Kusturica álmodta meg az épülő boszniai városkát

Már látogatható az Emir Kusturica filmrendező megálmodta Andricgrad (Andric város) főutcája. Ivo Andric Nobel-díjas író emlékére épülő városka avatója 2014 nyarán lesz.

Az észak-boszniai Visegradon, Ivo Andric (1892-1975) irodalmi Nobel-díjas Híd a Drinán című regényének színhelyén két éve kezdődött az építkezés, amelynek kezdeményezője és megálmodója Kusturica világhíres boszniai szerb filmrendező. 2011-ben volt ugyanis 50 éve, hogy az író megkapta a Nobel-díjat, és 2012-ben ünnepelték Andric születésének 120. évfordulóját.

Kusturica a főutca avatásakor az év végén azt mondta a Glas Srpske című boszniai lapnak, hogy 2014. június 28-án, Vidovdankor (Szent Vitus napján) átadják a teljesen felépített Andricgradot, amellyel nemcsak emlékművet állítanak a Nobel-díjas írónak, hanem egy új, izgalmas turisztikai célpontot is létrehoznak.

A Vidovdan a szerb ortodox egyház nagy ünnepe és az 1389-es rigómezei csata évfordulója, emellett ez a nap "vörös fonalként" húzódik végig a szerb történelmen, mert például 1914. június 28-án lett merénylet áldozata Szarajevóban Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse, 2001-ben pedig ezen a napon adták ki Slobodan Milosevicet a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Andricgrad Mala Bosna nevű főutcáján már működik a telefontársaság központja, a bank, a posta, a polgármesteri hivatal - neoklasszicista stílusú épületben -, emellett van már pékség, söröző, ékszerész, könyvesbolt és gyógyszertár is. Épül a könyvtár, amely Andric nevét viseli majd, csakúgy, mint az irodalmi intézet és a szépművészeti akadémia. Lesz egyetemi campus is, ahová a világ minden tájáról várnak hallgatókat.

A tervek szerint a legkorszerűbb filmszínházat készítik el, az épülő kőszínház pedig 350 férőhelyes lesz. A tervezett városátadón opera-ősbemutatót tartanak, jövőre Kusturica színpadra állítja a Híd a Drinán történetét. Emir Kusturica az új operát a párizsi Chatelet és a velencei La Fenice operaházzal együttműködésben rendezné meg. A színház megépítésével ez lesz az egyetlen teátrum Visegrad és Szarajevó között - jegyezte meg Kustrurica.

Ivo Andric Híd a Drinán (Na Drini cuprija) című regényének főszereplője a híd. A híd a maradandóság, egyben a műalkotás jelképe a regényben, amely az ember küzdelmét ábrázolja az elemi és a történelmi csapásokkal szemben. Az író Visegradon nőtt fel anyai ági rokonainál, a házból rálátott a török kori hídra, és gyermekkorában sok mesét hallott a helyiektől az átkelő történetéről. A hidat Szokolovics Mehmed nagyvezír megrendelésére egy olasz mester építette 1571 és 1577 között.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.