A gyógyturizmusra építik a jövőt Mátraderecskén

A gyógyvízéről és a széndioxid száraz fürdőjéről nevezetes Mátraderecskén tavaly közel 30 ezer turistát fogadtak. A faluban található panziókan "telt házas" szezont zártak.

Forgó Gábor, a község polgármestere Zalakaroshoz és Hévízhez hasonlította azokat a fejlesztési törekvéseket, amelyeket a következő tíz évben kívánnak megvalósítani Mátraderecskén.

- Ezekhez a parádi kénes vízhez hasonló, ásványi anyagokban gazdag a helyi gyógyvíz, valamint az egyetlen hazai gyógygázos száraz fürdő jó alapot szolgáltat. A Mofettában érszűkülettel, magas vérnyomással, cukor-, illetve krónikus bőrbetegséggel, csontritkulással, reumatikus bántalmakkal küzdő betegeket kezelnek, mondta el lapunknak.

Az elmúlt év augusztusától a társadalom biztosítás is támogatja a rászorultak ellátását.

Nem véletlen, hogy Mátraderecskét úgy is emlegetik, mint az Észak-Mátra különleges adottságú helyét, melyhez a kedvező klimatikus viszonyok is hozzájárulnak. Emellett közel vannak a turisták által kedvelt olyan célpontok, mint a mátrai sípályák, vagy Gyöngyös és Eger, illetve Bükkszék és Egerszalók fürdői is.

Akik a Mofettában kezeltetik magukat, legalább egy hetet el kell eltölteniük Derecskén, ahol találnak maguknak szabadidős programokat. Látnivaló is akad a faluban. Így például egy 13. századból fennmaradt vár, amelyet franciák építettek és régészetileg egyedülállónak tartják a Kárpát Medencében. A Kanázsvár egykor őrtoronyként szolgált. Ebben az évben rendbe hozzák a vár könyékét, az oda vezető utat pedig már megtisztították.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy megtalálták a község 11. századból származó Árpád-kori templomának alapjait, amelyet szeretnének feltárni és bemutatni a közönségnek. A falu a palóc hímzéseiről, a szőttesekről is nevezetes, melyeket a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet helyi népművészeti házában hagyományos szövőszékekkel készítenek. A vendégek itt ki is próbálhatják ennek a mesterségét. A termékeik bemutatására pedig műhelygalériát is létesítettek. A turisták Mátraderecskén egy palóc magángyűjteményben gyönyörködhetnek, ahol a hagyományos technológia eszközeit, a kenderfeldolgozás kellékeit, a palóc konyha berendezéseit, illetve az udvaron kenyérsütő kemencét láthatnak.

A hagyományok alapján az idén is - augusztus utolsó hetének végén - rendezik meg a Palóc-párnafesztivált a faluban, melyre több ezer érdeklődőt várnak.

Forgó Gábor azt is elmondta: az önkormányzat mindent megtesz a gyógyturizmus érdekében, hogy az odaérkező vendégek jól érezzék magukat. A falubeliek vendégszerető emberek, akik elkezdték az önellátásra való törekvések megvalósítását. Az önkormányzat a helyi munkaerőre építve több mint száz sertés neveléséről gondoskodik. Emellett 11 hektárnyi földön termelnek különböző növényeket és gombát, az idén pedig gyümölcsöst is telepítenek. Az intézmények fűtésére energiatakarékos, környezetbarát biomasszát használnak fel.

Az önellátás hatása már 2013-ban is megmutatkozik, mert a termelt javakból igyekeznek ellátni a falu lakóit, illetve a turistákat is. Mátraderecske, mint üdülőfalu biztonságos és tiszta hely. Ez az összefogásnak, a közös munkának az eredménye - erősítette meg a polgármester. - Nagy gondot fordítanak a virágosításra és az utak folyamatos karbantartására. Ebben az évben például ötmillió forintot költenek parkosítására, a falu komfortosítására. Megépítik a Mofettához vezető utat és - a korábbiakat folytatva - fából készült bútorokat helyeznek el az utcákon.

Forgó Gábor arról is elismerően beszélt, hogy sok mátraderecskei háztulajdonos újból elkezdte művelni a kertjét, melyet szívesen meg is mutatnak a vendégeknek.
A termelt élelmiszer alapanyagokból a házaknál kiváló palóc ételeket főznek és ezekhez egyedi pálinkákkal is kínálnak a turistáknak. A vendégek nagy része főleg Közép-Magyarországról, az Észak-Alföldről, Nógrád megyéből és a szlovák határon túlról érkezik pihenésre, kikapcsolódásra Mátraderecskére. A Mofettába viszont már gyógyítottak japán, svájci, angol betegeket és egyre több ukránt is.

Ebben az évben azt tervezik, hogy naponta háromszáz beteget kezelnek ott, a gyógyvizes standfürdőben pedig 20 ezer vendéget fogadnak. Bár az idén tíz vendégággyal bővítik a jelenlegi háromszázat, de a szándékaik között az is szerepel, hogy a következő években négy csillagos hotel épüljön a faluban. A vendégek vonzódását jelzi, hogy korábban Vikkend elnevezéssel 180 ingatlanból álló üdülőrészt is kialakítottak Derecskén. Ezek tulajdonosai az ország szinte minden részében laknak, de évről évre visszatérnek pihenésre az üdülőházaikba. A falu önkormányzatának nem titkolt törekvése, hogy gyógyhellyé nyilvánítsák Mátraderecskét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.