Mindenkit érzékenyen érintő Business Klub téma: munkaerőhelyzet

Sokan jöttek el legutóbbi, október 25-i Business Klub programunkra, amelyet ezúttal a pesti belvárosi Antré Étteremben tartottunk.

A fő téma pedig ezúttal a munkaerőhelyzet volt, hiszen elérkezett az az idő, amikor már nem lehet nem beszélni arról, ami ma gyakorlatilag az egész hazai szálloda- és vendéglátóipart érzékenyen érinti. Megpróbáltunk olyan példákat hozni Business Klub találkozónkra, amelyek segítséget, ötletet adhatnak, megoldást jelenthetnek - miképp lehet áthidalni a jelenlegi helyzetet. Olyan időkben, amikor nem tudja a vendéglős, szállodás, hogy aznap mire megy be, ki mondott épp fel, vagy tűnt el csak úgy, egyik napról a másikra.

Elsőként azonban – mintegy ráhangolódásképp – egy mindenkit sokkal kellemesebben érintő témáról, a közelgő Sirha Budapest kiállításról volt szó. 2014-ben robbant be látványos megjelenéssel Magyarországra, a két év múlva, a 2016-ban rendezett Sirha Budapest kiállításra már csak azért is emlékszik mindenki, mert itt győzött Széll Tamás a Bocuse d’Or európai döntőjén, 2018 februárjában tartják harmadik alkalommal a budapesti Hungexpo területén Európa prémium nemzetközi élelmiszeripari és Horeca szakkiállítását, ahol szintén lesz Bocuse d’Or verseny, itt rendezik a hazai döntőt. A kiállítás részleteiről, minden szükséges ehhez kapcsolódó információról Baranyai Gergő kiállításigazgató számolt be hallgatóságunknak.

 

Majd egy nagyon erős és informatív előadás következett, ezúttal már a munkaerőhelyzetet érintve. Csatlós Csilla Bázakerettyéről érkezett, aki saját bőrén is megtapasztalta, ahogy egy főszakácsa elbánt vele és a csapatával, ezt is mesélte részletesen, majd Csilla, aki a Bonne Chance étterem és szálloda tulajdonosa, valójában coachként dolgozik, és van egy olyan üzleti modellje, amivel kiválasztható a megfelelő munkaerő a vendéglátóiparban, és ami a legfontosabb, arra is mondott megoldást, hogyan tartható meg, Csilla előadása megtalálható nálunk online, Business Klub könytárunkban

Hazánkban is aktívan és régóta jelen lévő nemzetközi szállodaláncnak, az Accornak van egy olyan gyakornoki programja, ahol elfogadják és figyelembe veszik, hogy a hozzájuk állásra jelentkező pályakezdők milyen sokfélék lehetnek. Hogy értsük, miről van szó: az Accornál tulajdonképpen fordítva ülnek a lovon. Mert a magyarországi 17 szálláshely közül próbálják a jelentkezőt megismerve azt ajánlani neki, ami a személyisége alapján a legkedvezőbb lehet számára, vagyis a fiatal jelentkezik hozzájuk, és utána dől el, hogy hová és milyen pozícióba lenne a legmegfelelőbb. E különleges program részleteit ismertette Bognárné Grafl Zsuzsanna HR Koordinátor.

Saját kiadónk, a lapunkat is megjelentető PPH Media, Magyarország vezető szaklapkiadója szeptemberben egy új hr-üzleti site-ot indított hrpwr.hu néven. A nemrég indult oldalt Gábor Fanni, az Üzlet & Pszichológia szaklapunk főszerkesztője vezeti, és ott is állást keresőket találhatnak az oldalra látogatók, illetve irányítást ahhoz, miképp választható ki a jó munkaerő egy-egy feladatra.

Nem kérdés, hogy az államnak is be kellene szállnia ennek a kérdésnek a megoldásába, de vajon tudnak-e segíteni kormányzati szinten? Erre a kérdésre a szállodások és éttermesek legfőbb érdekképviseleti szövetsége oldaláról Flesch Tamás, az MSZÉSZ általános alelnöke mondta el, mit tesz és mit tervez tenni a szövetség a jelenlegi helyzetben.

A napokban fejeződött be a világ egyik legnagyobb, kétévente megrendezésre kerülő Horeca-szegmenst érintő szakvására, a milánói Host, ahol 52 országból több mint 2000 kiállító szerepelt, és aki kávé- tea témában szeretné tudni, mi lesz a következő évek vonala – ha ide elutazik, megtudhatja. Innen érkezett közénk naprakész beszámolójával Tóth Sándor többszörös barista bajnok, kávészakértő, a szekszárdi a Kávé Háza tulajdonosa, aki többek közt elmondta, a teljesen automatizált kávégépeké a jövő, az emberi erőforrás immár másodlagos a kávéztatás területén.

Végül mintegy a komoly szakmai témáink feloldásaként egy szakácsból lett ételfotós/újságíró, Csákvári Péter volt utolsó vendégünk, akinek különleges, szarkasztikus humorú mikrotáj fotósorozata (ő sem tudta eddig, de így hívják különleges alkotásait) már bejárta a világ internetes portáljait, és mindenütt nagy tetszést aratott.

Mi azt kértük, ezúttal étel témájú képeit hozza el hozzánk, és mondja el, miképp született, egy-egy különleges, vicces alkotás. A találkozót ezúttal is laza beszélgetéssel egybekötött fogadás zárta, ahol az Antré Étterem őszi kínálatából állítottak össze kellemes, igazi gasztronómiai élményt nyújtó válogatást.

 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Adománygyűjtő akció a Bazilika800 emlékév végén Pannonhalmán

Adománygyűjtő akció a Bazilika800 emlékév végén Pannonhalmán 

Az évfordulót a bencések egész évben számos lelkiségi, kulturális és turisztikai, programmal ünnepelték.
Új kiállítás a kortárs művészeti központban

Új kiállítás a kortárs művészeti központban 

Újabb időszaki kiállítás megnyitására készül az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ, amely ezúttal a kert mint ember által alakított természet világába invitálja majd a látogatókat.
Reklámfilm az ünnepekre: az egyik leghíresebb karácsonyi dal története– videóval

Reklámfilm az ünnepekre: az egyik leghíresebb karácsonyi dal története– videóval 

Idei karácsonyi reklámjával az Erste Csoport bemutatja a Csendes éj című karácsonyi dal születését, ami a legtöbbek számára a reményt és az összetartozást jelenti – még kétszáz évvel azután is, hogy először elhangzott.
Megérkeztek Budapestre az ősi szimbólumokkal teli alkotások

Megérkeztek Budapestre az ősi szimbólumokkal teli alkotások 

A latin-amerikai absztrakt művészet úttörőjének alkotásai a Cervantes Intézetben.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.