Pocsék az áruházakban kapható fűszerpaprika-őrlemények jó része

Azt hisszük, jó – holott valójában nem az az áruházakban kapható fő hungarikum, az őrölt fűszerpaprika nagy része – erre figyelmeztetnek a Magyar Gasztronómiai Egyesület idei nagy paprikatesztjének eredményei. A gyenge minőségű pirospaprika dömpingjének okait lehet, hogy nem csak a gyártóknál érdemes keresni.

Aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, kérdés, hogy hol, mert a kiskereskedelemben kapható termékek többsége csapnivaló – erről beszélt a hirado.hu-nak Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója.

Gyalázatos minőség

A társaság idei paprikatesztjének mezőnye valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos javulást nem észleltek. Az egyesület közlése szerint annyi pozitívum elmondható, hogy a minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel. Most is sok olyan akadt azonban, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, miközben gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű volt.


Gyümölcsös, friss, élénk

A 19 vizsgált tételből a kóstolók hatot találtak kiváló minőségűnek, négyet pedig még elfogadhatónak. A nyertes a Rubin Szegedi Fűszerpaprika-feldolgozó csúcsterméke lett. Az egyesület szerint ez a pirospaprika élénk savaival, gyümölcsösségével, frissességével kimagaslott a mezőnyből.

9 tételnek azonban alig volt élvezeti értéke, sőt hibás tételek is akadtak köztük. Egy minta még az alsó fertályból is kilógott, lefelé, ez kapta a legkevesebb pontot pedig az egyik nagy nemzetközi márka terméke. Az egyesület szerint az sem túl megnyugtató, hogy a legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi egységekben, élelmiszer-áruházakban, hipermarketekben, áruházláncokban legnagyobb mennyiségben kapható fűszerpaprikák szinte mind kínosan gyenge minőségűnek bizonyultak.

Az egyesület szerint a győztes cég is folyamatosan bűnbe esik

A tesztelt paprikák kiválasztásában szerepet játszottak az informális csatornákon kapott címek, de ügyeltek rá, hogy olyanokat teszteljenek, amelyek a kiskereskedelemben többé-kevésbé elérhetőek. Ezenkívül széles körben is kapható, a kiskereskedelmi forgalom túlnyomó részét alkotó termékeket is vizsgáltak. Molnár B. Tamás szerint, ha csak a nagyáruházak kínálatát teszik próbára, akkor a gyenge minőség ellenfeleiként a pirospaprikát tartó polcokat teljesen lesöpörhették volna.

Sőt, az étteremkritikusként is ismert egyesületalapító szerint a győztes terméket előállító közepes méretűnek tekinthető cég is vétkezik, hiszen nagyrészt nem a bemutatott mintáéhoz hasonló minőséget produkál. Nagy tételben sok gyenge, középszerű pirospaprikát ad el, és ez még inkább igaz a piac kétharmadát uraló cégcsoportra, amelynek a legismertebb hazai előállítók a tagjai – tette hozzá.

Vörös és acél

Molnár B. Tamás szerint a rossz minőség oka, hogy az ágazatot továbbra is a minőségre igénytelen nagyüzemi termelés jellemzi, nem megfelelően szárított és feldolgozott, gyenge minőségű alapanyagból.  Az is általános, hogy a hazait keverik a Dél-Amerikából, Kínából vagy több más országból behozott, ámde (vagy szintén) gyenge minőségű fűszerpaprikával. A szakértő hangsúlyozta, a borhoz vagy éppen a pálinkához hasonlóan jó fűszert is csak érett, hibátlan termésből lehet előállítani.

A paprikánál oda kell figyelni a szárításra – nem szabad siettetni – és a tárolásra is, hogy lehetőleg minél kevesebbet veszítsen színéből, aromáiból. Ezenkívül meghatározó az őrlés finomsága, a szemcseméret is. Az azonban nehezen elképzelhető, hogy félérett, más gyenge paprikákkal, esetleg rozsdás csavarral kevert alapanyagot dolgoznak fel hevenyészve, és abból valami jó születik. Az oxidálódott kötőelem Molnár B. Tamás szerint egy nagyüzemben került a vörös színű hungarikum élelmiszerbe.


A Kádár-korszak tömegtermelői iskolájának védjegyeit korunk embere számára is megőrző nagy cégek pont ezeket nem tudják hozni. Pedig nem csak legenda, hogy a magyarországi, illetve a vajdasági, bánáti klímán kiváló fűszerpaprikák termeszthetőek: mivel viszonylag kiegyensúlyozott az időjárás, nem égnek ki a paprika savai, és gyümölcsös, aromás, olajos alapanyag állítható elő.

Ha jót akar

A szakértő szerint vannak termelők, akik a legjobbat hozzák ki a magyar paprikából, de ők viszonylag kis mennyiségeket készítenek, és jellemzően  ismerősök ajánlásával lehet eljutni hozzájuk. Ha valakinek nincs ilyen személyes paprikaszállítója, akkor az itt-ott megtalálható kistermelői boltokat érdemes keresnie, ahol jó eséllyel szintén talál jó fűszert – hívta fel a figyelmet.

Érdemes számolni

A helyzet változásához nemcsak a cégek, hanem a fogyasztók viszonyulásának is változnia kellene. A magyar vásárlóknak, pirospaprika-evőknek is meg kellene szabadulniuk a fájdalmas igénytelenségtől – véli a gasztroegyesület képviselője.

Molnár B. Tamás kalkulációja szerint egy magyar család a pirospaprikával készült többszemélyes ebéden alkalmanként 150-200 forintot spórolhat azzal, ha a gyengébb minőségű, és ezért általában olcsóbb paprikát választja. Ezért még az árérzékeny magyar fogyasztónak is érdemes elgondolkodnia azon, hogy érdemes-e egy adagon harminc-negyven forintot spórolnia, ha ezért a csekély összegért cserébe sokkal jobb minőségű ételt ehet – tette hozzá.

Az étteremlátogatóknak, akik paprikás ételt rendelnek, vagy szerencséjük lesz vagy nem, de inkább az utóbbi esélyes. Molnár B. Tamás szerint ugyanis csak nagyon kevés vendéglátóhely rendel a valóban jó pirospaprikákból, a többség - köztük jelentős, a turisták körében népszerű hely – igénytelen a hungarikumok hungarikumának minőségére.

Forrás: hirado.hu


Az op-art mester és a bolygó meghódítása

Az op-art mester és a bolygó meghódítása 

Egy soha el nem mesélt történet: egyedülálló Vasarely-Fajó tárlat nyílik a Hungarian Art & Business művészeti központban.
Bemutatták a Kéktúráról készült magyar filmet

Bemutatták a Kéktúráról készült magyar filmet 

A magyar túrázok először láthatnak nagyvásznon az Európa lehosszabb egybefüggő túraútvonaláról készült filmet.
Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél

Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél 

Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2400 milliárd forintot.
Hiánypótló beruházás a Tisza-tónál

Hiánypótló beruházás a Tisza-tónál 

Megnyitotta kapuit a tiszafüredi Kérész Központ.
Erdők és csillagok nyomában a Zselicben

Erdők és csillagok nyomában a Zselicben 

Második alkalommal szervezi meg a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület a Somogyi Erdők Napja elnevezésű családi programot a zselici erdőben.
Bujtor István és Ötvös Csöpi alakját kelti életre a Budapesti Fesztiválzenekar

Bujtor István és Ötvös Csöpi alakját kelti életre a Budapesti Fesztiválzenekar 

A nyári vitorlás szezont Bujtor István emlékesttel nyitják a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei.
Közönség előtt alkotnak a művészek a "Hűség városában"

Közönség előtt alkotnak a művészek a "Hűség városában" 

Csoportos kiállítás és művésztelep a SopronFest keretében.
Ha elvonulna a város zajától...

Ha elvonulna a város zajától... 

Május 17-től kinyitja kapuit a Városháza pop-up park.
Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum 

Az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot.
Turizmus Konjunktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat

Turizmus Konjunktúra Index: a turizmus lehet idén a húzóágazat  

Az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.