Gömörszőlős, az "érzékeny" úti cél

Az idei esztendő első öt hónapjában sok turista fordult meg Gömörszőlősön, telt ház volt a szálláshelyeken - tudtuk meg Gyulai Ivántól, az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatójától.

A putnoki dombság aljában levő, mindössze hetven lakosú kis településen megőrizték a paraszti építészet és a gazdálkodási kultúra értékeit. Az ország egyik legszebb öko-falujában évente 2500-3000 turista fordul meg. A település olyan, mint egy parányi "mese birodalom", köszönhetően a közös összefogásnak, a lakók szorgalmának és az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársainak. Ők immár közel két évtizede járnak Gömörszőlősre, ahol vizsgálják, értékelik a fenntartható fejlődés lehetőségeit. Gyulai Iván igazgató a Turizmus Online-nak elmondta, hogy konkrét program alapján dolgoztak és megállapították: a szegénység okozta kényszer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy úgy maradt meg ez a falu, ahogy ma is látható. 

Az elmúlt években az intézet munkatársai azt a célt tűzték maguk elé, hogy piacot teremtenek az itt élőknek. Ennek három fő eleme volt: a kézművesség erősítése, a bio-élelmiszerekhez szükséges alapanyagok előállítása, valamint a speciális turisztikai szolgáltatások meghonosítása. Elsősorban olyan vendégcsoportokat fogadnak, akik a fenntartható életmódra törekszenek, nekik előadásokat is tartanak a témában.

Gömörszőlős úgynevezett "érzékeny" turisztikai célpont, tudtuk meg, ahol nem lehet tömegturizmusban gondolkozni.

Az elmúlt közel két évtizedben hat nagyobb pályázaton vettek részt sikerrel, kétszáz millió forint támogatást nyertek el fejlesztésekre, melyek zöme kapcsolódott a turizmushoz. A legutóbbi projektet június 15-én zárták. Olyan oktató- és információs központot alakítottak ki, ahol étterem, konyha, konferencia terem és 28 szálláshely várja a vendégeket. A házban környezetbarát és energiatakarékos infrastruktúrát működtetnek. Egy biogazdaságot is kialakítottak, amely segít ellátni az érkező vendégeket élelmiszer alapanyagokkal. Emellett bemutató gazdaságként is működik, ahol igyekeznek megóvni a tájra jellemző fajtákat. A régi gyümölcsöst is kezelik, hogy a kultúrtájat és az ott található védett növényeket megőrizzék. A turisták ebben a biogazdaságban ismerhetik meg és sajátíthatják el azokat a technikákat, amelyeket később a saját kertjeikben is alkalmazhatnak.

A helyiek - mindezek mellett - kézművességgel is foglalkoznak és berendeztek egy hagyományos technikával működő gyapjúfeldolgozó üzemet. Ez is turisztikai látványosságnak számít. Az attrakciók között látható az egykori neves költő, Tompa Mihály műveit, tárgyait bemutató emlékkönyvtár, illetve a kenderfeldolgozást, a cserépedény készítést és a famegmunkálást szemléltető néprajzi gyűjtemény. A házak közötti téren tekinthetők meg a régi szállító- és a mezőgazdasági műveléshez használt gépek, eszközök is.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány programjának eredményességét bizonyítja, hogy az elmúlt években a gömörszőlősiek elnyerték a British Airways "Holnap turizmusáért" díját, a Kós Károly-, valamint az Európa Tanács "Tájkép" díját is. A jövőnek szóló építkezést a továbbiakban is folytatják a faluban és a már kialakított programot másoknak mintaként ajánlják.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.