A konferenciára meghívást kaptak a turizmus-vendéglátás szakon képzést folytató főiskolák és egyetemek, a turizmusban és vendéglátásban érintett szakmai szövetségek vezetői, valamint a szakmai kis-, közép-és nagyvállalkozásainak számos képviselője.
A konferencia aktualitását az adja, hogy 2010. elején tettek záróvizsgát az első „Bologná-s” hallgatók, akik már nem a korábbi főiskolai szakokon kezdték meg tanulmányaikat 2006-ban, hanem az új, többciklusú képzési rendszerben a turizmus-vendéglátás alapképzési (Bachelor) szakon. A konferencián értékelésre kerülnek az első „kibocsátás” tapasztalatai mind az oktatási intézmények, mind pedig a munkáltatók részéről. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a felsőfokú turizmusképzésben érintett szereplők konkrét javaslatokat, ajánlásokat fogalmazzanak meg a döntéshozók felé, amelyek révén – a költségevetési kiadások jelentős növelése nélkül is- javulhat a képzési minősége, a végzett hallgatók alkalmazhatósága. Ilyen kérdéskör például, a gyakorlatorientáltság és a szakmai gyakorlatok hatékonysága és hossza. Fontos lenne a Bachelor képzés alatti szint, a felsőfokú szakképzés újragondolása, vagy legalább is finomítása, hiszen e képzési formában egyre nagyobb számban végeznek diákok nemcsak a felsőfokú oktatási intézményekben, hanem középiskolákban is. Nem kevésbé jelentős kérdés az sem, hogy mit kellene tenni azért, hogy a felsőfokú vendéglátó oktatás hatékonyabban tudjon megfelelni az új gazdasági és életmódtrendeknek, valamint konyhatechnológiai- élelmiszeripari kihívásoknak.