Mit jelent a motorolaj viszkozitása?

A motorolaj viszkozitása olyan fogalom, amivel a legtöbb autós gyakran találkozik. Sokak számára azonban homályos, hogy mit is jelent ez valójában, és miért annyira fontos ez a tulajdonság.

Éppen ezért most megmutatjuk, hogy mit jelent pontosan a viszkozitás, és miért kell rá a kenőanyag vásárlása során fokozott figyelmet fordítani. Valamint azt is, hogy hogyan választhatjuk ki a megfelelő viszkozitású motorolajat.

A viszkozitás fogalma

Jó hír, hogy az olajshop.hu oldalon motorolajat viszkozitás szerint is tudunk választani. Sokan azonban nem tudják, mit jelent ez pontosan és mit takar az első ránézésre rejtélyesnek tűnő fogalom.

A viszkozitás a folyadék folyással szembeni ellenállása. Ez a tulajdonság a folyadékrétegek között fellépő surlódóerőből adódik. Minél nagyobb a súrlódás, a folyadék viszkozitása annál magasabb. Ez azt jelenti, hogy a magas viszkozitású termék viszkózusabb, így lassabban folyik. Fontos azonban tudni, hogy ez az érték nem áll tökéletes összefüggésben (nem egyenesen arányos) az adott olaj sűrűségével. Vagyis amíg egy 0w-20 as olaj és egy 5W-40 olaj esetén a sűrűségben elhanyagolható a különbség addig viszkozításúkban jelentős az eltérés. 

Néhány tudnivaló a különböző viszkozitási osztályokról

A flakonon található jelzés nem a motorolaj viszkozitására, hanem annak viszkozitási osztályára utal. Ezek az osztályok gyakorlatilag különböző kategóriák, melyekbe egy termék akkor tartozhat, ha a paraméterei megfelelnek bizonyos meghatározott limiteknek.

Ezek alapján a választás bonyolultnak tűnhet, azonban a legfontosabb dolog, hogy mindig tartsuk be a gyártó által meghatározott előírásokat. Ellenkező esetben alacsonyabb teljesítményre, magasabb üzemanyag-fogyasztásra és gyakoribb szervizelésre is számítanunk kell.

Hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő olajat?

Általánosságban elmondható, hogy a hazai klimatikus viszonyok mellett, egy átlagos, 20 évesnél idősebb motor esetében (ahol a motor-gyártó ezt engedélyezi)  SAE 10W-40-es viszkozitású motorolaj. Télen viszont az alacsonyabb viszkozitási értékkel (5W- vagy 0W-) rendelkező kenőanyagok jobb teljesítményt nyújtanak és pozitív hatással lehetnek az üzemanyag-fogyasztásra is.

Ha vezetési stílusunk inkább sportos, az 50-es vagy a 60-as tartomány is megfelelő lehet, abban az esetben, ha az ebbe az osztályba tartozó olajok az autó kézikönyve szerint is alkalmazhatóak.

Mit jelent a viszkozitási index?

A viszkozitási index szintén olyan fogalom, ami fontos a megfelelő motorolaj kiválasztása során. Ez mutatja meg ugyanis azt, hogy egy adott termék viszkozitása milyen szinten változik a hőmérséklet-változás hatására.

Az alacsony indexű folyadékok viszkozitása jelentősen megváltozik a hőmérséklet-változás esetén. Az ilyen olajok kevésbé alkalmasak a közlekedésben történő használatra, így ma már a motorkerékpárokhoz és autókhoz főként magas viszkozitási indexű olajokat használunk, melyeknek viselkedése a nyári és téli időszakban is stabilabb.

A megfelelő terméket megvásárolhatjuk az interneten is, például az olajshop.hu oldalán. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, szakértői segítséget is kérhetünk.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.