Az erdélyi lány családjánál odahaza szombat reggel hagyomány volt, hogy a nagyi kenyeret és foszlós kalácsot, szilvás lepényt, ordás lepényt sütött a kemencében. Ő volt egyben a falu szakácsa-cukrásza, így minden jeles alkalomra ő készítette a finomságokat. A kisunoka pedig mindig ott sürgött-forgott körülötte...
Tészták, perecek, összetevők
Aztán úgy alakult, hogy 19 évesen egy pékségben eladó lett. Azonban amint tehette, hátrament a műhelybe, próbált tésztát dagasztani, perecet formázni. Sokszor már akkor is boldog volt, ha a pékek megengedték, hogy ő mérhesse össze az alapanyagokat. Magyarországra kerülve dolgozott több étteremben is, mindig annak örült a legjobban, ha a desszertpályára osztották be.
Egy erdélyi magyar lány révbe ér
2009-ben járt először Portugáliában, amikor megismerkedett a barátjával, akihez később hozzáment. Azóta többször is visszalátogatott néhány hétre, tavaly júniusban azonban már oda is költözött. Előtte, az utóbbi években óceánjáró hajón dolgozott, idegenvezetőként sok helyen megfordult. Úgy érezte, ideje valahol letelepedni, és mivel a férje munkája miatt Magyarország nem jöhetett szóba, így Erika költözött az ő hazájába.
Leves, rántott hús a cukrászda kínálatában
Amikor először járt Portugáliában, meglepődve látta, mennyire „szegényes” a választék, milyen sokan nem ismerik a cukrászdát, egész másképp gondolkodnak róla, mint mi, magyarok. Igaz, minden sarkon található úgynevezett „pastelaria”, ahol péksüteményt, szendvicset, rántott húsos zsömlét, sós pitéket és leveseket, illetve cukrászsüteményeket, kávét és egyéb italokat árulnak. De ez nem az a békebeli hangulatot árasztó, beülős, kávézgatós, sütizős találkozóhely.
A tojásos sárga krém az Isten
A portugálok nagyon édesszájúak, de a süteményeik túl édesek, mivel többnyire tömény tojásos sárga krémmel töltöttek. A hagyományos születésnapi tortájuk sima piskóta egy réteg ilyen sárga krémmel töltve, kívülről is sárgán vibrál. Van csokitortájuk, amely ugyancsak más, mint az általunk ismert, illetve kedvelik a keksztortát, amely háztartási keksz kávéba mártva, tojássárgás vajkrémmel rétegezve. Minden sarki boltban találhatók fánkok, piskótatekercsek, ugyancsak sárga krémmel töltve.
Somlói, Gundel-palacsinta és csokitorta is
A most megnyitásra kerülő üzletre Erika egy online hirdetőportálon talált rá. Parede egy tengerparti kis település, a cukrászda központi, jó helyen lesz. A nyitást március 2-ára tervezi, jelenleg gőzerővel folynak a felújítási munkák, és a megnyitó napján már lesz krémes, isler, dobostorta, csokitorta (ahogy mi, magyarok szeretjük), somlói és Gundel-palacsinta is. Emellett lesznek francia jellegű sütemények is, gyümölcsös finomságok, néhány, saját recept alapján készült édesség és cukormentes desszert. Erika kézműves csokoládét, illetve pár bonbonfélét is készít, de ezek a nagy meleg és a magas páratartalom miatt csak időszakos jelleggel szerepelnek majd a választékban.