„Szlovéniát csak szeretni lehet”

- jelentette ki Livija Kovač, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója kedden, Budapesten, ahol jó szokásához híven ismét randevút adott egymásnak a hazai kiutas szakma és a szlovén idegenforgalmi kínálat.

A helyszín ezúttal is az Európa hajó volt, ahol jól megszokott módon az ízletes szlovén kalács, a potica várta az asztalokon a prezentációt hallgató nagyérdeműt. Döntse el mindenki maga, hogy előnyére válik-e egy süteménynek ha a szintén szlovén származású Trumpné Melaniának is ínyére való. Mindenestre marketingértéke lehet ennek a kis, Livija Kovač által elkottyintott titoknak a szlovén konyha iránt érdeklődők számára.

A mi szempontunkból ennél talán izgalmasabb, hogy a magyar érkezések és vendégéjszakák növekedésének mértéke, nemhogy megállna, de két számjegyű bővüléssel repíti a küldőpiacot Szlovénia első tízes listájára. 84 ezer 2016-os érkezésünkkel a 8., míg 213 ezer vendégéjszakánkkal a 7. vagyunk. Előbbi 18, utóbbi 21 százalékos növekedést jelent. 2017 első féléve szintén bizakodásra ad okot: 23%-ot tettünk rá a tavalyi év azonos időszakának érkezés-számára. Az Alpok továbbra is toronymagasan áll a többi régió fölött. Ide a magyarok 36%-a érkezik; télen-nyáron. Ugyanakkor a tengermellék részesédése egyre nagyobb szeletet hasít ki: tavaly 26%-ra rúgott, de a fürdőhelyeken is lecsapódik mintegy 10 százalékunk. A tízes beutas ligát továbbra is Olaszország vezeti, míg a 2-3. helyeken Ausztria és Németország váltja egymást.

Délnyugati szomszédunk idegenforgalmi kínálatát továbbra is a fenntarthatóság jegyében alakítja. Ennek fejlesztését segíti elő az immár 50 partner bevonásával megvalósítás alatt álló Szlovén Turisztikai Zöld Terv — ismerteti Livija Kovac. Hozzáteszi az 5. legfenntarthatóbb országnak tartott Szlovénia fővárosa tavaly Európa Zöld fővárosa volt. A fenntarthatóság értelmében továbbra sem nagy számokkal akar a ringbe szállni a 20 ezer négyzetkilométeres ország, hanem valós — de kis méretéhez képest rendkívül színes — lehetőségei tudatában a minőségi turizmusra összpontosít. A következő 5 évre szóló turizmus stratégiában mintegy 40 ezer ágyas kapacitásbővítés szerepel, egyebek mellett a luxus kemping (glamping) és 5 csillagos kategóriában. Utóbbiból nemrég nyílt az első Ljubljanában, az Intercontinental. „Egész évre eladva” — közölte Livija Kovac.

Nincs szlovén workshop nagykövet nélkül. A stafétát Ksenija Skrilectől átvevő dr. Robert Kokalj számára sem új terep Magyarország. A ’90-es években Budapesten végezte posztgraduális tanulmányait, dolgozott a követség konzuli osztályán. Egyiptomi, jordániai és libanoni külszolgálatot követően idén augusztusban tért vissza Magyrországra. Szerinte szintén remekül alakulnak a szlovén-magyar idegenforgalmi kapcsolatok, de a fejlődés lehetősége továbbra is nyitott, különösen a két ország közötti közlekedési infrastruktúrában, valamint a távoli piacok régiós szintű közös kiszolgálásában.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.