Ennek az élő hagyományokra épülő, sokféle kínálatot felvonultató programnak Békéscsaba mint a magyar kolbász fővárosa örömmel és nagy összefogással kíván jó házigazdája lenni. Ehhez alakították ki a színes programot, hogy legyen mindenkinek kedvére való elfoglaltság, enni-inni való, művészeti vagy szórakoztató élmény és az otthon maradottaknak hazavihető kolbászos vásárfia! Minden programot felsorolni is nehéz, de lesznek versenyek, amelyeken kolbászkészítésben sok száz csapat mérheti össze tudását, ügyességét iskolásként, nyugdíjasként vagy éppen a szombati 500 csapatos versenyen, illetve a vasárnapi, csabai hentesekre emlékező Krajcsó Pál-emlékprogramon. Ha valaki barátja vagy elismert készítője a töltött káposztának, jöjjön a vasárnapi szabadtéri, bográcsban készülő finomság versenyére, amelyet finom illat, csodálatos ízek és hangulat kísér! Sokan ismerkednek majd a disznóvágás sokféle hagyományával! Bemutatja a csabai hagyományokat a Csabai Kolbászklub, de lesz morva és szerb disznóvágás is, és mivel ebben az évben Mezőberény a díszvendég, ők a szlovák és német disznótorok élményét hozzák el. Az érdeklődők megismerkedhetnek Mezőberény néptáncos- és népzenei hagyományaival, a legnépszerűbb együttesek esti programjai pedig igazi csemegét kínálnak. Itt lesz a Magna Cum Laude, a Budapest Bar, a Kerekes Band, a Gringo Sztár zenekar Geszti Péterrel, a 3+2 zenekar Temerinből, Hacsek és Sajó, Abrakazabra, Lajkó Félix és Piramis párbaj, a Molnár Dixieland Band Malek Andreával és a Quimby. De Békéscsabán találkoznak a legkiválóbb határon túli magyar prímások is, így Pál István Szalonna, Lakatos Róbert, Doór Róbert, Ürmös Sándor, Mester László. Aki eljön a kolbász fővárosába, Békéscsabára 2012. október 19–22. között, élvezheti a város vendégszeretetét, sokféle kolbászt, disznótoros ételt kóstolhat meg. Tíz vendéglő kínálja a hagyományos csabai, ízes portékáját, és több tucat kistermelő és üzem kínálja a legjobb kolbászokat. Jól csúszik ehhez a 34 kiváló magyar pincészetből származó fehér-, vörös- és rosébor, de kóstolhatják a legjobb magyar pálinkákat is. A fesztivál része a nagyszabású élelmiszer-ipari és turisztikai kiállítás, amelyen mindenki beszerezheti a különleges méteres, másfél méteres füstölt vastagkolbászt! De lesz itt népművészeti és kirakodóvásár is. A városba látogatók megismerhetik a város és vidéke kulturális és építészeti hagyományát és kiváló wellnessfürdőit, lovaglási és vadászati lehetőségeit. Érdemes megnézni a Munkácsy-gyűjteményt, az Egyesült Államokból Békéscsabára visszakerült eredeti Kossuth-levelet, az evangélikus templomokat vagy a szlovák tájházat. A Csabai Kolbászfesztiválra a szervezők várják a sertéstenyésztőket, a kolbászkészítőket és mindenkit, aki szereti a kolbászt!
Épül a Kolbászudvar
2014-re készülhet el 1,3 milliárd forintos beruházással Békéscsabán a CsabaPark kolbászudvar- látogatóközpont, fesztiválcsarnok és a tematikus park. A kormány a kiemelt turisztikai beruházás százszázalékos intenzitású támogatásáról döntött, bruttó 1,3 milliárd forint értékben. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010-ben a csabai kolbász hagyományaira és a szórakoztatásra épülő élménypark megvalósítását határozta el. A park létrehozásának célja egyrészt a beruházáson keresztül a nagy hagyományokkal bíró Csabai Kolbászfesztivál és más rendezvények számára méltó helyszín biztosítása, másrészt a városba érkező vendégek számára a helyi gasztronómián, hagyományőrző, kulturális és szórakoztató programon keresztül különleges személyes élmény nyújtása, illetve a térség épített örökségének a bemutatása. A beruházás a fesztiválterületet és ennek kiegészítő létesítményeit tartalmazza. A terület központi épülete az 1500 négyzetméteres kolbászudvar- látogatóközpont. Az ide érkező turistáknak lehetőségük lesz arra, hogy interaktív programon keresztül átéljenek egy hagyományos, falusi disznóvágást és kolbászkészítést, elfogyasszák és megvásárolhassák az elkészített termékeket, majd megtekintsék a kolbászkészítés történetét bemutató kiállítást. A fejlesztés másik nagy szegmense a 2800 négyzetméteres fesztiválcsarnok, amely kisebb-nagyobb események helyszínéül szolgál, illetve alkalmas lesz interaktív bemutatók, vásárok és egyéb rendezvények megszervezésére. Kialakítanak egy kreatív, ügyességi és egyedi elemekkel ellátott, 2500 négyzetméteres tematikus parkot, ahol a gyermekek játékos módon ismerkedhetnek meg az ételkészítés folyamatával és a magyaros különlegességekkel. A kivitelezés a tervek szerint 2013. II. negyedévében kezdődik el, a látogatók a tervek szerint 2014 közepére vehetik birtokba a kialakított létesítményt.