Hogy robbant a gulyásbomba?

A Bocuse d’Or februári döntőjében Széll Tamás (Onyx étterem) jött, látott és a tizedik helyen végzett. Nemcsak ő debütált hazánkból elsőként a szakácsok világbajnokságán, hanem Bíró Lajos (Bock Bisztró) is most először bírált Lyonban. Mi most a zsűrizés oldaláról elemezzük az izgalmas nap történetét.

Thomas Keller, a bisztrókonyha koronázatlan amerikai királya mellett ült a bírálói pulpituson. Milyen nyelven cseréltek véleményt?

A gasztronómia nemzetközi konyhanyelvén. Én kizárólag németül beszélek. Thomas pedig meg akarta érteni, amit mondok neki, és persze ugyanez állt fordítva is.

Igaz, hogy Széll Tamás gulyásos versenytálja után Keller külön gratulált?

A gulyásleves bográcsban tényleg bombasiker volt! Pedig amikor először meghallottam, hogy gulyás meg bogrács – hát rosszul voltam... De amikor megláttam az stilizált, elegáns kis ezüstbográcsokat, benne az isteni, gőzölgő levessel – az minden kételyemet felülírta.

Essünk túl az ominózus túlmelegített céklaköret históriáján...

Szerintem az a hiba maximum egy helyezést ronthatott. Persze én jobban észrevettem a hibát, mint mások, hiszen milliószor láttam a próbák során a versenytálat. Tamás hústáljának megjelenésére a lehetséges 20 pontból 19-et adtam. Az ízekre és a textúrákra a 40-ből 24-et kapott tőlem. A regionalitásra pedig a maximális húszat, mert a bográcsos, gulyásos megoldás tényleg mindent vitt. Ha már a pontozásnál tartunk: nálam Amerika nyerte a versenyt, utána Japán kapta az ezüstérmet, Franciaország (a valódi győztes – a szerk.) csak a harmadik helyen végzett.

A céklás histórián kívül még egy hír borzolta a kedélyeket: állítólag ön annyira kiborult, amikor meglátta a túlmelegített céklát és a tetejéről hiányzó zselét, hogy emiatt a Bocuse d’Or-beli elnökségről való lemondást emlegette.

Dehogy, amikor két éve elvállaltam a felkérést, azt mondtam, ha eljutunk Lyonba, odáig elvezetem a magyar csapatot, és kint szögezte nekem Molnár B. Tamás a kérdést, akkor most hogyan tovább? Azt mondtam, Széll Tamásék ezt az utat már kikövezték: vagy ő, vagy más, két év múlva itt folytathatja a világ legjobbjai között a megmérettetést.

Ön hogy készült a húsevő zsűrizésre?

Elég sajátos módszerrel: reggel szakács és éttermes barátainkkal kilátogattunk a lyoni piacra, ahol isteni borjú- és sertéslábat kóstoltam, utána jöhetett még egy jókora marhasteak.

A magyar Bíró hajnali húshegyek után húsokat bírált... A hústálakon kívül mit tapasztalt még?

Fantasztikus volt a rendezés! Élmény a magyar csapatot egy emberként biztató honfitársaink látványa a lelátón. És az, ahogy a franciák állva tapsoltak, amikor a 87 éves Paul Bocuse a csarnokba érkezett. Hogy ilyen tisztelet, szeretet övezzen egy idős szakembert – ez volt számomra az egyik legnagyobb élmény.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.