Nagyestélyi és kalap volt a módi az Egri Borszalonban

Az 1920-as, 1930-as évek polgári Magyarországának hangulatát idézték fel az óévet záró turisztikai parádén az Egri Borszalonban. Sok vendég, különösen a fiatalok közül többen korabeli estélyi ruhákban, kesztyűkben és kalapokban kóstolták az egri borászok különleges nedűit a rendezvényen.

A néhai kiváló borász – a hazai borok egykori nagykövete –, Gábor Tibor ötlete nyomán immár 13. alkalommal rendezték meg a Hotel Eger-Park konferenciatermében a borszalont. Az eseményre nemcsak az egriek, hanem a város hoteljeiben és más szálláshelyein az óesztendő utolsó napjait töltő hazai és külföldi vendégek is nagy számban jöttek el. Nem is bánták meg, hiszen a poharaikba 30 borász legismertebb termékeit töltve koccintottak egymással. Eközben előkerült a rulett és a kártya is, sőt hangulatos zenével is emelték a szalon hangulatát. Az egri borászok ünnepe volt ez a múlt évet búcsúztató találkozó, ahol a civil érdeklődőkkel együtt idézték fel a 2014-ben elért sikereiket.

Egészségesebb szőlőket szüreteltek

A szüretkor szerencsénk volt, miután az időjárás is segített – mondta érdeklődésünkre dr. Gál Lajos (PhD) borász, főiskolai docens. Míg más borvidékeken különösen szeptemberben sok eső esett, addig Egerben és környékén jóval kevesebb. Ennek köszönhetően a szőlők egészségesebbek maradtak és a termelők jó minőségű termést gyűjtöttek be. Ezt bizonyítja az is, hogy az egri szőlők mustjaiból átlagosan két cukorfokkal magasabbat mértek az országostól. A természet tehát kedvezett az egri borászoknak, és így várhatóan kiváló fehér- és vörösborokat érlelnek.

Dr. Gál Lajos azt is hozzátette, hogy 2014-ben olyan kiemelkedő turisztikai rendezvényekre került sor a hevesi megyeszékhelyen, mint a Szépasszonyvölgyi, valamint az Egri Csillag Fesztivál, illetve a bikavér ünnep. Ezekre az eseményekre nagyon sok érdeklődő vendég érkezett a városba, akik közül többen egész hétvégeket töltöttek itt.

Több idegenforgalmi adó érkezett

Az évbúcsúztató társasági szalon egyik vendége Habis László, Eger polgármestere volt. A Turizmus Online-nak elmondta, az óévben még soha ilyen nagy számban nem fogadtak vendégeket a hevesi megyeszékhelyen, mint 2014-ben. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma és az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Kiemelte, hogy a 23 megyei jogú város közül a turizmusban Eger az élre került. Az elmúlt év fontos eseménye volt, hogy Budapest Önkormányzatával kulturális és turisztikai együttműködést kötöttek, emellett elmélyítették kapcsolatukat a debreceniekkel is. Egerben rendezték a Lengyel-Magyar Barátság Napját sok résztvevő jelenlétében. Három nyelven, angolul, lengyelül és magyarul jelentették meg az egri borok könyvét, és a városmarketing részeként az interneten is elérhetővé tették az egri borvidékről szóló információkat. A termálfürdőt is továbbfejlesztették, mellyel erősítették Eger fürdővárosi értékeit.

Befejeződik a vár felújítása

Az újévre vonatkozóan a város első számú vezetője elmondta, hogy a megújult belvárosban, a Dobó téren és környékén olyan programokat szerveznek, amelyeken az eddigieknél nagyobb számú érdeklődő vehet részt. Emellett 2015-ben befejeződik az egri vár felújítása is. Többek között várfalsétány épül, megújul a Szép bástya és a kazamata rendszer. A 2,7 milliárd forintos beruházással a vár még közelebb hozhatja az érdeklődőket, és az ország egyik leglátogatottabb nemzeti emlékhelye lehet.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?