MaReSz-közgyűlés: új elnökségi tag

2022. május 31-én a Bálnában tartotta idei Közgyűlését a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, amelyen az Elnökség szakmai beszámolója és az idei évi tervek felvázolása mellett az egyik megüresedett Elnökségi tag pozícióra választottak új tisztségviselőt a tagok.

Ganczer Gábor köszöntője után bemutatta a MaReSz új munkatársát, Kecskés Nóra Lilit a tagságnak, aki a titkársági adminisztratív feladatok mellett a maresz honlap megújításáért valamint a social media plaftormok aktívabb használatáért lesz felelős.

Az Elnökségi beszámoló részeként Vaskó Tünde leköszönő Elnökségi Tag a 2022. március 8-án a Hungexpo új Kongresszusi Központjában megvalósult Event Touch rendezvényről számolt be a tagoknak, mely a várakozásokat felülmúlva közel 500 fő részvételével és 40 kiállító megjelenésével valósult meg.

Visszaveti a háború a nemzetközi megrendeléseket

Horváthné Zsigmond Eszter, a MaReSz főtitkára a Szövetség legújabb piacfelmérő kutatásának eredményeit ismertette a tagsággal, melynek eredményeiből jól látszik, hogy habár a 2021-es év már jobb teljesítményt hozott a szakmának, mint a 2020-as, az eredmények még mindig nem közelítik meg a 2019-es számokat, 2021-ben is még csak átlagosan a 2019-es békeév rendezvényvolumenének 50-60 % valósult meg. Ugyan a koronavírus járvány enyhült, de a külpolitikai helyzet bizonytalanságának hatását a válaszadók majd’ 40%-a érzi saját rendezvényein, leginkább a külföldi ügyfelek és résztvevők elmaradásában. A legnagyobb kihívások a szakmában a munkaerőhiány a növekvő nyersanyag- és eszközárak valamint az emelkedő munkaerőköltségek. A kutatás részletes eredményei a Szövetség honlapján lesznek  hamarosan elérhetőek.

Ezek a lobbitémák 2022-re
Ganczer Gábor, a MaReSz Elnöke elmondta, hogy a Szövetség továbbra is folytatja a szakmai érdekvédelmi tevékenységét, karöltve a többi társszövetséggel. A jelenlegi kormány stabilizálódása után a MaReSz ismételten felveszi majd a fonalat a turisztikai szakma megfelelő döntéshozóival az olyan javaslatokról, melyek élénkítenék a piacot, mint például a reprezentációs adó, szociális hozzájárulási adó mentességének meghosszabbítása, az 5%-os rendezvény ÁFA bevezetése és az orvosi, gyógyszerészeti témájú rendezvényekre vonatkozó napi limit emelése.

Újra díjat osztana a szövetség
Rókusfalvy Gábor a MaReSz idei tervei között kitért a Szövetség megújított díjrendszerére a Flash díjra, - melyet most, hogy már valamelyest stabilizálódott a piac és nagy számban elérhetőek a megrendelések-, az Elnökség döntése alapján meghirdet a Szövetség. A díj célja, hogy bemutassa a rendezvényszakma komplexitását, hogy mind a szervezői és szolgáltatói oldal bemutathassa „legflashebb” munkáit és az újonnan bevezetett hiánypótló szakmai elismerések felkerüljenek az ország kreatív szakmai díjainak palettájára nemzetközi porondra emelve ezzel a magyar rendezvényszervezési szaktudást.

Az elnökségi beszámolókat követően a tagok megismerhették a 2021-es pénzügyi eredmény alakulását, illetve a 2022-re előirányzott pénzügyi tervezetet. Éder Zoltán a Felügyelőbizottság Elnöke pozitívan véleményezte a pénzügyi beszámolót, melyet a Közgyűlés elfogadott.

Két jelöltből választottak elnökségi tagot
Az új Elnökségi tag megválasztása előtt az Elnökség megköszönte Vaskó Tündének a MaReSz Elnökségi tagjaként az elmúlt tíz évben tanúsított fáradhatatlan munkáját.
A megüresedett elnökségi tag pozícióval kapcsolatosan a Közgyűlést megelőző online jelöltállítási szakaszban két fő jelöltette magát a tisztségre, Fábián Attila, a Smarteq AVS Kft ügyvezetője és Kassai Zsolt, a Special Effects Zrt. vezérigazgatója. A Közgyűlés többségi szavazattal Fábián Attilát választotta meg a tisztség betöltésére, akit a jelenlegi Elnökségi tagok üdvözöltek.

A tisztségválasztást követően a MaReSz Alapszabályát és Szervezeti és Működési Szabályozását érintő módosítási javaslatok megvitatása következett, melyhez kapcsolódóan az idei Közgyűlés konkrét javaslatok mentén elfogadta a módosításokat. A Közgyűlés záró napirendi pontja a Szövetségbe való új belépő tagok, illetve az idén kilépő tagok ismertetése volt.


A Közgyűlést követően került megrendezésre az MTPA Rendezvény ReStart konferenciája, melyen számos MaReSz tagcég képviselője részt vett kerekasztal beszélgetések és előadások formájában.

Forrás: MaReSZ


Családi programkavalkád a Balaton partján: ilyen volt a 6. Bondoró Fesztivál

Családi programkavalkád a Balaton partján: ilyen volt a 6. Bondoró Fesztivál 

A fesztiválon a világ minden tájáról érkező előadók kápráztatták el a közönséget, varázslatos élményekkel ajándékozva meg a résztvevőket.
Így alakult a magyar turizmus versenyképessége az elmúlt néhány évben

Így alakult a magyar turizmus versenyképessége az elmúlt néhány évben 

Szép eredményeket hozott hazánk számára a Világgazdasági Fórum közelmúltban közzétett turizmus versenyképességi indexe.
Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com

Többszáz milliós bírságot kapott a Booking.com 

A GVH feltárta, hogy az egyik legnagyobb, globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát.
Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja

Megvan, melyik a Balaton legjobb strandja 

Az idén 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, némelyikük szabadstrandokkal és kempingekkel.
Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre

Tehetséges fiatalok alkotásai érkeztek Balatonfüredre 

Pop up kiállítással indul útjára a fiatal festőtehetségek támogatása Balatonfüreden.
Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.