UNWTO-ajánlások a turizmus újjáépítéséhez

A Turisztikai Világszervezet ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek segíthetnek a turisztikai ágazatnak a kilábalásban. Ha az egyes országok követik ezeket, az ágazat remélhetőleg nemcsak felépül, hanem jobban is teljesít majd, mint korábban. A szervezet legutóbbi prognózisa szerint a nemzetközi turizmus bevételei 300-450 milliárd dollárral csökkennek idén, globális szinten az ágazat teljesítménye csaknem harmadával eshet vissza - tette közzé honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A konkrét ajánlások egyfajta ellenőrző listát adnak az országoknak a lehetséges intézkedésekről, amelyek segítik az ágazatot a munkahelyek megőrzésében és a vállalkozások támogatásában.

„Az elsődleges prioritás a foglalkoztatásra és a likviditásra gyakorolt hatások enyhítése, a legsebezhetőbbek védelme és az újraépítés előkészítése” – mondta Zurab Pololikashvili, a UNWTO főtitkára.

A 23 ajánlásból álló dokumentum (melyben az egyes ajánlásokat részletesen is kifejtik) három fő területtel foglalkozik:

  • 1. A válság kezelése és hatásának enyhítése
  • 2. Ösztönzés és a fellendülés felgyorsítása
  • 3. Felkészülés a holnapra.

A dokumentumot innen letöltheti

Az AJÁNLÁSOK a következők:

A válság kezelése és hatásának enyhítése

  1. Ösztönözze a munkahelyek megtartását, támogassa az önálló vállalkozókat és védje a legsebezhetőbb csoportokat!
  2. Támogassa a vállalatok likviditását!
  3. Vizsgálja meg a közlekedést és az idegenforgalmat érintő adókat, illetékeket és szabályozásokat!
  4. Gondoskodjon a fogyasztók védelméről és bizalmáról!
  5. Képzéssel, tréninggel segítse a munkavállalókat új készségek elsajátításában, különös tekintettel a digitális készségekre!
  6. A turizmus beépítése a nemzeti, regionális és globális gazdasági vészhelyzeti csomagokba.
  7. Készítsen válságkezelési mechanizmusokat és stratégiákat!

Ösztönzés és a fellendülés felgyorsítása

  1. Pénzügyi ösztönzés a turisztikai beruházások és tevékenységek számára.
  2. Az utazást és az idegenforgalmat érintő adók, illetékek és rendeletek áttekintése.
  3. Az utazások megkönnyítése.
  4. Hozzon létre speciális programokat a foglalkoztatás támogatására és új készségek fejlesztésére, digitális készségfejlesztésre a turizmusban dolgozók, és főként a munkanélküliek számára.
  5. A környezeti fenntarthatóság érvényesítése az ösztönző és helyreállítási csomagokban.
  6. A piac megértése, gyors lépések a bizalom helyreállítása és a kereslet ösztönzése érdekében.
  7. Marketing, események és találkozók.
  8. Fektessen be partnerségekbe!
  9. A turizmus beépítése a nemzeti, regionális és nemzetközi fellendülési programokba és a fejlesztési támogatásokba.

Felkészülés a holnapra

  1. A piacok, termékek és szolgáltatások diverzifikálása.
  2. Fektessen be intelligens piaci rendszerekbe és a digitális átalakulásba!
  3. Minden szinten erősítse az idegenforgalom irányítását!
  4. Készüljön fel a válságra, erősítse az ellenálló képességet és biztosítsa, hogy az idegenforgalom a nemzeti sürgősségi mechanizmusok és rendszerek része legyen!
  5. Fektessen az emberi erőforrásba és a tehetségfejlesztésbe!
  6. Tartsa szem előtt a fenntartható turizmus szempontjait!
  7. A körforgásos gazdaságra való áttérés, amelynek célja a pazarlás és az erőforrások folyamatos kihasználásának megszüntetése.

Forrás: Turizmus Online


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?