Mátrai kaleidoszkóp

Vannak szállodák, ahová elmegy a pihenni vágyó, majd amikor onnan hazafelé indul, gondolatban kipipálja a helyet: itt is jártunk, legközelebb keressünk másik szállást, újabb úti célt. A mátraházai, négy csillag superior kategóriás LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior azonban nem ezt váltja ki az onnan távozóból, hanem inkább azon jár a vendég agya kicsekkolás közben: vajon mikor lehetne ide visszatérni?

Pedig akkor még nem is tudja az utazó, mennyi érdekességet nem fedezett fel a környék látnivalói közül, nem kóstolta végig azokat az ínyencségeket, különleges ízvilágú helyi borokat, szörpöket, teákat, amelyek csak a Mátra különleges természeti adottságainak köszönhetően születhettek.

A HELY VARÁZSA

Olyan egyszerű a mátraházai hotel sikerének magyarázata, annyira kézenfekvő, mégsem alkalmazzák sok helyen idehaza – csak nagyon kevés példa akad rá –, pedig egyszerűen csak annyi a titok, hogy minden a vendég kényelméről, kiszolgálásáról szól a házban, arról, hogy tökéletes legyen a pihenése. Nincs fölöslegesen szép, ám rideg belső design, de még egyetlen ülésre igazából alkalmatlan ülőalkalmatosság sem, és morózus alkalmazott vagy az étteremben félresikerült fogás sem található – amely alapján azt érezné a vendég, ő itt csupán egy tökéletes egész csodálója, egy kívülálló, felesleges egyén. Hanem minden otthonosságot – azonban luxussal kivitelezett otthonosságot – sugall. A személyzet közül senki nem megy el úgy a vendég mellett, hogy ne lenne csupa mosoly, miközben előre köszön, a gasztronómia területén pedig senki sem lehet olyan kényes ízlésű, válogatós vagy a legspeciálisabb diétán lévő, hogy a kívánságát ne percek alatt teljesítenék.

KISNÁNÁN NAGY ÉLMÉNYEK

Nemcsak a mátraházai hotel, a környéke is csupa élmény. Felfedezőutunkat érdemes a közeli Kisnánán kezdeni, ahol egy késő középkori vár maradványai várják az utazót. Ám mielőtt lépcsőmászásba fognánk, a toronyablakból pedig a mátrai hegyek, szőlőskertek panorámájában gyönyörködnénk, érdemes végignézni egy 3D-ben készült kisfilmet az építmény történetéről. Amely Aba ősi nemzetségéről, a Kompolti család tulajdonáról, évtizedeken át tartó építkezésekről, újabb és újabb falak felhúzásáról, véres harcokról, fosztogatásokról és csapodár várúrnőkről szól. Majd jöhet a barangolás a sokat látott kövek között, ahol kis szerencsével az egyik beugróban egy palóc viseletbe öltözött helybéli asszonyság, Lizi néni várja vendégeit friss csörögefánkkal, amelyet saját készítésű, mennyei lekvárral kínál. Hozzá jól csúszik egy szintén helybéli családi pincészet, a Koncsos Borház vörös-, fehérbora vagy rozéja.

FEHÉRSAJTKÓSTOLÓN

Borászat amúgy több is akad a környéken, az Abasáron lévő pincészetnek például érdekes eleme maga a pincészet fekvése: olyan, akár egy labirintus, ahol könnyen eltévedhet a vendég, főleg, ha közben a jóféle Abasári borokból kóstol. A pince mélyéről kikeveredve csak néhány perces autóút Nagyréde, ahol hiba lenne kihagyni a biokecskefarmot, amely Sánta Judit birodalma 1998 óta. A Mátra déli lábánál fekvő ökogazdaságban népviseletben, palóc énekszóval köszöntik a betérőt, aki, miután megcsodálja a hegyoldalban békésen mekegő kecskéket, a patikatisztaságú, átalakított, modernizált parasztházban kézműves sajtokat kóstolhat, friss, ropogós házikenyér és biobor kíséretében. A paprikás, olívás, mazsolás, köményes, szőlős, almás, körtés és egyéb ízesítésű fehérsajtok egytől egyig hagyományosan, pincében érlelődtek, különleges ízvilágukat a kézműves készítés során nyerik el.

FEJEDELMI LAKOMA

Csöppnyi szusszanás, lazulás a szállodában, aztán irány Gyöngyös, a mátrai borvidék jellegzetes ízeit, ősi szőlőfajtáiból készült borokat, valamint nemzetközi fajtákat is felvonultató szortimenttel rendelkező Borpalota elegáns vacsorázóhelye. Ahol az asztalokat fényűzően teríti fel a mátraházai LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior személyzete, amely kérésre/rendelésre szívesen „kitelepül”, és másutt is bemutatja, mit tud a konyha Kovács Tibor vezette csapata, és mennyire professzionális módon szervírozzák az általuk készített étkeket. Olyan libamájhabot rittyentenek földieperrel, friss salátával előételként, hogy bárhol a világon, a topgasztronómia bármely területén nyugodt szívvel felszolgálhatnák. Akárcsak gyöngytyúkeszenciájukat vagy sütőtökös mangalicaérméjüket baconchips-, zöldséges burgonyalángossal, desszertként pedig a nagyi konyháját idéző szilvás bélesüket. A fejedelmi lakomához királyi borok illenek: a Borpalota száraz mátrai zefírje, fríze vagy a nemzetközi tételek közül savignon blanc-ja és cabernet savignonja tökéletes választás.

 

VÖRÖSBEN JÁTSZVA

Pihenni, kikapcsolódni bárhol lehet, azonban közben élményhegyeket átélni – ez ma a Mátrában adatik meg. Nemcsak azért, mert a vendég itt a hegy ölelésében ébred, tölti a napját és tér nyugovóra, hanem azért is, mert a mátraházai szállodában különösen fi gyelnek arra, hogy a karnyújtásnyira lévő természet adta kincsek, értékek mind a vendégeik elé kerüljenek. A ház AMETHYST SPA wellness programjait egytől egyig úgy alakították ki, hogy az egészség megőrzése, megtartása, a szervezet megújhodása érdekében létrehozott szolgáltatások magyar biokozmetikumokkal valósuljanak meg, és a környék, a hegy adta féldrágakövek, természetes vizek, gyógyfüvek ereje is segítse a regenerálódást, a szépség megőrzését. A mátrai ház azon kevés szállodák egyike, ahová szívesen visszatér a vendég, mert itt arra is ügyelnek, hogy mindig újabb és újabb meglepetésekkel várják a hozzájuk érkezőket. 2014 újdonsága lesz például – minden bizonnyal egyedüliként az országban – a wellness kulináris naptár, amelynek létrehozásánál a test energetikai rendszerét (csakráit) vették fi gyelembe. A táplálék, a hangok, a színek, a fűszerek, az illatok, a tevékenységek mind összefüggnek, a harmóniára törekvés ezen impulzusok együttes élményével érhetők el. Két hónapos váltásban mindig más-más csakra felé fordulnak jövő évtől a szállodában: január– februárban a gyökércsakra megújhodását segítik. Sok-sok piros, vörös étellel (cékla, répa, vadhús alma stb.), szemet gyönyörködtető, tündöklően piros terítéssel az étteremben, melegséget adó piros fűszerek (chili, fahéj stb.) alkalmazásával. A wellness területén is a vörös színű alapanyagok (gránátalma, berkenye) kerülnek előtérbe, a szaunaceremónián sültalma-illatot kevernek az illóolajba, és még arra is fi gyelnek, hogy a gyerekprogramoknál e két téli hónapban beiktassák a vörös földdel történő agyagozást. Nem a test adta csakravonalakat követik 2014-ben Mátraházán, hanem mindig azt választják majd ki, amely a legjobban megfelel az adott időszakban a szervezet teljes megújhodásának, hogy a vendég a legkülönlegesebb módon, a természet adta erő segítségével, egyedi élmény útján pihenje ki magát.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.