A kötetet Módos Magdolna és Olay Csaba fordította.
"Könyvemben a borról mint a filozófia egyik kísérőjéről beszélek, a filozófiáról pedig mint a bor egyik melléktermékéről. Véleményem szerint a bor kitűnő kísérője az ételnek, de még jobb társa a gondolkodásnak - vall kötetének Prelúdiumában Roger Scruton (68) angol filozófus, esztéta, esszéista, a kortárs brit konzervatív gondolkodás meghatározó alakja, akit a "lázadó konzervatív" jelzővel is illetnek.
A szerző meggyőződése szerint, "ha a bor társaságában elmélkedünk, idővel nemcsak isszuk a gondolatokat, de kortyonként gondolkodunk".
"A bor tápanyag, ahogyan egy-egy gondolat is az. Ami pedig az életet illeti, a bor a gondolat próbája, a hosszú távú szellemi hatást előrevetítő kóstolgatás. A megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő társaságban elfogyasztott bor az elmélkedéshez vezető út és a béke előhírnöke" - fejtegeti a szerző, aki ír arról, hogy miként oldották meg az alkoholproblémákat az ókori társadalmak, amelyek a vallási szertartások kellékévé tették az italt.
"Ily módon egy isten megtestesülésének tekintették, és a rendbontó viselkedést az isten - nem a hívő - tetteként marginalizálták. Ez sikeres lépésnek bizonyult, mivel sokkal könnyebb jó útra téríteni egy istent, mint egy embert. Idővel a szertartás, az ima és a teológia fegyelme folytán a kezdetben orgasztikus célokat szolgáló bor fokozatosan megszelídült; előbb az olümposzi istenek előtti ünnepélyes boráldozattá, majd a keresztény eucharisztiává, a szentséggel való ama rövid találkozássá vált, amelynek célja a megbékélés" - mutat rá Roger Scruton.
Mint kifejti, az ókori világ nem csupán a vallási szertartást kínálta megoldásként. Léteztek világi lakomák, szümposzionok is. "A görögök nem zárták ki az italt a társadalom életéből, inkább újfajta társadalmat építettek köré. Az persze nem a vodkához vagy a whiskyhez hasonló erős ital volt. Épp csak annyira volt erős, hogy fokozatosan ellazítsa a végtagokat, és feloldja a gátlásokat, aminek hatására az ember mosolyogva néz a világra, a világ pedig visszamosolyog rá" - fejtegeti a filozófus.
A kötet első fele az Iszom címet viseli, amelyben a filozófus ír "bűnbeeséséről", amikor első ízben adatott meg számára egy kitűnő évjáratú francia bor "elmondhatatlan" élménye.
"Éreztem, hogy beleszeretek - nem a zamatába, a növénybe, vagy valami kábítószerbe, hanem Franciaország egy megszentelt darabkájába" - idézi fel élményeit Roger Scruton, aki a Le Tour de France címet viselő fejezetben Franciaország különböző borvidékeiről ír, de hírt ad "más tájak", így a Közel-Kelet és az Egyesült Államok borairól is. A könyv második felében, amely a Tehát vagyok címet viseli, a Tudat és a lét kérdéseit boncolgatja a szerző. Ír a bor jelentéséről, hatásairól és "kognitív" státusáról, ahogy a mértékletességről is. A Kifogások és nyafogások című fejezetben például azt ecseteli, hogy a 19. században nem a politikusok, hanem a magánszemélyek tűzték zászlajukra az iszákosság elleni küzdelmet, és köztük sokakat olyan indulat mozgatott, amellyel "ritkán találkozunk manapság, amikor a társadalmi problémák megoldása állam bácsira" hárul.
"A viktoriánus Anglia jótét lelkeit nemcsak a lepusztult alkoholisták látványa zavarta a városok járdáin, hanem az is, hogy tudták, ennél sokkal több ember iszik otthon, akik boldogan emelgetik poharukat, és bűnük a nyilvánosság számára láthatatlan marad" - ecseteli a filozófus.
A Mit mivel igyunk című fejezetből viszont az derül ki, hogy minden borhoz létezik Platón "megfelelő" dialógusa. Egy finom claret kényelmes tempóban visz át Az államon", (…) a Törvényeknek előnyére válik egy erőteljes burgundi, amely "bátorítja egyes részek kihagyására irányuló, óhatatlanul felmerülő vágyunkat, sőt engedélyt is ad rá". Arisztotelész Metafizikájánál viszont a víz az egyetlen szóba jövő lehetőség. "Lenyelni a valaha írt legszárazabb könyvet - sok folyadékot követel, és egy spártai osztag attitűdjét, miközben legyűröd a szavakat" - vélekedik Roger Scruton, aki Hamvas Béla (1897-1968) magyar író és filozófus, A bor filozófiája - Magyarország borvidékeinek térképével című műve kapcsán kitér a hazai borokra is. Így az 1998-as villányi Pinot Noir-t a kisebb burgundik "hiteles versenytársának" nevezi, s mint a könyvből kiderül, a szerző a szekszárdi Cabernet Franc 2000-es évjáratának egy palackjával öblítette le szomorúságát, amelyet akkor érzett, amikor Roger Scruton megtudta, hogy nem ő az első filozófus, aki könyvet írt a bor filozófiájáról. (MTI)
Egy filozófus borkalauza
(MTI) - Az Akadémiai Kiadó gondozásában látott napvilágot az angol konzervatív gondolkodó, Roger Scruton Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauza című kötete, amelyet szerdán mutattak be a sajtó képviselőinek.
![Egy korty Ázsia reggelire](https://turizmusonline.hu/i/b/4/4/1/a/9/2/b/d/b/2/9/2/9/a/2/2/7/2/a/nincs-cim_md.jpeg)
Egy korty Ázsia reggelire
Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
![Művészet és vendéglátás a Káli-medencében](https://turizmusonline.hu/i/a/9/9/e/d/1/0/c/3/5/2/2/e/3/6/c/1/d/d/6/muveszet-es-vendeglatas-a-kali-medenceben_md.jpg)
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
![Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?](https://turizmusonline.hu/i/7/0/9/4/4/a/c/3/3/7/9/e/1/0/7/b/b/6/d/3/hamis-hotelertekelesek-mit-tehetunk-a-csalok-ellen_md.jpg)
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
![Szállodatörténelmet ír a Hunguest](https://turizmusonline.hu/i/6/4/4/b/f/9/0/4/c/5/c/c/1/9/9/d/7/5/b/b/szallodatortenelmet-ir-a-hunguest_md.jpg)
Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
![Ráborították az asztalt a Bookingra](https://turizmusonline.hu/i/b/b/6/2/9/2/e/0/7/3/9/3/7/1/a/b/3/6/a/f/raboritottak-az-asztalt-a-bookingra_md.jpg)
Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
![Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban](https://turizmusonline.hu/i/f/7/4/5/5/b/b/1/6/4/d/0/1/6/5/b/a/6/6/7/kiemelkedo-vendegforgalom-a-videki-furdovarosokban_md.jpg)
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
![A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése](https://turizmusonline.hu/i/0/b/e/6/a/4/0/b/8/a/7/7/e/c/6/a/9/8/4/3/a-30-millios-gyemantgyuru-rejtelyes-eltunese_md.jpg)
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
![Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten](https://turizmusonline.hu/i/e/9/8/b/0/2/0/d/0/1/0/8/d/8/1/8/c/3/d/9/nyaron-nyilik-a-kimpton-hotels-elso-szallodaja-budapesten_md.jpg)
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
![Vendégélmény fokozása az AR segítségével](https://turizmusonline.hu/i/7/e/e/6/7/5/8/a/4/a/d/1/5/5/4/3/7/4/9/3/vendegelmeny-fokozasa-az-ar-segitsegevel_md.jpg)
Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
![Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata](https://turizmusonline.hu/i/3/a/0/d/2/2/6/3/5/a/4/d/1/4/1/b/6/7/5/e/rangos-nemzetkozi-dijat-nyert-a-hunguest-hotels-arculata_md.jpg)
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata
A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
Interjú
![Nagybor vagy semmi](https://turizmusonline.hu/i/7/d/c/8/2/5/2/9/8/0/0/a/5/0/4/e/7/9/6/6/nincs-cim_md.jpg)
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
![Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk](https://turizmusonline.hu/i/1/6/0/e/f/6/7/d/c/0/f/3/2/3/f/e/3/d/1/7/nincs-cim_md.jpg)
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
![Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban](https://turizmusonline.hu/i/5/d/4/9/9/4/1/3/f/3/f/f/4/7/6/d/3/b/6/2/lisa-sigl_md.jpeg)
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.