Vargányafesztivállal köszöntik a nyarat Mátranovákon

Egykor bányásztelepülés volt, manapság viszont az ipar és az idegenforgalom a falu gazdaságának hajtómotorja Mátranovákon - mondta a Turizmus Online-nak Bodor Ernőné polgármester. A hosszú völgyben elnyújtózó község Nógrád megye legészakibb települése, ahol a forró nyarakon is kellemes hőmérséklet fogadja a vendégeket.

Mátranovákot, ezt az Árpád-kor települést körös-körül bükkös, tölgyes és fenyves erdők borítják. Ennek köszönhetően kristálytiszta a levegője, ezért sokan gyógyító sétákra járnak ide. A falu része a Nyírmed-, illetve a Mátracserpuszta, ahol szálláshelyek és lovastanya várja a látogatókat. Ezek mellett egy kedvelt búvóhelyet is találnak a turisták Mátranovákon, a Faluhely majort, ahol őshonos állatok és szálláshelyek várják a vendégeket. A település központjában építették fel a fogadót, amely modern külsőt és kényelmes belsőt kínálnak a turistáknak, az éttermében pedig helyi specialitásokat is megkóstolhatnak a látogatók.

Túrák a fehér székhez

A túrázók közül különösen sokan kedvelik a Mátranovák határától mindössze két kilométerre emelkedő riolittufa hegyet, amely különleges természeti képződmény. A helybeliek fehér széknek nevezik, ahová egy jól karbantartott úton juthatnak el a turisták. Azt is megtudtuk, hogy ehhez hasonló, de nagyobb tufából álló hegyet legközelebb Törökországban találhatnak az érdeklődők.

A falu határát egyébként ősborókás borítja, amely forrásokban gazdag, értékes természetvédelmi terület, mely tiszta vizet szolgáltat a szomjazóknak. Mátranovákon több látványosságot is találhatnak a vendégek. Így a dombon épített kétszáz éves római katolikus templomot, melynek a parkjában emelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére faragott faszobrot. Mellette találni a neves íróról, Fekete Istvánról elnevezett általános iskolát. A jeles irodalmárra az intézmény falán elhelyezett tábla emlékeztet. A bányász emlékház is látogatható, ahol az egykori kőszénbányászok életét, eszközeit, viseleteit mutatják be. A múzeum udvarán egy hosszú bányavágat található, amelyet korhűen, különféle eszközökkel rendeztek be.

Bodor Ernőné azt is elmondta, hogy a falu húsz kilométeres körzetében olyan népszerű kirándulóhelyek közül választhatnak, mint Parád, Mátraháza, Kékestető vagy Galyatető. Mátranováktól alig harminc kilométerre pedig eljuthatnak a mátraszentistváni sípályához is, de a Salvus vizéről nevezetes bükkszéki gyógyfürdőt is elérhetik. Az utóbbi időben a falu jó híre sokakhoz eljutott. Ezt jelzi, hogy legutóbb budapesti óvodásokat és az ország különböző részeiből érkezett iskolásokat fogadtak, akik a település központjából induló tanösvényt járták végig, mely egy kilátó mellett vezet el és az egykori kőbányánál zárul.

Pihenőhelyek és tájékoztató táblák

A községben a helyi turizmuson kívül az átmenő turizmust is fontosnak tartják. Így a környékbeli települések önkormányzataival összefogva Szuha-Mátraalmás, Mátramindszent, Kazár és Mátraterenye látványosságaira is felhívják az érdeklődők figyelmét. Az elmúlt évtizedben pályázati, helyi önkormányzati és magánvállalkozók támogatásával folyamatosan fejlesztették a turisztikai látványosságokat Mátranovákon. Parkokat, pihenőhelyeket létesítettek, amelyeket asztalokkal, padokkal rendeztek be. Tájékoztató táblákat is helyeztek el, amelyekkel a település látnivalóira hívják fel a látogatók figyelmét.

Az újabb elképzelésekről a polgármester elmondta, hogy már készítik azt a pályázatot, amely a közlekedés biztonságát fokozó járdák építését ösztönzi. Emellett Mátranovák központjában piacteret alakítanak ki önerővel és pályázati segítséggel. Ott a helyi vállalkozók mutatják be és értékesítik termékeiket. Így házi készítésű sajtokból, lekvárokból, zöldségekből és gyümölcsökből, továbbá különféle füstölt húsokból vásárolhatnak az érdeklődők. Még az idén ősszel benyújtják az erről szóló pályázatukat. Ebben az évben Mátracserpusztán szálláshellyé alakítják át a régi iskolaépületet, ahol egyszerre 25 turistát tudnak elhelyezni. Mindezt önerőből valósítja meg az önkormányzat.

Hazánk második legtisztább levegőjű településrésze

Egyébként Mátracserpusztán - egy korábbi műszeres mérés eredményei alapján - bebizonyították, hogy ez Magyarország második legtisztább levegőjű településrésze. Ezzel sokaknak még vonzóbbá vált, amelyet az is jelez, hogy egyre többen fedezik fel, szívesen kirándulnak és vásárolnak itt ingatlanokat. Mátranovákon a falu kedvező természeti adottságait igyekeznek még jobban kihasználni és ezzel a turizmust szolgálni. Így például három mély fúrású kút működik a községben, amelyekből a források vizét hozzák a felszínre. Ezáltal tiszta, jó minőségű és ásványokban gazdag ivóvizet fogyasztanak a helybeliek és a turisták is.

Az idén június 11-én tartják a település legnagyobb ünnepét, a nyárköszöntő Vargányafesztivált. Ez azért különleges, mert a falut ölelő erdőkben sok vargányagomba terem, ebből pedig kiváló ételeket készítenek - többek között erre az alkalomra is. A fesztivált részben azért rendezik, hogy a helyben lakó családok tagjai találkozhassanak egymással és egy kellemes napot töltsenek el együtt a Jaj-réten. Délelőtt ügyességi versenyeket tartanak, délben gombás ételekből készített ebédre várják a vendégeket, délután pedig a szabadtéri színpadon kulturális műsorral kedveskednek a résztvevőknek.


Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból

Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból 

A beton új generációja a jövő generációjáért.
Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok

Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Pattanások ellen természetesen

Pattanások ellen természetesen 

A legtöbb felnőttnek csak múló rémálom az a pár év, amit tinédzser korukban átéltek: zsírosodó bőr, gyulladt pattanások, mitesszerek. Vannak azonban, akik nem úszták meg ennyivel, és a pattanásos vagy a zsíros bőr visszatérő problémává vált. Nem kell azonban megijedni, erre az állapotra is találhatunk természetes megoldást.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.