"A Tokaj Nyitányt harmadik alkalommal rendezi meg a Borjour a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel közösen. Az előző két évhez képest jelentős változás, hogy elhatároztuk: +kinyitjuk+ a rendezvényt, és jobban megcélozzuk a fiatalokat" - mondta el az MTI-nek Nagy Sebestyén szervező.
Mint hozzáfűzte, a Tokaj Nyitány célja, hogy a fiatalok közül minél többen megismerkednének Tokajjal, és felismerjék, hogy ez az egyedülálló borvidék nem csak az édes borokról szól, ahogy az a fejekben ma még többnyire él.
A sétáló kóstolóról ezért idén kivették az aszúkat, és szinte csak száraz borokat lehet kóstolni, egy-két könnyedebb édes tétel vagy szamorodni azért persze így is lesz - árulta el Nagy Sebestyén.
A sétáló kóstolón a Tokaj Reneszánsz mind a 15 borászatának - Barta Pince, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Bodvin Pincészet, Dereszla Szőlőbirtok és Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Dobogó Pincészet, Dusóczky Pincészet, Erzsébet Pince, Füleky Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Patricius Borház, Samuel Tinon, Sauska-Tokaj Pincészet, Tokaj Classic és Tokaj Nobilis - mindegyike két-három tétellel vesz részt, jellemzően könnyebb, frissebb, 2012-es vagy primőr borokkal, de több standnál kóstolhatók majd a korábbi évjáratok is.
Új elem lesz a hét pincészet tételeivel meghirdetett tokaji pezsgő mesterkurzus, amelyre sikerült megnyerni előadónak a Champagne-ban is elismert szakembert, Márkus Györgyöt. "Nem akarjuk azonban az aszút sem teljesen kihagyni: a 2010-es évjárat tételeiből lesz egy mesterkurzus, de csinálunk egy külön Aszú Bárt is, fizető rendszerben" - jegyezte meg Nagy Sebestyén, hozzátéve: ennek a döntésnek köszönhetően a belépő ára is jelentősen csökkent az előző évhez képest.
A kóstolható borokról és a Tokaj Nyitányról a http://borjour.hu/tokaj-nyitany-2014 honlapon találhatók részletes információk.
Forrás: Élelmiszer Online/MTI