Megújult turisztikai kínálat a Bakonyalján

Az ászári miniskanzen és a kisbéri Mini-Magyarország makettpark átadásával pénteken befejeződött a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás turisztikai fejlesztési projektje. A kistérség a Közép-dunántúli Operatív Program Integrált turisztikai térségfejlesztés pályázatán nyert el mintegy 370 millió forintot 2009-ben. A támogatás segítségével a kistérség négy településén – Ászáron, Bakonyszombathelyen, Kisbéren és Súron – valamint Móron várják új látványosságokkal a Bakonyaljára látogatókat.

A Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás (KTKT) célja a fejlesztésekkel az volt, hogy a Bakonyalja versenyképes ajánlatot nyújthasson a belföldi turizmusban egyre erősödő versenyben, és a térség a népszerű turisztikai célpontok közé kerüljön.

A 2009 októbere és 2011 júniusa között megvalósított beruházások során olyan látványosságokkal bővítették a kistérség turisztikai kínálatát, amelyek szezontól függetlenül is látogatókat vonzanak, és összességében egy-egy hosszú hétvégére, vagy akár több napra is programot biztosítanak az idelátogatóknak. A kistérség a pályázatában a turisztikai fejlesztések olyan kombinációját állította össze, amely a vallási vagy kulturális érdeklődésű utazóktól a borturizmus kedvelőin át a természeti szépségek iránt érdeklődőkig szólítja meg az országjárókat.

A KTKT a „Turisztikai desztináció létrehozása a Bakonyalja felzárkózásáért (KDOP-2.1.1/C-2008-0006)” című pályázatával 367 664 395 forintot nyert el. A támogatásból a kistérség négy településén valamint Móron valósultak meg fejlesztések az Európai Unió társfinanszírozásával. A fejlesztésekhez a településeken túl saját erővel járult hozzá a Súri Egyházközség és a móri Bozóky pincészet.

A pénteki átadási ünnepségen a látogatók birtokba vehették Ászáron a tájház melletti téren felépült miniskanzent, amely maketteken keresztül mutatja be a Dunántúl népi építészetét. A közel 1500 négyzetméteres zöld területen huszonkét épület – lakóházak, szélmalom, kovácsműhely, templom – kicsinyített mása kapott helyet.

A Kisbéri Kistérség turisztikai fejlesztésének várhatóan egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó látványossága lesz a szintén most átadott Mini-Magyarország makettpark. A kisbéri tó partján többek között olyan híres építmények makettjeit tekinthetik meg a látogatók, mint az egri vár, a soproni Tűztorony, a tihanyi Apátság, a szegedi Dóm vagy a hortobágyi Kilenclyukú híd.

Az elmúlt másfél évben sok minden megújult a Bakonyalján. Bakonyszombathelyen a község régi iskolaépületének rekonstrukciójával iskolamúzeumot hoztak létre. A falu közepén rendezvényteret alakítottak ki, a volt Esterházy uradalom kastélyparkjában pedig egy tanösvényt építettek ki, amely a környék növényvilágát mutatja be. Kisbéren a Kiskastély épületét újították fel, ahol a helytörténeti és lovas kiállítás is helyet kapott. A kastély körüli területen botanikus kertet alakítottak ki. A turisztikai projekt résztvevője volt a móri Bozóky pincészet is. A projektben a borászati üzem helyszínén egy új kóstoltató teret alakítottak ki, a pincét és a szőlőfeldolgozó üzemet is megnyitották a látogatók előtt. Súr a helyi Nagyboldogasszony műemlék templom külső-belső rekonstrukciójával bővítette a Bakonyalja turisztikai látnivalóit.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.