Mindenkit érzékenyen érintő Business Klub téma: munkaerőhelyzet

Sokan jöttek el legutóbbi, október 25-i Business Klub programunkra, amelyet ezúttal a pesti belvárosi Antré Étteremben tartottunk.

A fő téma pedig ezúttal a munkaerőhelyzet volt, hiszen elérkezett az az idő, amikor már nem lehet nem beszélni arról, ami ma gyakorlatilag az egész hazai szálloda- és vendéglátóipart érzékenyen érinti. Megpróbáltunk olyan példákat hozni Business Klub találkozónkra, amelyek segítséget, ötletet adhatnak, megoldást jelenthetnek - miképp lehet áthidalni a jelenlegi helyzetet. Olyan időkben, amikor nem tudja a vendéglős, szállodás, hogy aznap mire megy be, ki mondott épp fel, vagy tűnt el csak úgy, egyik napról a másikra.

Elsőként azonban – mintegy ráhangolódásképp – egy mindenkit sokkal kellemesebben érintő témáról, a közelgő Sirha Budapest kiállításról volt szó. 2014-ben robbant be látványos megjelenéssel Magyarországra, a két év múlva, a 2016-ban rendezett Sirha Budapest kiállításra már csak azért is emlékszik mindenki, mert itt győzött Széll Tamás a Bocuse d’Or európai döntőjén, 2018 februárjában tartják harmadik alkalommal a budapesti Hungexpo területén Európa prémium nemzetközi élelmiszeripari és Horeca szakkiállítását, ahol szintén lesz Bocuse d’Or verseny, itt rendezik a hazai döntőt. A kiállítás részleteiről, minden szükséges ehhez kapcsolódó információról Baranyai Gergő kiállításigazgató számolt be hallgatóságunknak.

 

Majd egy nagyon erős és informatív előadás következett, ezúttal már a munkaerőhelyzetet érintve. Csatlós Csilla Bázakerettyéről érkezett, aki saját bőrén is megtapasztalta, ahogy egy főszakácsa elbánt vele és a csapatával, ezt is mesélte részletesen, majd Csilla, aki a Bonne Chance étterem és szálloda tulajdonosa, valójában coachként dolgozik, és van egy olyan üzleti modellje, amivel kiválasztható a megfelelő munkaerő a vendéglátóiparban, és ami a legfontosabb, arra is mondott megoldást, hogyan tartható meg, Csilla előadása megtalálható nálunk online, Business Klub könytárunkban

Hazánkban is aktívan és régóta jelen lévő nemzetközi szállodaláncnak, az Accornak van egy olyan gyakornoki programja, ahol elfogadják és figyelembe veszik, hogy a hozzájuk állásra jelentkező pályakezdők milyen sokfélék lehetnek. Hogy értsük, miről van szó: az Accornál tulajdonképpen fordítva ülnek a lovon. Mert a magyarországi 17 szálláshely közül próbálják a jelentkezőt megismerve azt ajánlani neki, ami a személyisége alapján a legkedvezőbb lehet számára, vagyis a fiatal jelentkezik hozzájuk, és utána dől el, hogy hová és milyen pozícióba lenne a legmegfelelőbb. E különleges program részleteit ismertette Bognárné Grafl Zsuzsanna HR Koordinátor.

Saját kiadónk, a lapunkat is megjelentető PPH Media, Magyarország vezető szaklapkiadója szeptemberben egy új hr-üzleti site-ot indított hrpwr.hu néven. A nemrég indult oldalt Gábor Fanni, az Üzlet & Pszichológia szaklapunk főszerkesztője vezeti, és ott is állást keresőket találhatnak az oldalra látogatók, illetve irányítást ahhoz, miképp választható ki a jó munkaerő egy-egy feladatra.

Nem kérdés, hogy az államnak is be kellene szállnia ennek a kérdésnek a megoldásába, de vajon tudnak-e segíteni kormányzati szinten? Erre a kérdésre a szállodások és éttermesek legfőbb érdekképviseleti szövetsége oldaláról Flesch Tamás, az MSZÉSZ általános alelnöke mondta el, mit tesz és mit tervez tenni a szövetség a jelenlegi helyzetben.

A napokban fejeződött be a világ egyik legnagyobb, kétévente megrendezésre kerülő Horeca-szegmenst érintő szakvására, a milánói Host, ahol 52 országból több mint 2000 kiállító szerepelt, és aki kávé- tea témában szeretné tudni, mi lesz a következő évek vonala – ha ide elutazik, megtudhatja. Innen érkezett közénk naprakész beszámolójával Tóth Sándor többszörös barista bajnok, kávészakértő, a szekszárdi a Kávé Háza tulajdonosa, aki többek közt elmondta, a teljesen automatizált kávégépeké a jövő, az emberi erőforrás immár másodlagos a kávéztatás területén.

Végül mintegy a komoly szakmai témáink feloldásaként egy szakácsból lett ételfotós/újságíró, Csákvári Péter volt utolsó vendégünk, akinek különleges, szarkasztikus humorú mikrotáj fotósorozata (ő sem tudta eddig, de így hívják különleges alkotásait) már bejárta a világ internetes portáljait, és mindenütt nagy tetszést aratott.

Mi azt kértük, ezúttal étel témájú képeit hozza el hozzánk, és mondja el, miképp született, egy-egy különleges, vicces alkotás. A találkozót ezúttal is laza beszélgetéssel egybekötött fogadás zárta, ahol az Antré Étterem őszi kínálatából állítottak össze kellemes, igazi gasztronómiai élményt nyújtó válogatást.

 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén

Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén 

A szervezők meghosszabbították a pályázati határidőt két héttel.
Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió 

A pályázat előkészítése befejeződött, célja, hogy a rendszeres mozgást minden korosztály számára a mindennapok részévé tegye.
Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai

Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai 

Inspiráló helyszínen különleges díjátadó gála zajlott május 13-án este.
Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.
Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között

Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között 

A rendezvény célja nem csupán a sport, hanem a természet, az élmény, a hagyomány és az értékek ünneplése.
Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban

Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban 

Huszonöt programmal várja nyáron látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri színháza, a Tokaj Fesztiválkatlan.
Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója

Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója 

Keserü Ilona drámai képe 40 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria árverésén.
 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.