Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben

Az MBH Bank célkitűzése, hogy társadalmi felelősségvállalása jegyében a műremekekből álló gyűjteményét a nagyközönség számára is bemutassa.  A debreceni tárlat a mai kor egyik legfontosabb témáját, a természeti erőforrásokat, a természethez való sokoldalú viszonyt járja körbe Rockenbauer Zoltán kurátori munkája révén. A kiállítás július 21-ig várja az érdeklődőket.

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel debütáló kiállítás az MBH Bank értékes műgyűjteményének válogatott alkotásait sorakoztatja fel a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, Rockenbauer Zoltán kurátor közreműködésével. A július 21-ig megtekinthető tárlatot Muladi Brigitta művészettörténész nyitotta meg, a megnyitón köszöntőt mondott Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese és Vizi Kata, a MODEM ügyvezető igazgatója.

A kiállítás tájképei és csendéletei nagyszabású, klasszikus és modernista kiállítási élményt biztosítanak, és emellett kortárs relevanciájú, a 21. század egyik legfontosabb kérdéskörét vetik fel, nevezetesen a természeti erőforrásokhoz való viszonyulásunkat járják körbe. Így többek között Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor művei is megtalálhatók a tárlaton.

 

„Az MBH Bank elkötelezett amellett, hogy aktívan támogassa a hazai művészeti szcénát és a kulturális értékek megőrzését társadalmi felelősségvállalása jegyében. Szeretnénk, hogy a művészet mindenki számára elérhető legyen, ennek egyik fontos mérföldköve, hogy a főváros mellett országszerte megmutassuk a közönségnek gyűjteményünket. Büszkék vagyunk arra, hogy a MODEM-ben debütáló tárlatunkkal hozzájárulhatunk a magyar képzőművészet és a természeti erőforrások iránti tudatosabb gondolkodás előmozdításához"

– mondta Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese.

Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly  művei is megtalálhatók a tárlaton
Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly művei is megtalálhatók a tárlaton
Fotó: Modem

Az MBH Bank vállalati gyűjteménye az egyik legjelentősebb gyűjtemény a hazai vállalati szférában, válogatott része körülbelül 260 műtárgyból áll, a teljes gyűjtemény pedig mintegy 1200 alkotást ölel fel a 19. és a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő művészeitől. A gyűjtemény építése eleinte klasszicista, akadémikus, romantikus művek, majd később korai modern alkotások megvásárlására koncentrálódott, majd az érett modern, illetve szignifikáns kortársak vásárlásával teljesedett ki, az MBH Bank Művészeti Alapítvány pedig ezen elv mentén bővíti tovább a gyűjteményt. Az MBH Bank filozófiájával párhuzamosan a gyűjtemény is a múltat hivatott összekapcsolni a jelennel és a jövővel, hidakat képezve a generációk között.

A banki gyűjtemény olyan közintézményi színvonalú, emblematikus darabokat tartalmaz, amelyek révén a megnyílt tárlat a debreceni MODEM célkitűzéséhez is kiemelten illeszkedik, a művészeti központ ugyanis a modern festészeti remekművekre is igyekszik minél nagyobb hangsúlyt fektetni a kortárs művészet mellett. 

„Jelen gyűjtemény anyaga igen gazdag, jellemzően a magyar művészettörténet fontos csomópontjainak kiemelkedő alakjait vonultatja fel. A MODEM szellemiségét hűen tükrözi, hogy harmonikusan elfér kiállítótereiben a tárlat színes, figuratív formanyelve, egy másik terében a monokróm festészet minimalista világa, vagy a múzeum saját gyűjteményét prezentáló kortárs kiállítás változatos médiumai, melyek mentén a látogatók széleskörű igényeit tudjuk kiszolgálni.”

– tette hozzá Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója.

Az MBH Bank további tervei között szerepel, hogy a gyűjteményében szereplő alkotásokat a jövőben még több helyszínen mutassa meg, ezáltal hozva közelebb a nyilvánossághoz a hazai művészeti örökség műremekeit.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.