Főzzünk a skótok kedvencével!

A skótok több mint 30 éve esküsznek a Famous Grouse whiskyre, amit előszeretettel használnak ízletesebbnél ízletesebb fogások elkészítéséhez is.  

Ahhoz, hogy a lágy ital valóban megfelelő legyen, elengedhetetlen, hogy legalább három évig álljon ugyanabban a tölgyfahordóban. Ezt Skóciában törvény szabályozza, és a whisky nem nevezhető addig scotchnak, amíg le nem járt a három esztendő.

Azonban hordó és hordó közt is van különbség. A whisky ízének nagy részét a fa adja, és magától értetődő, hogy minél jobb a fa, annál magasabb minőségű a whisky. A The Famous Grouse fogyasztóinak szerencséjére, a blendbe kerülő házasítatlan malátawhiskyk az érlelés éveit a rendelkezésre álló egyik legjobb fában töltik. A blendelők hírhedtek a szakmában az igényes hozzáállásukról (a riválisok szerint ez inkább finnyáskodás), mert ragaszkodnak a kapható legjobb sherry- és bourbon ízű hordókhoz. Semmit sem bíznak a véletlenre, és az érlelődő whiskyt rendszeresen ellenőrzik. Az eredmény? Példa nélküli lágyság és íz mélység, ahol egyetlen csepp sem tartogat érdes jegyet. Már csak ebből kifolyólag is harmonikusan illeszkedik hús- és halételekhez egyaránt.

Íme néhány különleges recept a méltán híres fajdkakasos whisky erejével, jó étvágyat!

The Famous Grouse nyári steak

Bélszínsteak vízitorma- és rukkolasalátán, grillezett sült cukkini körettel, kéksajtos-pesztós dresszinggel

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 x 170 g bélszínsteak
  • egy löttyintésnyi The Famous Grouse
  • kősó és frissen őrölt feketebors

A salátához:

  • ½ csomó spárga
  • 100 g rukkola
  • 100 g vízitorma
  • ½ finoman szelt vöröshagyma
  • 1 kisebb avokádó, szeletelve
  • 2 paradicsom, szeletelve
  • 2 teáskanál aprított metélőhagyma
  • 2 teáskanál reszelt parmezán sajt
  • só és frissen őrölt feketebors
  • 15 ml olívaolaj a tálaláshoz

A kéksajtos-pesztós dresszinghez:

  • 30 ml olívaolaj
  • 50 g finoman reszelt parmezán sajt
  • 25 g kéksajt
  • 25 g bazsalikom
  • 1 evőkanál pirított fenyőmag
  • egy csipet só és frissen őrölt feketebors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C -ra (gázsütőn a 6-os fokozat). A saláta elkészítéséhez a spárgát lobogó vízben blansoljuk két percig, majd öntsük le róla a vizet és folyassunk rá ezúttal hideget, hogy kihűljön. Keverjük össze a saláta hozzávalóit egy nagy tálban, aztán csöpögtessük rá az olívaolajat.

A kéksajtos-pesztós dresszing elkészítéséhez tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, vagy turmixgépbe és turmixoljuk egyenletesre. Adjunk hozzá még olívaolajat, ha túl sűrű az állaga.

Hosszában vágjuk félbe a cukkíniket és dörzsöljük be a belső részét pár csepp olívaolajjal. Melegítsünk fel tűzforróra egy grillserpenyőt, majd helyezzük bele a cukkíniket a vágott felükkel lefelé, és süssük három percig. Fordítsuk meg a zöldséget, és süssük még két percig. Fűszerezzük a steaket sóval és borssal. Melegítsük fel a serpenyőt tűzforróra és hagyjuk benne a steakeket oldalanként egy-egy percre. Vegyük le az edényt a tűzről, adjuk hozzá a The Famous Grouse-t, majd forgassuk meg. Dobjuk be a serpenyőt a sütőbe 5 percre, hogy közepesen átsült steaket kapjunk. Vegyük ki a húst a sütőből, takarjuk le egy tányérral és hagyjuk állni 3 percig.

Tálaláshoz helyezzük a félbevágott cukkíniket a tányérok egyik oldalára, és tegyünk rá salátát. A steaket helyezzük a saláta mellé és díszítsük a dresszinggel.

Pisztráng narancsos-édesköményes bevonatban

Hozzávalók négy fő részére:

  • 3 evőkanál finom, száraz panírmorzsa
  • ½ teáskanál édesköménymag, durvára aprítva
  • ½ teáskanál finoman reszelt friss narancshéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 szivárványos pisztrángfilé
  • 4 teáskanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál The Famous Grouse
  • só és frissen őrölt feketebors

A tálaláshoz (opcionális)

  • brokkoli és mandulasaláta crème fraîche (ha boltban nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük)dresszinggel
  • párolt újburgonya

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőben 7-es fokozat). A bevonat elkészítéséhez keverjük össze egy kis edényben a panírmorzsát, az édesköménymagokat, a narancshéjat, egy evőkanál olívaolajat, ¼ teáskanál sót és ¼ teáskanál borsot, amíg jól eloszlik.

Fűszerezzük a pisztrángfiléket. Egy kis edényben keverjük össze a mustárt a Famous Grouse whiskyvel. A maradék olívaolajjal vékonyan kenjünk be egy lapos tepsit, majd helyezzük rá a pisztrángfiléket bőrös oldallal lefelé, és szórjuk be egyenletesen a mustáros-whiskys keverékkel. Hintsük be a filéket a panírmorzsás keverékkel, hogy mindegyikre egynegyed rész jusson. Tegyük be a pisztrángot 8-10 percig a sütőbe, amíg átsül.

Igény szerint tálaljuk brokkolis-mandulás salátával, crème fraîche dresszinggel és párolt újburgonyával.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.