Hol a helye a helyi termékeknek?

A Magyar Turizmus Zrt. Nyílt Napján a helyi termékek gasztronómiában és turizmusban betöltött szerepéről is zajlott kerekasztal beszélgetés, amelyen Dr. Simon Péter, az AMC vezérigazgató-helyettese, Békési Zoltán, a Békési Pálinka tulajdonosa, Klauser Róbert, az AQUA Kft. kereskedelmi vezetője és Tihanyi Ferenc, a Danubius Zrt. beszerzési igazgatója osztották meg tapasztalataikat.

A kerekasztal beszélgetésen elhangzott, hogy a szállodai beszerzések sokszor igen zárt piaci elveken működnek, a nagy láncok arra törekednek, hogy minimalizálják a beszállítói kör létszámát és így alacsonyabb beszerzési árakon jussanak a termékekhez. Erre igen szemléletes példa az ásványvíz-helyzet, hiszen a ma palackozott majd’ 190-féle hazai ásványvíz közül igen szűkös az a választék, amely az itallapokon fellelhető. Mindez Nyugat-Európában már ott jár, hogy az adott ételekhez más és más ásványvizet ajánlanak, mindennek meg van tehát a párja. Annak ellenére, hogy a fröccs idehaza korai reneszánszát éli napjainkban, nem csak a vízzel, hanem a pálinkával is az a helyzet, hogy a szállodák nem nagyon válogatnak. Az éttermek inkább, de a védjegyes nedűk itt sem képviselnek annyival nagyobb értéket a vásárlók fejében, hogy magasabb árszintre lehessen pozícionálni azokat. A pálinkát a kisebb boltokban keresők viszont nagyobb bizalommal vannak a márkás termékek iránt.

A kerekasztal társaság megállapította, hogy a hotelekben működő éttermek nem tudtak nyitni az utcáról betérők felé, igaz, hogy a kereslet is jelentősen megcsappant. Egyes vélemények szerint, az ilyen éttermek szinte kizárólag a reggeliztetésre álltak be. A prémium kategóriás termékek, vagy a hungarikum pálinkák, borok sok esetben nem tudnak még a minibár-választékba sem bekerülni, tekintve, hogy a kis hűtő fenntartása számos házban nem rentábilis: a ma vendége nem igen fizet felárat, az incentive és kongresszusi, magasabb költési hajlandóságú vendégkör pedig elmaradt. Egyes szállodaláncok meghirdetik saját wine-selection válogatásukat, amellyel a különleges borokat kínálják, országszerte kötelező elemekkel, ami húsz, vagy akár negyven féle finomságot jelent.


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.