Sütőtök: ízletes, egészséges finomság

Szerencsére az ősz még számos olyan gyümölcsöt és zöldséget tartogat nekünk, amelyek nemcsak finomak, de valóságos vitaminbombaként hatnak a szervezetünkre. Ilyen például a sütőtök is. Bár szeptember végétől novemberig tart a szezonja, a belőle készült ételeknek, italoknak és étrend-kiegészítőknek köszönhetően egész évben fogyaszthatjuk.

Ha megbízható forrásból származó, sütőtököt tartalmazó készítményeket keresünk, akkor mindenképp érdemes szétnézni a bio barát termékek között a Bio-barat.hu webáruházban. Itt például beszerezhetünk sütőtökpürét és krémlevest édesburgonyával, de sütőtökkel ízesített, karamellizált diót és teát is.

Cikkünkben részletesebben is bemutatjuk ennek a narancsszínű, jellegzetes ízű és illatú zöldségnek a jótékony hatásait. Sőt, azoknak, akik szabadidejükben szívesen sütnek-főznek, még tippet is adunk, mit készítsenek belőle!

Miért építsük be a sütőtököt az étrendünkbe?

Azt sokan tudják, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a sütőtök, emellett pedig kalóriaszegény, ezért diétába is jól beilleszthető. Nézzük kicsit alaposabban is meg, hogy milyen pozitív hatása van, ha rendszeresen fogyasztjuk!

  • A-vitaminban gazdag, ezért óvjuk vele a szemünk egészségét. Javítja a látásunkat, lassítja a természetes pupillaelváltozás folyamatát, és mérsékli a szürkehályog kialakulásának lehetőségét.
  • A-, C- és E-vitamin, karotin, vas és magnézium is van benne, sőt, a magjában még cink is található, így tökéletesen támogatjuk vele az immunrendszerünket.
  • Mivel magas a rosttartalma, az emésztést is segíti.
  • A béta-karotin és C-vitamin védi és szebbé, rugalmasabbá is teszi a bőrünket.
  • A káliumnak köszönhetően a vérnyomást is szabályozza, és kordában tartja a koleszterinszintet.
  • A B-komplex és az E-vitamin, valamint az Omega-3 zsírsav pedig a termékenységet növeli.

Egy finom sütőtökös muffin?

Csak sütőtökpüré, tojás, olaj, liszt, só és cukor kell hozzá, valamint sütőpor, vanília, dió, fahéj, gyömbér, szerecsendió és szódabikarbóna. De ha igazán egészségtudatosak vagyunk, akkor létezik néhány összetevőre más alternatíva is. Az egyik a zabpehelyliszt, a másik pedig a kókuszvirág cukor, illetve a kókuszolaj is ilyen. Az említett webáruházban mindegyik alapanyag elérhető, így egy rendeléssel be is szerezhetjük őket. Aztán csak megfelelő arányban kell adagolni, összekeverni, majd muffin sütőformákba önteni, és 180 fokon megsütni. A pontos recept a Bio-barat.hu oldalán is elérhető.

Ezt a finomságot nem csak azok tudják elkészíteni, akik minden szabadidejüket a konyhában töltik. Ha első süteményünket tervezzük, akkor is jó választás lehet.

Megbízható alapanyagok

Akár főzéshez, sütéshez szerezzük be az alapanyagokat, akár étrend-kiegészítőket vagy vitaminokat keresünk, mindig figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint bio vagy ökogazdálkodásból származzanak. Ezzel csökkenthetjük szervezetünk terhelését, és sokat tehetünk az egészségünk és a környezetünk védelme érdekében.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.