Posztszocialista vendégek töltik meg a vidéki szállodákat

A hazai szállodaipar kiemelkedő eredményeket ért el 2016-ban. Javult a magyarországi, a budapesti hotelek teljesítménye az EU más tagországaina eredményeihez képest is. Vidéken a top 10 beutazó piac közül 6 – Csehország, Románia, Szlovákia, Oroszország, Lengyelország, Ukrajna – egykori szocialista ország volt 2016-ban.

A szállodák forgalma, minden mutatószáma rekordszintre emelkedett tavaly. Az éves jó eredményekhez hozzájárult a decemberben mutatkozó nagyon erős keresletnövekedés, melynek mértéke messze meghaladta a január – november közöttit - adta hírül aktuális Trendriportjában a Magyar Szállodaszövetség.

Ennek oka az is, hogy 2015 decemberében – a migránsválság, a párizsi merénylet következtében - csökkent a beutazó forgalom, s ahhoz képest 2016 utolsó hónapjában országos szinten 21,4%, Budapesten 22,2% növekedés volt a külföldi szállodai vendégéjszakákban.

A magyarországi hotelek éves összes bruttó forgalma 9,7%-kal, bruttó szoba árbevétele 11,9%-kal múlta felül a tavalyit. A belföldi vendégéjszakák 8%-kal, a külföldiek 7%-kal nőttek. A hazai keresletnek a külföldit felülmúló növekedésében a keresetek emelkedése, az erősődő vásárlási kedv, az alacsony üzemanyagárak mellett szerepe volt a Szép kártya 5,8%–kal bővülő szállodai felhasználásának is. 

A külföldi vendégszám növekedésében idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A budapesten kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 10,5%–kal, budapesten csak 5,2%-kal nőtt. A fővárosi szállodákban a külföldi keresletben tapasztalt kisebb növekedést ellensúlyozta az átlag szobaárak országos átlagot meghaladó növekedése. 

A magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 80,4%-a Európából, 10,7%-a Ázsiából, 7,5%-a Amerikából, kb 1,5%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett. Az Európai Unióból 7,5%-kal, az európai országokból 6,9%-kal, Ázsiából 14,3%–kal nőtt a kereslet. Az utóbbi annak tulajdonítható, hogy Kínából 37,9%, Izraelből 20,3%, Dél-Koreából 26,1% volt a növekedés.

Legnagyobb beutazó piacainkról különösen erős kereslet növekedés mutatkozott Csehországból (+20,2%), Romániából (+16,6%). A tíz legnagyobb beutató piacunk között Csehország a 3., Románia a 8. helyre került.

A legnagyobb beutazó piacunkról – Németországból – évek óta először növekedés történt, 0,3%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

Bár lassabban, de folytatódott a kereslet leépülése az orosz piacról. Éves szinten 5,3% volt a vendégéjszakák számának csökkenése, miközben az orosz–ukrán konfliktus ellenére ukrajnából 24,4% növekedés történt.

Budapesten a 10 legnagyobb beutazó piacunk közül három esetében – Németország, Olaszország, Oroszország – visszaesés történt. Ennek is tulajdonítható, hogy Kína bekerült a legnagyobb 10 közé a 9. helyen.

A vidéki hotelek forgalmának növekedése a fővárosiakhoz hasonló módon emelkedett. A fővároson kívüli szállodák összes bruttó forgalma 9,6%–kal, szobaárbevétele 12%–kal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom 9,8%–kal, a szobaárbevétel 11,8%-kal lett nagyobb a múlt évhez képest.

Vidéki szállodáinkban a belföldi vendégéjszakák száma 7,6%–kal, a külföldi 10,5%–kal emelkedett. Utóbbi a szlovák, a cseh, a román, a lengyel, az ukrán beutazás átlagot messze meghaladó erősödésének köszönhető.

Budapest és vidék top 10 beutazó piacának jelentős különbségeire is érdemes odafigyelni. 

Budapesten a 10 legnagyobb piac között csak egy volt szocialista ország – Oroszország- található. Az orosz vendégéjszakák aránya a 10 legnagyobb beutazó piac vendégéjszakáinak csupán 6,9%-át teszi ki.

Vidéken a top 10 beutazó piac között 6 – Csehország, Románia, Szlovákia, Oroszország, Lengyelország, Ukrajna – egykori szocialista ország volt 2016-ban. Az ezekből érkező összes vendégéjszaka a 10 legnagyobb beutazó piac vendégéjszakáinak 65%-át érte el.

A balatoni régióban levő szállodák összes forgalma 8,5%–kal, szobaárbevétele 12,1%–kal múlta felül a bázist.
A szállodai kategóriák között országos szinten és budapesten is a 3* hotelek teljesítettek legjobban. Ezeknél a bruttó revpar mutató növekedése 12,1%, illetve 13,9% volt.

2016-ban országos szinten összesen 15 hotel nyílt meg 887 szobával. Ebből 3 budapesten 136 szobával, 12 vidéken 751 szobával. 2015. Során országos szinten összesen 22 szálloda – ebből budapesten 4, vidéken 18 – nyílt meg 944 szobával.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.