Biztonságot ad a több lábon állás

Csaknem húsz éve működik Magyarországon a Green Travel, amely tavaly már 10 milliárd forintos árbevételt ért el. A cégcsoport terveit Göktas Merdol, a Green Travel ügyvezetője osztotta meg velünk.

Kezdjük némi történeti áttekintéssel.

1995-ben kezdte meg működését a Green Travel Magyarországon, és 2002-ig csak beutaztatással foglalkoztunk, elsősorban Törökországból. Ekkor indultunk a kiutazóprogramokkal, később létrehoztuk a Green Air charterbrókercéget és a saját értékesítő irodákat üzemeltető Green Holidayst. Külföldön is terjeszkedtünk, ma már a Green Travel ott van Olasz- és Csehországban. Tavaly több mint 50 ezer főt utaztattunk be Közép-Európába.

Terveznek további fejlesztéseket?

Az USA-ban nyitottunk irodát a minap, onnan is megkezdjük a közép-európai térségbe a beutaztatást. Elsősorban háromhetes Budapest–Bécs–Prága–Drezda körutakat kínálunk, de az árualapba bekerültek a cseh és magyar gyógyturisztikai ajánlatok is.

A kiutazásban milyen eredményeket értek el?

Az indulás óta folyamatosan nő a forgalmunk, sőt: a válság évei alatt még duplázni is tudtunk. A fő desztinációnk természetesen Törökország, de 2014-ben már öt görög szigetre, Máltára, Egyiptomba, Észak-Ciprusra és Bulgáriába is szervezünk üdüléseket. A Török Riviéra mellett az Égei-tenger partvidékét, Bodrum környékét is programozzuk. Az idei már a harmadik olyan főszezon lesz, amikor mindennap indul charterjáratunk a Török Riviérára. Sikeresnek mondható a Debrecenből indított török charterjáratunk is, hiszen idén már az ötödik szezont kezdjük onnan. Idei újdonság viszont, hogy a görög Zakynthos szigetére is eljuthatnak velünk a cívisváros lakói. Tavaly leszerződtünk a Pullmantur hajóstársa- sággal, így immár hajóutakat is kínálunk. Olyan újdonsággal is kirukkolnak, amelyet régóta vártak az utazók... Valóban, több évtizede nem volt charter- járat Budapestről Dubrovnikba, mi most a Travel Service gépét béreltük ki az útvonalra, és a horvát tengerpart egész területét kínáljuk. A Green Travelnél négyfős horvát referatúrát hoztunk létre a piacot jól ismerő szakemberekkel, az ő szakértelmük garantálja a megfelelő árualapot és a gördülékeny üzemelést. A csapatot a Kompas volt kiutaztatási igazgatója, Balázs Zseljko vezeti.

Mit lehet tudni a horvát árualapról?

A charterjárat július elsejétől augusztus 26-ig repül, keddi napokon. Alapvetően csomagajánlatokat kínálunk szállodai vagy apartmanos elhelyezéssel, transzferrel, de csak repülőjegy-vásárlására is lehetőség van. Aki szállodai csomagot foglal, annak ingyenes, magyar nyelvű dubrovniki városnézést adunk ajándékba. A járat utasainak a boszniai Neumtól a montenegrói Herceg Noviig terjedő partszakaszon található üdülőhelyeken kínálunk szállásokat. Gondoltunk azokra is, akik autóval kelnének útra, ők a teljes horvát tengerparti kínálatból válogathatnak.

Hogy jött az ötlet?

Beutaztatással is foglalkozunk, és tavaly 7000 török utasunk volt, akiket balkáni körutazásra vittünk. Mivel az idén már 9200 főt tervezünk utaztatni ezen az útvonalon, gondoltuk, hogy a kiutaztatással is megpróbálkozunk. A tevékenységeink közötti szinergiákat így tudjuk a legjobban kihasználni.

Sokan meglepődtek, amikor megjelent a hír a Green Outlet indulásáról...

Pedig nincs ebben semmi meglepő: stra- tégiai együttműködést kötöttünk az Indulhatunk.hu-val, és ennek keretében létrehoztunk egy országos értékesítési portált, amelynek segítségével az értékesítő partnereink nagyon jó áron tudnak foglalni színvonalas belföldi szállodákat. Így a partnerirodáink még teljesebb körűen tudják kiszolgálni az utasokat, nemcsak külföldi nyaralásokkal, hanem belföldi programokkal is.

Tehát továbbra is a klasszikus tour- operátor modellt követik?

Mindenképpen! A jövőben is túlnyomórészt az 500-550 aktív viszonteladó partnerünkön keresztül értékesítjük az árualapot. A honlapunkon például csak informálódni tud az utas, ha foglalni akar, akkor a partnerekhez irányítjuk őket. Hamarosan elkezdjük az országos viszonteladói hálózat megerősítését: Green Pontokat hozunk létre a vidéki városokban, egységes arculattal, központi támogatással. Budapesten pedig a franchise-hálózatot fogjuk erősíteni.

Mit vár az idei nyári szezontól?

Tavaly 25-30 százalékkal bővült a kiutasforgalmunk, idén hasonló növekedésre számítok, ennek megfelelően év közben várhatóan emelni fogjuk a vagyoni biztosítékunkat a jelenlegi 880 millióról egymilliárd forintra.

A budapesti Utazás Kiállításon idén több mint 500 négyzetméteres standdal, ötven török és észak-ciprusi szálloda képviselőjével és a Mini Clubunk játszóházával mutatkozunk be.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.