Ottjártunkkor még nem tudhattuk, nemcsak mi csodáltuk a ház séfje, Barna Ádám szakmai tudását, hanem a 2016. évi Gault&Millau Magyarország étteremkalauz is őt választotta az év felfedezettjének. És ha már szó volt a topgasztronómiai kalauzról, maradjunk is e témánál. Hiszen első előadónk a kiadvány főszerkesztője, Molnár B. Tamás volt, aki dicsérte a 2015-ben tesztelt hazai éttermeket, szerinte ritka jó évet zár idén a hazai topvendéglátás. Igaz, tömörödik az élvonal, azaz kevés a legmagasabb ponttal értékeltek száma (mindössze egy étterem kapott 17 pontot, azaz három szakácssapkát), viszont a 16 pontosok tábora (ami két
A Danubius-lánc egyik zászlóshajójának, az ötcsillagos Hilton Budapest lobbijának teljes átépítése volt programunk következő témája. Amely ráadásul nem akárhogy zajlott a nyári csúcsidőben: közben végig nyitva volt a szálloda,. A várbeli tophotel felújításának munkálatait, mint Bakody Katalintól, a JAB Csoport magyarországi képviseletének vezetőjétől megtudtuk, Goddhard Littlefair londoni belsőépítész tervei alapján végezték, ehhez választottak megfelelő hangulatú textileket a JAB kínálatából. Londoni oldalról elvárás volt a lángállóság, kopásállóság, speciális kezelési tulajdonságok. Sok-sok bársonyt rendeltek, és még annál is több párnát a lobbiba: 156 darabot. „A párnáinkat naponta megszámoljuk, miközben gyönyörködünk bennük” – fűzte mindehhez hozzá viccesen Árvai Zoltán, a Hilton Budapest igazgatója. Majd a felújítási munkák gyakorlati menete kapcsán elmondta, ideiglenesen egy különtermet alakítottak ki, ahol az Executive lounge-ot, a Guest relationst, valamint a recepciót rendezték be. A teljes átalakítás célja az volt, hogy a meglévő adottságok figyelembevételével olyan végeredmény szülessen, mintha egy új szálloda épült volna. A JAB segítségével mintaszobákat is berendeztek, sőt mintafolyosót is kialakítottak, és elkezdődött a szobák felújítása is. Új, elegáns szövetek kerültek a helyiségekbe, és alapvetően fehér lett, párnával ölelve a várbeli Hiltonban a színvilág. Lukács Csaba, lapunk állandó szerzője szerepelt ez évi utolsó programunk záró előadójaként. Nemrégiben érkezett vissza a magyar–horvát, szerb–horvát határról, ahol a menekülthelyzetről tapasztaltak alapján elmondta, a magyar határ védelmével megbízott szervek vezetői a határ közelében foglaltak maguknak szállást, általában 20-30 százalékos engedményt kaptak a listaárból, cserébe olyan időszakban is száz százalékban üzemelt az igénybe vett jó néhány ház, amikor amúgy a holt szezon beálltával negyedannyi vendég sem tölti meg a hoteleket. Alkoholt nem fogyasztottak, szaunát, masszázst sehol nem vettek igénybe, ellenben kávéból és energiaitalból tetemes mennyiség fogyott.
Csaba folyton a háborús, kritikus övezeteket járva a következőket állapította meg. Az érdekli ilyen esetben a média és a hatóságok embereit: van-e forró víz, gyors internetcsatlakozás, szénsavmentes vízből bőséges ellátmány, a szobában többféle csatlakozási lehetőség, konnektorok, akkuk telefonok stb. feltöltéséhez. És fontos számukra még a bőséges reggeli (hiszen utána egész nap nem jutnak általában ennivalóhoz).