A hazai cukortermelés az Európai Unió 2005-ös cukorreformjának áldozatává vált, melynek elsődleges célja a 7 millió tonnás piaci többlet eltüntetése volt. Azok a gazdák, akik a lecsökkentett árak miatt nem tudták gazdaságosan továbbművelni a termesztést, és felhagytak a tevékenységgel, támogatásban részesültek a növényváltás elősegítése érdekében. Míg hazánkban a reform előtt 59 250 hektáron folyt cukorrépa termesztés, mára csupán 13 ezer hektár a betakarított termőterület. Ez együtt járt azzal is, hogy a rendszerváltás idején még működő 12 cukorgyárból mára csupán egyben folyik termelés, ami a hazai szükségletek csupán egyharmadát képes kielégíteni az itthon megtermelt répából. A többi import késztermékkel, illetve behozott cukor hazai csomagolásával van fedezve, ezért a világpiaci változások fokozottabban érvényesülnek a bolti árakban. (...)
A teljes cikket itt olvashatja. (forrás: Menedzsment Forum)