MSZÉSZ-vezér: vakrepülés

Megtartotta két napos tisztújító közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttemek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesten, a Radisson Blu Béke Hotelben, ahol a második nap történéseiről olvashatnak most beszámolót.

Szabó Áron, a Radisson Blu Béke Hotel igazgatója köszöntötte a jelen lévő kollégáit, aki - már csak háza nevének okán is - békés, tartalmas időtöltést és munkát kívánt az MSZÉSZ közgyűlésének.

Könnyid László (MTÜ és MTMT) pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség nevében köszöntötte a jelen lévő szállodás szakembereket, aki elmondta, a londoni WTM-en van állami cégük szinte teljes menedzsmentje, ezért  neki jutott a feladat, hogy képviselje a többieket is.

Kihívásokkal teli a jelenlegi helyzet

Majd kiemelte, a kihívások korszakát éljük, és biztosította a szakmát arról, hogy az állami felsővezetés soraiban is tisztában vannak azzal, a sokadik újraindításra kerül sor, és pontosan tudják, az a legfőbb cél, hogy a vásárlóerő és a kereslet stabil és kiszámítható legyen. Felértékelődik, hogy a vendégek igénye továbbra is megmaradjon pihenésre, kikapcsolódásra, és e megállapítás alátámasztására hozott számokat is az MTÜ "NTAK-fegyvertárából" a szakmai közönségnek. 

Elsőként az adatok alapján azt közölte, hogy az év végére kitűzött 37 millió vendégéjszaka országos szinten bizonyára meglesz, és az NTAK-számok az előzetes fogalások alapján azt bizonyítják, nagyobb kiugró trend a lemondások terén nem tapasztalható - és ez a mai világban jó jel.

Majd az MTÜ külpiacon történő marketingtevékenységéről szólva elmondta, éppen holnap, azaz csütörtökön kezdődik a téli kampány. a különböző fontos küldő országokat, a top 10-be tartozókat megszólítva. A két fő téma idén: országunk épített öröksége és a gyógyvizek, gyógyfürdők (ennek feltétele persze, hogy azok nyitva is legyenek, ha ideérkezik a vendég, hogy meglátogassa)

Utalt arra is, hogy jelentős még a SZÉP kártyákon lévő, elköltésre váró összeg, valamint megtudtuk, hogy októberben a munkáltatói feltöltés oldal 30 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt - ez is bizakodásra adhat okot a szakmának. Valamint az is, hogy szépen költenek a kártyákról a kártyatulajdonosok, és ha jövő májusig marad ez a trend, az szintén segítséget jelenthet a sok nehézséggel küzdő ágazatnak, amelyet a covid után most ismét kihívások elé állít a jelenlegi helyzet.

A szálláshelyminősítések kapcsán elmondta, jól állnak a bírák: 1160 szálláshelyből már 910 kapta meg a szükséges minősítést, 700-nál pedig folyamatban van az eljárás. Vagyis a megszabott határidőt - amely a regisztrációra vonatkozik - a hazai szálláshelyek minden bizonnyal tartják. 

Vakrepülés

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ 2022. december 31-vel leköszönő elnöke az idei év eddigi eltelt időszakáról számolt be a szakmai közönségnek. Többek közt elmondta, országos viszonylatban a vendégéjszakaszám január-október tekintetében közel 9 millió volt (8 960 558), a szállodai szobakihasználtság pedig 15 százalék mínuszon áll jelenleg a 2019. évi csúcsszámokhoz képest.

Átlagár és REVPAR tekintetében nem áll rosszul szintén e viszonylatban az idei év, azonban, tette hozzá az elnök, bár az átlagár idén meghaladja a 2019-ben kapott átlagadatot, viszont akkor nem voltak olyan kiadásai a házaknak, amelyekkel a mostani nehéz helyzetben viszont kénytelenek megbirkózni.

Felhívta a tagság figyelmét arra is, hogy a jövedelmezőség kérdése mostanában alappillér lesz, hiszen egyre romló gazdasági tényezők miatt az ágazat szinte vakrepülésben várja a következő évet - óriásiak a megválaszolásra váró kérdőjelek.

Összárbevétel terén a szintén összehasonlító adatnak hozott 2019-es évben mértekhez képest az idei év idáig még nem rossz: akkor 417,1 milliárd forint volt, ez év októberéig ez 402,4 milliárd forintot hozott, de, tette hozzá az elnök, az idei összegben 5 százalékos áfa van, ellentétben a 2019. évi 18 százalékos áfateherrel.

A küldőpiacok jelentősen átalakultak, jelentette ki az elnök. Ukrajna megjelent a top 10 küldőország között, a tengerentúli küldőpiac jelentősen visszaesett: a felére csökkent. Kína szinte eltünt a hazai térképről, Szlovákia viszont erőteljesen megjelent. Ahogy Izrael is, az onnan érkező beutas piac folyamatosan nő.

Régiós kitekintés kérdésében pedig kihasználtság terén Varsó után a második helyet foglalja el Budapest, nettó átlagár tekintetében pedig Bécs után a dobogón mi következünk. (ott 113,4 euró, nálunk 104 euró a nettó átlagár).

Végül a lobbitémák kérdése is terítékre került. Ennek kapcsán többek közt megtudhattuk, legfontosabb teendő a következő vezetőségnek a turisztikai hozzájárulás felfüggesztésének elérése, valamint a bértámogatás területe - hiszen a munkaerő megtartásához ez alappillér.

A tagság alakulása kapcsán pedig impozáns számokat hallhattunk befejezésképp: a szállodák, láncok, éttermek 498-an vannak jelen a szövetségben, a társult tagok jelenleg 139-en képviselik cégeiket. Mindkét adat magasabb, mint az összehasonlításul szolgáló 2019. évi MSZÉSZ tagság alakulása - ez tehát a következő két éves munka tükrében, az új vezetőség számára is biztató.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
A fenntartható épített környezetre való törekvés

A fenntartható épített környezetre való törekvés 

  Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.