Huszonöt éves a martfűi sörgyártás

Augusztusban lesz huszonöt éve annak, hogy Martfűn felavatták az Első Magyar Szövetkezeti Sörgyárat, s az üzem megkezdte az Aranyhordó Világos nevű ital gyártását és palackozását - írja a Szóljon.hu.

Dr. Pálfy Dezső, jelenleg budapesti lakos, nemrég levéllel fordult a gyár jelenlegi tulajdonosához, hogy megünnepelnék Martfűn az alapítás negyedszázados jubileumát. A válasz rövid és tömör volt: ünnepeljenek nyugodtan, ahogyan csak akarnak. A válaszlevél holland íróját még az sem hatotta meg különösebben, hogy éppenséggel a gyár egykori ötletgazdájának és alapítójának mondott nemet. Az egykor nagy hírű Mezőhéki Táncsics Termelőszövetkezet egykor volt elnökének, aki a Kádár-kor politikai útvesztőin átvergődve valósította meg az első hallásra „meredeknek” tűnő gondolatot. Pálfy elnököt 1986-ban Gazdaságfejlesztési Díjjal ismerte el a megyei tanács, a gyáralapításban és a beruházásban vállalt szerepéért, míg két évvel később nyomozás, büntetőeljárás indult ellene — ugyanezért.

Pálfy doktor nemrég — huszonhárom év után — újra a megyében, az egykor volt Táncsics téesz településein, Mesterszálláson, Mezőhéken és Mezőtúron járt. Egykori munkatársai, Kiss Gábor, Fórizs Ágnes és dr. Draskovits Dénes polgármesterek hívták meg az éppen nyolcvanéves exelnököt, s ez alkalommal elmesélte a sörgyár alapításának hiteles történetét is.

— A hetvenes években Szolnok belvárosában, a megyei pártbizottsággal szemben volt a Söripari Vállalat palackozója — emlékezett. — Az üzem valamikor az évtized végén leégett, és Andrikó Miklós akkori megyei pártelsőtitkár engem bízott meg, hogy keressek valahol új helyet a palackozáshoz, és eközben fogalmazódott meg bennem a gondolat: nem palackozó kell ide, hanem gyár!

És a történet, jellegzetesen magyaros, néhol groteszk fordulatokkal tarkítva, elkezdődött. Az elnök először Andrikó első titkárnak számolt be ötletéről: van a Táncsics téesznek egy alkalmas területe a Tiszához közel, épüljön arra sörgyár. A szövetkezet megtermelheti a gyártáshoz szükséges sörárpát, a gyártás melléktermékeként visszamaradó malátatörköly kiváló takarmány a szarvasmarhának, a tehén tejet ad, amiből többek között kiváló pogácsát süthetnek a téesz sütőüzemében. Andrikó elvtársnak megtetszett a felvázolt „termékpálya”, mert azt mondta az elnöknek:

— Két hét múlva a megyébe látogat Marjai elvtárs (Marjai József akkori miniszterelnök-helyettes). Gyere majd be Pálfy elvtárs, tájékoztasd a tervedről őt is. De úgy lenne jó, ha meg tudnád vadásztatni, hátha vadászat után könnyebben megy a dolog...

Nos, így is lett: az úgynevezett röptetett kacsás módszerrel leszedett — tehát mesterségesen puskacső elé repített — pár száz mesterszállási vadkacsa bizony adakozó jó kedvre derítette a miniszterelnök-helyettest. Hamarosan bejelentkezett a vállalkozó kedvű szövetkezeti elnökhöz a Nemzeti Bank megyei főnöke — akkoriban még az MNB intézte a vállalatok és szövetkezetek pénzügyeit —, és pár héten belül rendelkezésre állt a szükséges hitel.

1985 augusztusában avatták a gyárat. Így hívták: Első Magyar Szövetkezeti Sörgyár. Egy többnyire szövetkezetekből létrejött gazdasági társulás volt a tulajdonosa, amelyet a Mezőhéki Táncsics vezetett, mint gesztor. Egy évvel később indult — „jó szándékú” névtelen levelek alapján — a büntetőeljárás, aminek következményeként a gyáralapítónak távoznia kellett a megyéből. Hosszas procedúra következett, s a bíróság végül a rendszerváltozás évében, 1990-ben, bűncselekmény hiányában, felmentette minden vád alól.

A gyár pedig azóta is áll, nem kis hasznot termelve a mindenkori gazdáinak és az államnak. Pálfy doktor ugyanis kiszorozta, hogy a sör árába beépített több mint ötven százalék adót alapul véve, a huszonöt év alatt, több tízmilliárd forintnyi összeget kasszírozott már a gyártól a gyár miatt őt meghurcoló állam...

Így telt el a huszonöt év a gyár életében

1985: a termelés megindítása — évi 160 ezer literrel

1990: a részvények bevezetése a tőzsdére

1991: a Brau AG szerez részvénytöbbséget

1997: egyesülés a Soproni Sörgyárral

2001: a termelés eléri a 600 ezer hektolitert

2005: a Heineken válik domináns tulajdonossá


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.