Különleges téma feldolgozását vállalták a közelmúltban megjelent szakkönyv (Spices and Tourism. Destinations, Attractions and Cuisines) szerkesztői és szerzői.
A Lee Colliffe által szerkesztett 12 fejezetben bemutatást nyernek esetek, pl. Karib-szigetekről, amelyeken a fűszerhasználati hagyományok egyelőre kihasználatlan lehetőséget jelentenek a turizmus számára éppúgy, mint az attracióként is működtetett fűszerkert Malajziában.
A desztináció és örökségfeldolgozásból a szerzők elkötelezettségének köszönhetően Magyarország sem maradt ki. A BKF Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetének kutatója, Melanie Smith vezetésével (és dr. Jusztin Márta (BGF) társszerzőségével) készült elemzés a paprika magyar és magyarorszgi hagyományait, felhasználási-megjelenési formáit dolgozta fel.
A könyv számos inspiráló és különleges témát mutat be, így a gasztronómiával foglalkozók számára hasznos olvasmány lehet.