányzat és a köztük levő jogviszony. „Élő szerződésünk van, fizetjük a bérleti díjat és azóta is rendszeresen átvesszük a leveleket” - állítja Juhász Emese, a Zsida Csoport munkatársa.

Az egység állategészségügyi engedéllyel is rendelkezik, használatbavételi engedélye azonban valóban nincs. Miskolczi Sándor szakértő véleménye szerint azonban erre nincs is szükség, hiszen nem kell külön engedély egy olyan vállalkozásnak, mely egy régebbi étterem konyhájában (egykori Király étterem konyhájában) dolgozik.

A Jamie-lánc is ellenőriz

A termelőüzem folyamatosan kap ellenőrzéseket a Jamie-lánctól is, így teljes egészében megfelel az angol élelmiszerhigiéniai rendszernek is. Az előre nyomtatott címkéken így idegen nyelven is láthatók a szükséges információk. Látogatásunkkor például éppen sütőtökkrémleves készítettek elő a Jamie-láncnak, melyet elkészülte után vákumoztak és címkéztek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.
Adománygyűjtő akció a Bazilika800 emlékév végén Pannonhalmán

Adománygyűjtő akció a Bazilika800 emlékév végén Pannonhalmán 

Az évfordulót a bencések egész évben számos lelkiségi, kulturális és turisztikai, programmal ünnepelték.
Új kiállítás a kortárs művészeti központban

Új kiállítás a kortárs művészeti központban 

Újabb időszaki kiállítás megnyitására készül az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ, amely ezúttal a kert mint ember által alakított természet világába invitálja majd a látogatókat.
Reklámfilm az ünnepekre: az egyik leghíresebb karácsonyi dal története– videóval

Reklámfilm az ünnepekre: az egyik leghíresebb karácsonyi dal története– videóval 

Idei karácsonyi reklámjával az Erste Csoport bemutatja a Csendes éj című karácsonyi dal születését, ami a legtöbbek számára a reményt és az összetartozást jelenti – még kétszáz évvel azután is, hogy először elhangzott.
Megérkeztek Budapestre az ősi szimbólumokkal teli alkotások

Megérkeztek Budapestre az ősi szimbólumokkal teli alkotások 

A latin-amerikai absztrakt művészet úttörőjének alkotásai a Cervantes Intézetben.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.