Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében?

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

A hétfői bejárásra a Zsidai Csoport két független szakértőt, Miskolczi Sándor élelmiszer-higiénikus szakértőt és Neményi Andrást a konyhatechnológiai csúcskészülékeket árusító és kivitelező Coninvest ügyvezetőjét is meghívta a Várba, a Táncsics Mihály utca 25. szám alatti központi termelőüzembe. Itt a-la carte ételkészítés nem folyik, csak kész és félkész termékeket készítenek, innen szállítják továbbá a péksüteményeket, a cukrásztermékeket Csoport valamennyi éttermi egységébe.

Tisztaság és rend

Először a szárazárú raktárba pillanthattunk be, ahol minden alapanyag szépen, felcímkézve sorakozott a kivehető és mosogatógépben is patyolattisztára mosható polcokon. A tisztaság és a rend az egész üzemben általános volt. A cukrászüzemben éppen egy finom süti készült a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel.

Miskolczi Sándor szakértő bemutatta, hogy a konyha olyan szuperhűtőkkel van felszerelve, melyek állandóan mutatják az aktuális hőmérsékletet, kinyitás után pedig addig, míg újra el nem éri a kívánt hőmérsékletet, nem is lehet a hűtőt kinyitni a keletkező vákum miatt. Azonban, ha sokáig nyitva marad - mint ahogyan ez az ellenőrzés során is történt - felmegy a hőmérséklet benne. Mindig van azonban külön kontrollhőmérő és maghőmérő is, mellyel pontosan mérhető az élelmiszerek belső hőmérséklete is. A dolgozók kötelesek Intézkedési Naplót vezetni, amennyiben bármilyen szabálytalanság vagy hiba történik.

A Hatóság kifogásai

Miskolczi Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hatóság által kifogásolt növényi tejszín minőségmegőrzési ideje, melyet nem használtak és nem is kívántak használni, éppen 3 nappal az ellenőrzés előtt járt le. Ez az idő azonban nem azonos a fogyaszthatósági idővel, azt jelzi, hogy a termék nem értékesíthető, melyre nem is került sor. A termék megsemmisítésre várt a raktárban, azonban annyiban hiba történhetett, hogy nem volt megfelelően jelölve, a jegyzőkönyv azonban nem bizonyította a szabálytalanságot. Jelenleg arra sincs jogszabály, hogy ezeket a termékeket mennyi idő múlva kell elszállítatni.

A szakértő hozzátette, hogy a 10 db növényi tejszínre a tételenként kiszabott 15 ezer forintos bírságot első fokon 10-szeres szorzóval állapították meg, mely nincs egyensúlyban a szabálytalanság mértékével, hiszen nem állt fel közvetlen élelmiszerbiztonségi veszély. Miskoczi Sándor azt is kiemelte, hogy az ellenőrzés során nem voltak a fogyasztóra közvetlenül veszélyt jelentő szabálytalanságok.

A másik felmerült probléma, mely a HVG cikkében is megjelent, az „ömlesztett hús” tárolása, mely a szakértő szerint egy tévedés, ugyanis a húsok le voltak csomagolva és fóliázva, melyek ily módon szabályosan voltak elhelyezve a hűtőben egy légtérben.

Fontos a nyomonkövethetőség

A Hatóság kifogása volt még a nyomonkövethetőség, mely szerint az élelmiszereken levő címke nem volt alkalmas erre. A címke tartalmazta mind a fagyasztási, mind a lejárati időt és a cég saját HACCP rendszerében teljesen nyomonkövethető volt. Az élelmiszer-higiénikus szakértő szerint a HACCP rendszer mindig egy adott egységre épül, tehát nem várható el egy egységes jelölési mód. Miskolczi Sándor azonban javasolta a Zsidai Csoportnak, hogy a fagyasztási és a lejárati időn túl írják rá a címkére a szállítólevél és a számlaszámot is, hogy bármikor könnyen visszakövethető legyen, hogy kitől és mikor kapták a szállítmányt. A cimkén a séf is jelezze aláírásával, hogy mikor használt fel belőle. Ez a rendszer bármilyen fogyasztói panasz esetén a vendéglátóst is védi, hiszen nyomonkövethető a fogyasztásra kínált étel már a kezdetektől.

Világszínvonalú konyhatechnológia

Neményi András, konyhatechnológiai szakértő, a Coninvest Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Zsidai Csoport a létező legmodernebb, világszínvonalú gépekkel, felszerelésekkel dolgozik. A 2 kombi sütő például saját tisztítórendszerrel is rendelkezik, csak egy tisztítópatront kell a műszak végén behelyezni a gépekbe és az öntisztítási folyamat automatikusan elindul.

Engedélyek, jogviszony

Az Opera Gasztronómia Kft, mely termelőüzemének idén május 30-án adta ki az önkormányzat a működési engedélyt, cáfolja a HVG-ben megjelent jegyző állítását, miszerint november 30-ával megszűnt volna az önkormányzat és a köztük levő jogviszony. „Élő szerződésünk van, fizetjük a bérleti díjat és azóta is rendszeresen átvesszük a leveleket” - állítja Juhász Emese, a Zsida Csoport munkatársa.

Az egység állategészségügyi engedéllyel is rendelkezik, használatbavételi engedélye azonban valóban nincs. Miskolczi Sándor szakértő véleménye szerint azonban erre nincs is szükség, hiszen nem kell külön engedély egy olyan vállalkozásnak, mely egy régebbi étterem konyhájában (egykori Király étterem konyhájában) dolgozik.

A Jamie-lánc is ellenőriz

A termelőüzem folyamatosan kap ellenőrzéseket a Jamie-lánctól is, így teljes egészében megfelel az angol élelmiszerhigiéniai rendszernek is. Az előre nyomtatott címkéken így idegen nyelven is láthatók a szükséges információk. Látogatásunkkor például éppen sütőtökkrémleves készítettek elő a Jamie-láncnak, melyet elkészülte után vákumoztak és címkéztek.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a fővárosi marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.