Pedig akkor még nem is tudja az utazó, mennyi érdekességet nem fedezett fel a környék látnivalói közül, nem kóstolta végig azokat az ínyencségeket, különleges ízvilágú helyi borokat, szörpöket, teákat, amelyek csak a Mátra különleges természeti adottságainak köszönhetően születhettek.
A HELY VARÁZSA
Olyan egyszerű a mátraházai hotel sikerének magyarázata, annyira kézenfekvő, mégsem alkalmazzák sok helyen idehaza – csak nagyon kevés példa akad rá –, pedig egyszerűen csak annyi a titok, hogy minden a vendég kényelméről, kiszolgálásáról szól a házban, arról, hogy tökéletes legyen a pihenése. Nincs fölöslegesen szép, ám rideg belső design, de még egyetlen ülésre igazából alkalmatlan ülőalkalmatosság sem, és morózus alkalmazott vagy az étteremben félresikerült fogás sem található – amely alapján azt érezné a vendég, ő itt csupán egy tökéletes egész csodálója, egy kívülálló, felesleges egyén. Hanem minden otthonosságot – azonban luxussal kivitelezett otthonosságot – sugall. A személyzet közül senki nem megy el úgy a vendég mellett, hogy ne lenne csupa mosoly, miközben előre köszön, a gasztronómia területén pedig senki sem lehet olyan kényes ízlésű, válogatós vagy a legspeciálisabb diétán lévő, hogy a kívánságát ne percek alatt teljesítenék.
KISNÁNÁN NAGY ÉLMÉNYEK
Nemcsak a mátraházai hotel, a környéke is csupa élmény. Felfedezőutunkat érdemes a közeli Kisnánán kezdeni, ahol egy késő középkori vár maradványai várják az utazót. Ám mielőtt lépcsőmászásba fognánk, a toronyablakból pedig a mátrai hegyek, szőlőskertek panorámájában gyönyörködnénk, érdemes végignézni egy 3D-ben készült kisfilmet az építmény történetéről. Amely Aba ősi nemzetségéről, a Kompolti család tulajdonáról, évtizedeken át tartó építkezésekről, újabb és újabb falak felhúzásáról, véres harcokról, fosztogatásokról és csapodár várúrnőkről szól. Majd jöhet a barangolás a sokat látott kövek között, ahol kis szerencsével az egyik beugróban egy palóc viseletbe öltözött helybéli asszonyság, Lizi néni várja vendégeit friss csörögefánkkal, amelyet saját készítésű, mennyei lekvárral kínál. Hozzá jól csúszik egy szintén helybéli családi pincészet, a Koncsos Borház vörös-, fehérbora vagy rozéja.
FEHÉRSAJTKÓSTOLÓN
Borászat amúgy több is akad a környéken, az Abasáron lévő pincészetnek például érdekes eleme maga a pincészet fekvése: olyan, akár egy labirintus, ahol könnyen eltévedhet a vendég, főleg, ha közben a jóféle Abasári borokból kóstol. A pince mélyéről kikeveredve csak néhány perces autóút Nagyréde, ahol hiba lenne kihagyni a biokecskefarmot, amely Sánta Judit birodalma 1998 óta. A Mátra déli lábánál fekvő ökogazdaságban népviseletben, palóc énekszóval köszöntik a betérőt, aki, miután megcsodálja a hegyoldalban békésen mekegő kecskéket, a patikatisztaságú, átalakított, modernizált parasztházban kézműves sajtokat kóstolhat, friss, ropogós házikenyér és biobor kíséretében. A paprikás, olívás, mazsolás, köményes, szőlős, almás, körtés és egyéb ízesítésű fehérsajtok egytől egyig hagyományosan, pincében érlelődtek, különleges ízvilágukat a kézműves készítés során nyerik el.
FEJEDELMI LAKOMA
Csöppnyi szusszanás, lazulás a szállodában, aztán irány Gyöngyös, a mátrai borvidék jellegzetes ízeit, ősi szőlőfajtáiból készült borokat, valamint nemzetközi fajtákat is felvonultató szortimenttel rendelkező Borpalota elegáns vacsorázóhelye. Ahol az asztalokat fényűzően teríti fel a mátraházai LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior személyzete, amely kérésre/rendelésre szívesen „kitelepül”, és másutt is bemutatja, mit tud a konyha Kovács Tibor vezette csapata, és mennyire professzionális módon szervírozzák az általuk készített étkeket. Olyan libamájhabot rittyentenek földieperrel, friss salátával előételként, hogy bárhol a világon, a topgasztronómia bármely területén nyugodt szívvel felszolgálhatnák. Akárcsak gyöngytyúkeszenciájukat vagy sütőtökös mangalicaérméjüket baconchips-, zöldséges burgonyalángossal, desszertként pedig a nagyi konyháját idéző szilvás bélesüket. A fejedelmi lakomához királyi borok illenek: a Borpalota száraz mátrai zefírje, fríze vagy a nemzetközi tételek közül savignon blanc-ja és cabernet savignonja tökéletes választás.
VÖRÖSBEN JÁTSZVA
Pihenni, kikapcsolódni bárhol lehet, azonban közben élményhegyeket átélni – ez ma a Mátrában adatik meg. Nemcsak azért, mert a vendég itt a hegy ölelésében ébred, tölti a napját és tér nyugovóra, hanem azért is, mert a mátraházai szállodában különösen fi gyelnek arra, hogy a karnyújtásnyira lévő természet adta kincsek, értékek mind a vendégeik elé kerüljenek. A ház AMETHYST SPA wellness programjait egytől egyig úgy alakították ki, hogy az egészség megőrzése, megtartása, a szervezet megújhodása érdekében létrehozott szolgáltatások magyar biokozmetikumokkal valósuljanak meg, és a környék, a hegy adta féldrágakövek, természetes vizek, gyógyfüvek ereje is segítse a regenerálódást, a szépség megőrzését. A mátrai ház azon kevés szállodák egyike, ahová szívesen visszatér a vendég, mert itt arra is ügyelnek, hogy mindig újabb és újabb meglepetésekkel várják a hozzájuk érkezőket. 2014 újdonsága lesz például – minden bizonnyal egyedüliként az országban – a wellness kulináris naptár, amelynek létrehozásánál a test energetikai rendszerét (csakráit) vették fi gyelembe. A táplálék, a hangok, a színek, a fűszerek, az illatok, a tevékenységek mind összefüggnek, a harmóniára törekvés ezen impulzusok együttes élményével érhetők el. Két hónapos váltásban mindig más-más csakra felé fordulnak jövő évtől a szállodában: január– februárban a gyökércsakra megújhodását segítik. Sok-sok piros, vörös étellel (cékla, répa, vadhús alma stb.), szemet gyönyörködtető, tündöklően piros terítéssel az étteremben, melegséget adó piros fűszerek (chili, fahéj stb.) alkalmazásával. A wellness területén is a vörös színű alapanyagok (gránátalma, berkenye) kerülnek előtérbe, a szaunaceremónián sültalma-illatot kevernek az illóolajba, és még arra is fi gyelnek, hogy a gyerekprogramoknál e két téli hónapban beiktassák a vörös földdel történő agyagozást. Nem a test adta csakravonalakat követik 2014-ben Mátraházán, hanem mindig azt választják majd ki, amely a legjobban megfelel az adott időszakban a szervezet teljes megújhodásának, hogy a vendég a legkülönlegesebb módon, a természet adta erő segítségével, egyedi élmény útján pihenje ki magát.