Változás jön a felszolgálói díjakat illetően

Szakmai partnerünk, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) igazán aktuális témájú konferenciát szervezett a SIRHA idején, a Hungexpo területén, ahol a vendéglátás területének legsúlyosabb, mindenkit érdeklő kérdéseire keresték szakértők segítségével a választ.

Horváth Gábor, a NAV Ellenőrzések Felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője számos változást sorolt fel, amely érinti a szakmát az új adócsomag 2020. július 1-i hatályba lépésével. Eszerint nyártól nemcsak a 100 000 Ft áfaértéket elérő vagy azt meghaladó számlákat kell beküldeni az adóhatóság részére, hanem minden belföldi ügyletre és belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, vagyis megszűnik az értékhatár. Újdonság az is, hogy a szolgáltatás igénybevevőjének (csak belföldi) az adószámát is szerepeltetni kell az érintett számlán. Továbbá változás, hogy 8 napra csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő a jelenlegi 15 napról. A szakember felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy honlapjukon "Tudjon róla, segíthet!" címmel megtalálják a bizonylatkiállítással kapcsolatos legfontosabb szabályokat és azok buktatóit. Az új adócsomag azt is egyértelművé teszi, hogy a felszolgálási díj járulékalapot képez, és júliustól 15 helyett 18,5 százalékot vonnak le a kifizetésekből, így a munkavállaló 3,5 százalékkal kevesebbet kap a felszolgálási díjból.

Mayer Gyula, az Ágazati Készségtanács Vendéglátóipari és Turisztikai Tagozatának elnöke beszámolt arról, hogy formálódik és szeptembertől élesedik az új, megreformált képzési struktúra, amely keretében újra lesz technikus képzés, erősödik a duális képzés szerepe, és megvalósul a minőségi tanulóképzés, és a szakmai vizsgáztatás rendszere is átalakul. Újdonság, hogy a vállalkozók lefedhetik majd a teljes idejű szakképzést és magasabb lesz számukra és a szakképzőiskolák számára a finanszírozás mértéke. A 9-10. évfolyamokon megmarad a szakképző iskolák szerepe, de utána teljesen bevállalhatja a vállalkozó akár 2 évig a szakképzésüket. Jelenleg egyébként 68 helyszínen van vendéglátóipari képzés hazánkban, Mayer szerint ehelyett azonban akár megyeszkéhelyenként elegendő lehet 1-1, de valóban minőségi infrastruktúrával, magas színvonalú képzést nyújtó központ. A színvonalemelés érdekében független vizsgaközpontok jönnek létre, és megvalósulhat a tömbösített képzés is, azt követően egy relatív hosszú gyakorlati időszakkal. Kerettanterv helyett programtanterv lesz, amely a képzési követelmények alapján épül fel, tecnhnikusi szinten legalább egy középfokú nyelvvizsgához ragaszkodnak az előterjesztők és 5 év lesz a képzés időtartama. Emelkedik az oktatók díjazása és a készségtanács fontosnak tartja, hogy a tanulói bérek elérjék a mindenkori minimálbér szintjét. Változik a szakmák elnevezése is és oktatók is csak azok lehetnek, akik képezik magukat.

Dr. Nyári Tibor főosztályvezető-helyettes, Budapest Kormányhivatalának Foglalkoztatási Főosztályáról elmondta, az EGT tagállamokon kívüli állampolgárok kaphatnak 90 napos és 2 éves munkavállalói engedélyt. Előbbi a szezonális munkaerőigényt kielégítheti, a munkáltatónak csak a foglalkoztatás helyszíne szerinti kormányhivatalban kell egy nyomtatványt kitöltenie a munkavállalói engedélyhez. A hosszútávú összevont munkavállalási engedéllyel munkavállalás céljából főszabályként 2 évig tartózkodhat hazánkban nem EGT állampolgár, és ez a tartózkodás hosszabbítható. Tavaly júliustól ezt az idegenrendészet állítja ki kártya formájában. A tartózkodási engedélyi kérelem 60 euró Magyarországon, ami eg y könnyen kitermelhető tétel tartós munkavállalás esetében. A tartós munkavállalás iránti engedélykérelmek számra egyébként sokszorosa a 90 naposnak. Amivel gyakran probláma van, hogy ha valaki szakácsnak jön, kötelező a hivatalnál bemutatni az illető saját országában szerzett szakács végzettségét. Sokszor ennek híján hiúsul meg a külföldiek vendéglátóipari foglalkoztatása.

Varga Judit, a Felelős Gasztrohős képviseletében nemzetközi és hazai trendekről egyaránt beszámolt a fenntartható vendéglátás vonatkozásában. Elmondta, hogy terjed a “zero-waste” konyha és a lokális alapanyagokra és a növényialapú ételekre épülő menü, és 10-ből 1 amerikai étteremnek van valamilyen környezetvédelmi minősítése. Az amerikai lakosság felénél már döntő szempont a környezettudatosság az étterem kiválasztásakor. A multinacionális cégek rendezvényein egyre inkább követelmény a fenntarthatóság. Hazánkban pedig a környezettudatos lakosság 50 százaléka hajlandó többet fizetni az ételért Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező vendéglátóhelyen.

Forrás: Turizmus Online


Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Adománygyűjtő akció a Bazilika800 emlékév végén Pannonhalmán

Adománygyűjtő akció a Bazilika800 emlékév végén Pannonhalmán 

Az évfordulót a bencések egész évben számos lelkiségi, kulturális és turisztikai, programmal ünnepelték.
Új kiállítás a kortárs művészeti központban

Új kiállítás a kortárs művészeti központban 

Újabb időszaki kiállítás megnyitására készül az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ, amely ezúttal a kert mint ember által alakított természet világába invitálja majd a látogatókat.
Reklámfilm az ünnepekre: az egyik leghíresebb karácsonyi dal története– videóval

Reklámfilm az ünnepekre: az egyik leghíresebb karácsonyi dal története– videóval 

Idei karácsonyi reklámjával az Erste Csoport bemutatja a Csendes éj című karácsonyi dal születését, ami a legtöbbek számára a reményt és az összetartozást jelenti – még kétszáz évvel azután is, hogy először elhangzott.
Megérkeztek Budapestre az ősi szimbólumokkal teli alkotások

Megérkeztek Budapestre az ősi szimbólumokkal teli alkotások 

A latin-amerikai absztrakt művészet úttörőjének alkotásai a Cervantes Intézetben.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.