Van köztük legjobb éttermek útvonala, édesszájúak túrája, sörbarátok és pálinkakedvelők vidám programja, a sajt szerelmeseinek kialakított kirándulás, húsimádók útvonala és téli síkunyhó-látogatás – garantáltan sok-sok falatozással egybekötve. Amiről most bővebben szót ejtenénk, az a halak útja elnevezésű, vadonatúj salzburgi kínálat, amelynek során télen-nyáron tizenegy megállóhely várja a tányéron kínált kopoltyúsok szerelmeseit.
Halak vonulása a serpenyők felé
Kulináris ösvények Salzburgban a halak imádóinak: hangulatos, kisebb fogadók, még néhány asztallal üzemelő étkezdék is szerepelnek a tizenegy állomás között. Amelyekben azonban mind közös, hogy kristálytiszta, ivóvíz-tisztaságú hegyi patakokban, folyókban, tavakban fogták a tányérra kerülő halfogásokat. Halzselé friss salátával, leves halnyárs kíséretében, frissen sült halfilé – csak néhány a kínált fogások közül. Barna pisztráng, maréna, harcsa, csuka, fogas – többnyire e halfajták közül válogathat, aki végigjárja a tizenegy állomással megtűzdelt, garantáltan szálkamentes programot.
Halat hallal
Az egyik érdekes állomás a hallal gazdagon bélelt ínyenctúrán a Wolfgangsee partján található, Gasthaus Fürberg elnevezésű vendéglő, ahol nemcsak sok halfogás szerepel az étlapon, de a ház tulajdonosai büszkék arra is, hogy a kopoltyúsokat mindig ők maguk kerítik horogra. Egész évben szerepel a kínálatban helyi halleves-specialitás, sült hal tésztában, marinált maréna és pisztrángfilé. Külön halüzlet is tartozik a kisvendéglőhöz: vagyis aki otthon szeretné elkészíteni saját halételét, annak sincs semmi akadálya, mert itt több mint harmincféle halkülönlegességből válogathat. A ház specialitása a fehér tokhalkaviár tojásban sütve, amelyhez (és itt most bősz állatvédők hagyják abba az olvasást) száz olyan albínó tokhal adja a biztos hátteret, amelyet saját halmedencéjükben nevelnek Fürbergék.
Egy nap – három állomással
Végül álljon itt a halak szerelmesei közül az igazán „kemény mag” részére – egyetlen napra! – összeállított program. Ha Neumarkttól indul valaki (a salzburgiak kerékpárt ajánlanak közlekedési eszköznek), akkor mindenképp tegyen először egy rövid kitérőt Wiesmühle felé, ahol Carl-Zuckmayr házát érdemes felkeresni a Seelenbraunál. Utána ebédidőben érjen a „Gasthof Fischtagging” fogadóhoz (Henndorf és Seekirchen között található). Majd a visszafelé úton mindenképp ugorjon be a wengeri lápos természetvédelmi területre. Az utolsó, vacsoraidőben esedékes látogatás pedig már ismét Neumarktban érje, ahol feltétlenül keresse fel a Hotel Winklert, mert ez a szálloda messze földön híres a halételeiről.
Vágó Ágnes
Vendég & Hotel, 2011. december