Ahhoz, hogy a lágy ital valóban megfelelő legyen, elengedhetetlen, hogy legalább három évig álljon ugyanabban a tölgyfahordóban. Ezt Skóciában törvény szabályozza, és a whisky nem nevezhető addig scotchnak, amíg le nem járt a három esztendő.
Azonban hordó és hordó közt is van különbség. A whisky ízének nagy részét a fa adja, és magától értetődő, hogy minél jobb a fa, annál magasabb minőségű a whisky. A The Famous Grouse fogyasztóinak szerencséjére, a blendbe kerülő házasítatlan malátawhiskyk az érlelés éveit a rendelkezésre álló egyik legjobb fában töltik. A blendelők hírhedtek a szakmában az igényes hozzáállásukról (a riválisok szerint ez inkább finnyáskodás), mert ragaszkodnak a kapható legjobb sherry- és bourbon ízű hordókhoz. Semmit sem bíznak a véletlenre, és az érlelődő whiskyt rendszeresen ellenőrzik. Az eredmény? Példa nélküli lágyság és íz mélység, ahol egyetlen csepp sem tartogat érdes jegyet. Már csak ebből kifolyólag is harmonikusan illeszkedik hús- és halételekhez egyaránt.
Íme néhány különleges recept a méltán híres fajdkakasos whisky erejével, jó étvágyat!
The Famous Grouse nyári steak
Bélszínsteak vízitorma- és rukkolasalátán, grillezett sült cukkini körettel, kéksajtos-pesztós dresszinggel
Hozzávalók 2 fő részére:
- 2 közepes cukkini
- 2 x 170 g bélszínsteak
- egy löttyintésnyi The Famous Grouse
- kősó és frissen őrölt feketebors
A salátához:
- ½ csomó spárga
- 100 g rukkola
- 100 g vízitorma
- ½ finoman szelt vöröshagyma
- 1 kisebb avokádó, szeletelve
- 2 paradicsom, szeletelve
- 2 teáskanál aprított metélőhagyma
- 2 teáskanál reszelt parmezán sajt
- só és frissen őrölt feketebors
- 15 ml olívaolaj a tálaláshoz
A kéksajtos-pesztós dresszinghez:
- 30 ml olívaolaj
- 50 g finoman reszelt parmezán sajt
- 25 g kéksajt
- 25 g bazsalikom
- 1 evőkanál pirított fenyőmag
- egy csipet só és frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C -ra (gázsütőn a 6-os fokozat). A saláta elkészítéséhez a spárgát lobogó vízben blansoljuk két percig, majd öntsük le róla a vizet és folyassunk rá ezúttal hideget, hogy kihűljön. Keverjük össze a saláta hozzávalóit egy nagy tálban, aztán csöpögtessük rá az olívaolajat.
A kéksajtos-pesztós dresszing elkészítéséhez tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, vagy turmixgépbe és turmixoljuk egyenletesre. Adjunk hozzá még olívaolajat, ha túl sűrű az állaga.
Hosszában vágjuk félbe a cukkíniket és dörzsöljük be a belső részét pár csepp olívaolajjal. Melegítsünk fel tűzforróra egy grillserpenyőt, majd helyezzük bele a cukkíniket a vágott felükkel lefelé, és süssük három percig. Fordítsuk meg a zöldséget, és süssük még két percig. Fűszerezzük a steaket sóval és borssal. Melegítsük fel a serpenyőt tűzforróra és hagyjuk benne a steakeket oldalanként egy-egy percre. Vegyük le az edényt a tűzről, adjuk hozzá a The Famous Grouse-t, majd forgassuk meg. Dobjuk be a serpenyőt a sütőbe 5 percre, hogy közepesen átsült steaket kapjunk. Vegyük ki a húst a sütőből, takarjuk le egy tányérral és hagyjuk állni 3 percig.
Tálaláshoz helyezzük a félbevágott cukkíniket a tányérok egyik oldalára, és tegyünk rá salátát. A steaket helyezzük a saláta mellé és díszítsük a dresszinggel.
Pisztráng narancsos-édesköményes bevonatban
Hozzávalók négy fő részére:
- 3 evőkanál finom, száraz panírmorzsa
- ½ teáskanál édesköménymag, durvára aprítva
- ½ teáskanál finoman reszelt friss narancshéj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 szivárványos pisztrángfilé
- 4 teáskanál dijoni mustár
- 2 teáskanál The Famous Grouse
- só és frissen őrölt feketebors
A tálaláshoz (opcionális)
- brokkoli és mandulasaláta crème fraîche (ha boltban nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük)dresszinggel
- párolt újburgonya
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőben 7-es fokozat). A bevonat elkészítéséhez keverjük össze egy kis edényben a panírmorzsát, az édesköménymagokat, a narancshéjat, egy evőkanál olívaolajat, ¼ teáskanál sót és ¼ teáskanál borsot, amíg jól eloszlik.
Fűszerezzük a pisztrángfiléket. Egy kis edényben keverjük össze a mustárt a Famous Grouse whiskyvel. A maradék olívaolajjal vékonyan kenjünk be egy lapos tepsit, majd helyezzük rá a pisztrángfiléket bőrös oldallal lefelé, és szórjuk be egyenletesen a mustáros-whiskys keverékkel. Hintsük be a filéket a panírmorzsás keverékkel, hogy mindegyikre egynegyed rész jusson. Tegyük be a pisztrángot 8-10 percig a sütőbe, amíg átsül.
Igény szerint tálaljuk brokkolis-mandulás salátával, crème fraîche dresszinggel és párolt újburgonyával.
Forrás: Élelmiszer Online