Hol ér legtöbbet a pénzünk?

Nyugat-Európában általában kevesebbet ér a magyar utazó pénze, mint a Balkánon, Egyiptomban vagy Grúziában. Lista készült a magyarok számára legjobb ár/érték arányú országokról. 

A gurulohordo.blog összeállította, hol mennyit ér a magyarok pénze, vagyis hová érdemes utaznunk, hogy a leghető legtöbbet ki tudjuk hozni forintjainkból. A blogger azt is megírta, melyik országba repül tőlünk fapados járat, mi ehhez azért hozzátennénk, hogy egyrészt a hagyományos légitársaságoknál is ki lehet fogni kiváló akciós repjegyárakat, másrészt az utazásszervezők által kínált üdülési csomagok árában is erősen tükröződik az adott ország árszínvonala.

A magyar árszint az EU-s átlag 65%-a volt tavaly. Ezt azt jelenti, hogy átlagosan minden (értsd: minden amire egy átlagos ember pénzt ad ki: kaja, benzin, lakás, stb. évi átlagos árfolyamon átszámolva) másfélszer többe kerül az EU-ban. Persze ez a nálunk gazdagabb országbelieket annyira nem zavarja, hiszen a bérek még ennél is magasabbak náluk. Ha viszont turistáskodik az ember, máshogy költi el a pénzét.

A KSH szerint 2013-ban a magyarok külföldi nyaralásukon a legtöbbet szálláshely- és vendéglátó szolgáltatásra költötték. Sokat költöttünk még egyéb árucikkekre is, amik valószínűleg szuvenírek, játékok vagy tartós fogyasztási cikkek lehetnek.*

Mennyivel drágább ugyanaz a nyaralás?

Ha a fenti kiadási szerkezettel súlyozzuk a különböző termékek árait, megkaphatjuk, hogy egy átlagos magyar turistának melyik országban drágább vagy olcsóbb nyaralnia.

Ez látható az alábbi ábrán: a legdrágább Norvégia, ahol közel háromszor annyiba kerül ugyanaz a nyaralás mint Magyarországon. A legolcsóbb pedig Ukrajna, ahol pedig 67%-kal olcsóbb, mint itthon. Árnyalja persze a képet, hogy az árszint a termékek minőségbeli különbségét nem tudja kifejezni: az ukrán kenyeret ugyanolyan minőségűnek veszi mint a svájcit. Ha képesek lennénk a minőségre is mértékegységet találni, akkor a különbségek csökkennének az országok között. Az is fontos, hogy ezek a számok az egész ország átlagára vonatkoznak, a turisták által felkapott helyeken magasabbak lehetnek az árak.

Az adatok az OECD-től és a Világbanktól vannak, 2014 decemberére vonatkoznak, az akkori devizaárfolyamokkal számoltunk. Tehát ebben már benne van a rubel esése (Oroszország előtte még 6%-kal drágább volt Magyarországnál), viszont az ukrán hrivnya 2015-ben folytatódó esése már nem (tehát még ennél a 67%-nál is olcsóbb Ukrajna).

Irány kelet!

Az ábrán jelöltük azt is, van-e közvetlen fapados járat az adott országba. Ez alapján a legolcsóbb nyaralást Kijevben lehet megejteni, hiszen már 10 ezer forint alatt is el lehet oda jutni.

A Maidanon 25 euróért már 4-csillagos szállodaszobát is kapunk. De persze azt is megértjük, ha valaki most nem akar Ukrajnába menni. Ez is hozzájárul az alacsony árakhoz. (Mint ahogy Egyiptomba is akkor vágták leginkább az ember után a nyaralásokat, amikor nagy volt a felfordulás.) Egyiptomba Hurghadába jár fapados, Azerbajdzsánnal viszont vigyázzunk, eléggé meg kell szenvedni a belépési vízumért.

Az én tippem Grúzia: a repülőtéri ingyen vörösborról ugyan már lecsúsztunk, de az ország tele van történelmi és természeti érdekességekkel, van közvetlen fapados járat Kutaisiba és 21%-kal olcsóbb is a nyaralás. 

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.