Sütőtök: ízletes, egészséges finomság

Szerencsére az ősz még számos olyan gyümölcsöt és zöldséget tartogat nekünk, amelyek nemcsak finomak, de valóságos vitaminbombaként hatnak a szervezetünkre. Ilyen például a sütőtök is. Bár szeptember végétől novemberig tart a szezonja, a belőle készült ételeknek, italoknak és étrend-kiegészítőknek köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.

Ha megbízható forrásból származó, sütőtököt tartalmazó készítményeket keresünk, akkor mindenképp érdemes szétnézni a bio barát termékek között a Bio-barat.hu webáruházban. Itt például beszerezhetünk sütőtökpürét és krémlevest édesburgonyával, de sütőtökkel ízesített, karamellizált diót és teát is.

Cikkünkben részletesebben is bemutatjuk ennek a narancsszínű, jellegzetes ízű és illatú zöldségnek a jótékony hatásait. Sőt, azoknak, akik szabadidejükben szívesen sütnek-főznek, még tippet is adunk, mit készítsenek belőle!

Miért építsük be a sütőtököt az étrendünkbe?

Azt sokan tudják, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a sütőtök, emellett pedig kalóriaszegény, ezért diétába is jól beilleszthető. Nézzük kicsit alaposabban is meg, hogy milyen pozitív hatása van, ha rendszeresen fogyasztjuk!

  • A-vitaminban gazdag, ezért óvjuk vele a szemünk egészségét. Javítja a látásunkat, lassítja a természetes pupillaelváltozás folyamatát, és mérsékli a szürkehályog kialakulásának lehetőségét.
  • A-, C- és E-vitamin, karotin, vas és magnézium is van benne, sőt, a magjában még cink is található, így tökéletesen támogatjuk vele az immunrendszerünket.
  • Mivel magas a rosttartalma, az emésztést is segíti.
  • A béta-karotin és C-vitamin védi és szebbé, rugalmasabbá is teszi a bőrünket.
  • A káliumnak köszönhetően a vérnyomást is szabályozza, és kordában tartja a koleszterinszintet.
  • A B-komplex és az E-vitamin, valamint az Omega-3 zsírsav pedig a termékenységet növeli.

Egy finom sütőtökös muffin?

Csak sütőtökpüré, tojás, olaj, liszt, só és cukor kell hozzá, valamint sütőpor, vanília, dió, fahéj, gyömbér, szerecsendió és szódabikarbóna. De ha igazán egészségtudatosak vagyunk, akkor létezik néhány összetevőre más alternatíva is. Az egyik a zabpehelyliszt, a másik pedig a kókuszvirág cukor, illetve a kókuszolaj is ilyen. Az említett webáruházban mindegyik alapanyag elérhető, így egy rendeléssel be is szerezhetjük őket. Aztán csak megfelelő arányban kell adagolni, összekeverni, majd muffin sütőformákba önteni, és 180 fokon megsütni. A pontos recept a Bio-barat.hu oldalán is elérhető.

Ezt a finomságot nem csak azok tudják elkészíteni, akik minden szabadidejüket a konyhában töltik. Ha első süteményünket tervezzük, akkor is jó választás lehet.

Megbízható alapanyagok

Akár főzéshez, sütéshez szerezzük be az alapanyagokat, akár étrend-kiegészítőket vagy vitaminokat keresünk, mindig figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint bio vagy ökogazdálkodásból származzanak. Ezzel csökkenthetjük szervezetünk terhelését, és sokat tehetünk az egészségünk és a környezetünk védelme érdekében.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.