Frittmann János, az Év Bortermelője (2007) szerint roppanós, gyümölcsös fehérborokra és rozékra lehet számítani az ősszel, és ha a kedvező időjárás folytatódik, a vörösborokra sem lehet panasz.
A bőséges napsütés miatt már augusztus legelején beérnek az úgynevezett korai termő fajták, amilyen az Irsai Olivér. „Nagyszerű állapotban volt a szőlő, amikor múlt hét végén elkezdtük a szüretet” – mondja a borász, aki a napokban már a rozéalapanyagot is elkezdi leszedni a tőkékről. Így a borfajta rajongóinak örömére néhány hét múlva, október első felében már palackokba kerülhet a friss, 2017-es rozé. E borfajta népszerűsége töretlen, jóllehet, nem is olyan régóta kedvelték meg a fogyasztók. „Míg a vörösboroknál a szőlőben az érett, már-már túlérett ízek kialakulását is meg kell várni, ami többnyire csak októberben következik be, addig a rozénál a kékszőlőt még a savdúsabb, korai időszakban kell leszedni, majd rövid héjon áztatás után feldolgozni. Néhány év kudarca után 1999-től kezdve így készítjük a rozét, és az idei újborok e tekintetben is kiválónak ígérkeznek” – teszi hozzá a szakember.
Forrás: Pince Művek / Vendég & Hotel