10 %-ra csökkentenék az élelmiszerek áfáját

Az élelmiszerek áfájának 10%-ra történő csökkentését kezdeményezik élelmiszeripari szervezetek. Azt mondják, a 25 és a 18%-os kulcsot is mérsékelni kellene, így lehetne csak újra fellendíteni az üzletek áfa-emelés óta visszaesett forgalmát - adta hírül az atv.hu.

Ráadásul mint mondják, ezzel a feketekereskedelem is háttérbe szorulhatna. A kabinet már fontolóra vette a javaslatot: konkrét döntést októberre ígérnek.

Egyre alaposabban nézik meg a vásárlók, hogy mi kerüljön a kosárba. Azóta, hogy tavaly júliusban nőttek az áfa kulcsok az ár lett a fő szempont.

Ezt pedig már az áruházak is megérzik. Ebben az üzletben például csaknem 10%-kal esett vissza a forgalom. Azt mondják, ezt csak az áfa csökkentésével lehetne kompenzálni.

„Ha az áfa mértéke jelentősen csökkenne, ebből következően a termék árak is tudnának csökkenni és ezzel párhuzamosan a forgalom vissza tudna emelkedni” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

Élelmiszeripari szervezetek már javaslatot is tettek a csökkentés mértékére: szerintük 10%-ra kellene mérsékelni a mostani 25 illetve 18%-os kulcsokat.

„Növelhetné a magyarországi élelmiszeripari termékek iránti keresletet, hiszen alacsony fogyasztói áron juthatnának hozzá a fogyasztók ezekhez a termékekhez” – állította Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Szövetségének elnöke.

Ez lenne az egyik előnye. A hús terméktanácsnál pedig azt mondják, a feketekereskedelmet is vissza lehetne szorítani vele.

„A 25%-ban van egy vonzóerő, hogy ezt érdemes elkerülni és nem a legális utat választani, 10 %-nál már nem biztos, hogy megérné” – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hústerméktanács titkára.

A kabinet már fontolóra vette az érintett szervezetek javaslatát, a kormányszóvivő híradónknak azt mondta, a tervek között szerepel a csökkentés, ennek mértéke azonban csak októberben dől el.

„A vidékfejlesztési minisztérium most tanulmányt készít vizsgálja a lehetőségeket és majd ennek fényében döntünk a lehetséges mértékről” – állította Nagy Anna kormányszóvivő.

Szakemberek egyébként mondják: a csökkentés akár 60 milliárd forintos adóbevétel-kiesést is okozhatna, a kormány szerint viszont az új áfa kulcs miatti kiesés semmivel sem lenne nagyobb, mint az az elmaradás, amit a jelenlegi kulcsok miatti feketekereskedelem okoz az államnak. (atv.hu)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.